Obilježena 27. obljetnica Antiterorističke jedinice Lučko…(FOTO)

Vlado Marić iz Udruge ATJ Lučko '90 prisjetio se Domovinskog rata i ratnog puta Jedinice te rekao kako su "jake snage MUP-a" bila jedina snaga na koju se Hrvatska tada mogla osloniti...

Antiteroristička jedinica Lučko u četvrtak je u svom sjedištu u Lučkom kraj Zagreba proslavila 27. obljetnicu postojanja, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom je prigodom istaknuo kako je po srčanosti i smjelosti, obučenosti i odgovornosti, ali i zajedništvu to najelitnija postrojba hrvatske policije, kako u ratu, tako i u miru na koju je neizmjerno ponosan. 


Vlado Marić iz Udruge ATJ Lučko ’90 prisjetio se Domovinskog rata i ratnog puta Jedinice te rekao kako su “jake snage MUP-a” bila jedina snaga na koju se Hrvatska tada mogla osloniti.

“Stvaranje specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova jedan je od ključnih događaja u procesu nastanka oružanih snaga Republike Hrvatske. Bili ste prva organizirana, i tada najvažnija, oružana postrojba u netom stasaloj državi. I prvi ste se suprotstavili brojnijem neprijatelju na samom početku Domovinskog rata … ali ste to jednako postojano, jedinstveno činili do njegovog samog kraja noseći na svojim leđima najveći teret i odgovornost u izvojevanim pobjedama i krojenju smjera Domovinskog rata”, istaknuo je Božinović. Naglasio je kako je najmanje što se može činiti s protokom vremena okupiti se i pokloniti žrtvi 14 hrabrih heroja iz redova ATJ Lučko koji su pali za ostvarenje dugo sanjanog hrvatskog sna i obranu ideala.

“Uz vječnu zahvalu, odužimo im se tako što će nas svijest o njihovoj žrtvi svakodnevno usmjeravati ka razvoju i napretku. Njima u čast, gradimo zajedno moderno društvo i policiju, u kojoj će svi njeni građani moći planirati sigurnu i dostojnu budućnost”, poručio je ministar.

Istaknuo je kako je ATJ Lučko i danas, toliko godina nakon rata, postrojba koja može poslužiti kao primjer spremnosti, vještina, obučenosti, opremljenosti, ali i kolegijalnosti. “Uz ratne zasluge, istinsko divljenje zadobivate svojom uzornošću, brzinom djelovanja i profesionalnošću, u apsolutno svim sigurnosnim izazovima današnjice”, rekao je Božinović i dodao kako je to razlog zbog čega je na prijedlog glavnog ravnatelja policije u povodu Dana ATJ Lučko promaknuo u zvanje tri njezina policijska službenika – Krunoslava Jozića, Veljka Županića i Marka Murata.

Istaknuo je kako ATJ Lučko uspjehe ne postiže samo u nacionalnim okvirima već ih jednaka reputacija prati i na međunarodnoj, europskoj i svjetskoj policijskoj sceni, s kojom ravnopravno surađuju na svim poljima. Ministar je čestitao i petorici olimpijaca u njihovim redovima.

Za ATJ ronilačka, alpinistička i padobranska oprema od dva milijuna kuna

Što se tiče opreme, istaknuo je kako u MUP-u poduzimaju konkretne korake pa su u ovoj godini za potrebe specijalne policije pokrenuti postupci nabave u vrijednosti dva milijuna kuna te se nabavlja ronilačka, alpinistička i padobranska oprema, letačka odijela te oprema za snajperiste, a specijalna policija dobit će 17 novih vozila i specijalnu zimsku odjeću. Rekao je da je u tijeku postupak nabave bespilotne letjelice (drona) sa termovizijskom kamerom, anti-dron puške i balističke opreme u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna.

Ministar Božinović je rekao da je u ovoj godini otvoren i ronilački centar u Malom Lišinju gdje je sanirana kompresornica, ugovoreno je školovanje za pilote i tehničare kao i 1.150.000 kuna vrijednosti održavanja i nabave rezervnih dijelova za helikoptere. Istaknuo je i kako jačaju i IT opremljenost, te da se osim toga i u ATJ Lučko provlači optika kojom će se podići brzina linka prema informacijskom sustavu MUP-a te kontrola prolaza sa službenim iskaznicama i video nadzorom objekta. Izrađuje se i nova aplikacija za helikoptersku jedinicu kojom će piloti moći pristupati sa terena i voditi dnevnike letenja online.

ATJ-LUČKO-Pokazna vježba

“Kao ministar unutarnjih poslova neizmjerno sam ponosan što se u policijskim redovima nalaze takvi, vrhunski obučeni i odvažni ljudi, koji su osposobljeni, bez zadrške i okolišanja, spremno i organizirano odgovoriti na razne izvanredne, nepredvidljive okolnosti s kojima se svijet danas susreće, i koje su ponekad daleko izvan okvira redovnih policijskih zadaća. Vaša uloga u sklopu MUP-a oduvijek je značajna i nemjerljiva stoga koristim i nastojat ću koristiti sve proračunske mogućnosti da unaprijedim Vaš svakodnevni rad, ali i današnji svečarski trenutak da vam zahvalim što svojim djelovanjem podižete ugled naše institucije, a našim sugrađanima jačate osjećaj toliko potrebne sigurnosti. Bili ste i ostali najbolji od najboljih”, poručio im je ministar Božinović.

Božinović: Podići status pripadnika policije, pogotovo elitnih

Ministra Božinovića novinari su pitali što će biti s plaćama pripadnika ATJ Lučko koje iznose oko pet do šest tisuća kuna, na što je on odgovorio da je od trenutka kada je preuzeo dužnost ministra jedan od njegovih prioriteta je da se podigne status pripadnika policije, pogotovo elitnih jedinica kao što je ATJ Lučko.

ATJ LUČKO-Pokazna vježba

“Dakle, osim opreme, danas bez opreme mi ne možemo adekvatno odgovoriti sigurnosnim izazovima pred kojima se nalazi i svijet i Europa, pa i Hrvatska, sigurno je da ćemo pokušati u okviru ovog proračuna kojega ja nisam bio u prilici predlagati Vladi, naći prostor kako bismo našim policajcima podigli koeficijent, naravno, ne tražeći više novaca od Vlade Republike Hrvatske, odnosno od Ministarstva financija. Imamo svoj dio i mislim da se jednom raspodjelom, a na tome upravo radimo i ja stvaram i jedan novi tim koji ima tu zadaću da odgovori na to pitanje, jer činjenica je da su policijski službenici manje plaćeni od nekih drugih službenika koji rade sličan posao”, istaknuo je Božinović. Istaknuo je da ga je to vrlo iznenadilo kad je došao u taj sustav te poručio da će raditi na tome da se to ispravi.

Božinović: Želimo konsenzusom naći odgovor na pitanja prošlosti 

Na pitanje novinara o ploči u Jasenovcu, odnosno može li pojasniti što je u svom ranijem komentaru o toj ploči mislio kada je spomenuo drugu fazu i uklanjanje natpisa, ministar Božinović je rekao da ta druga faza odražava poziciju Vlade RH od kada se, ne svojom voljom, suočila sa brojnim problemima, a jedan je bio i postavljanje ploče u Jasenovcu.

“Ona podrazumijeva da hrvatsko društvo, uključujući i respektabilne stručnjake koji su članovi Vijeća za suočavanje sa simbolima nedemokratskih režima, nađe odgovor na pitanja prošlosti koliko god je to moguće nekim konsenzusom upravo zato da se svi potencijali naši, i profesionalni i stručni i politički i gospodarski, okrenu i posvete onome što je današnji izazov, a to je podizanje životnog standarda i naravno s aspekta Ministarstva unutarnjih poslova sigurnosti Republike Hrvatske”, istaknuo je ministar Božinović.

Na početku svečanosti 27. obljetnice ATJ Lučko zapovjednik Jedinice Krunoslav Jozić podnio je prijavak zamjeniku glavnog ravnatelja policije Draženu Vitezu i poveo ga u pregled postroja.

Antiteroristička jedinica Lučko obilježava 27. obljetnicu osnutka

Zapovjednik ATJ Lučko Krunoslav Jozić je rekao kako su tijekom Domovinskog rata pripadnici ove jedinice postizali nemoguće, ali uz nemjerljive žrtve koje ni danas nitko ne može prihvatiti. “Žrtva ATJ Lučko kroz njene poginule, ranjene i umrle pripadnike je nemjerljiva kao i uloga Jedinice u stvaranju budućih specijalnih postrojbi MUP-a, oružanih snaga, ali u konačnici i samostalne i suverene Republike Hrvatske”, rekao je zapovjednik Jozić i dodao kako specijalci iz Lučkog sustavno pomiču granice i dižu ljestvice i uvijek će naći načina da to čine.

Vlado Marić iz Udruge ATJ Lučko ’90 prisjetio se Domovinskog rata i ratnog puta Jedinice te rekao kako su “jake snage MUP-a” bila jedina snaga na koju se Hrvatska tada mogla osloniti.

U Kapelici blaženog Alojzija Stepinca održana je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan, a kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Obilježavanje 27 godina ATJ Lučko počelo je pokaznom vježbom. H/B.P.