Obilježena 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Nogina i Kurinoja…Već punih 29 godina još nitko nije odgovarao za ovaj zločin, a još nema ni optužnice za ono što su ovdje učinili pripadnici jedinice za posebne namjene “Kaline – Komogovina”

Za ubojstvo novinara Srbi su optuživali Hrvate pa se godinama vodio obavještajni rat. Na kraju se o zločinu očitovala i službena Moskva, koja je prihvatila dokaze po kojima su ruske novinare likvidirali pripadnici srpske paravojske...

– Prvi put 2017. godine 1. 9. iz ruskog veleposlanstva su položili vijenac kod spomenika. Žao mi je što su to učinili jer predstavljaju državu i po meni su trebali to učiniti s nama. Inače prijašnjih godina uredno su iz ruskog veleposlanstva zabranjivali ruskim organizacijama da odaju počast. Čak su i mene pozvali na razgovor o tom spomeniku. Upozorili su mu da to nije pametno, no nisam se uplašio te sam za svog prijatelja Mukuseva to i učinio – ponosno je kazao Orkan pretprošle godine za 24.sata.

Kod spomen-obilježja u Panjanima, mjestu nadomak Hrvatske Kostajnice, obilježena je 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Viktora Nogina i Genadiya Kurinoja, koje su 1. rujna 1991. ubili pripadnici tzv. Martićeve milicije…

Ubijeni ruski novinari-Za ubojstvo ruskih novinara Srbi su optuživali Hrvate pa se godinama vodio obavještajni rat. Na kraju se o zločinu očitovala i službena Moskva, koja je prihvatila dokaze po kojima su ruske novinare likvidirali pripadnici srpske paravojske.

Ruski novinari, kao vrhunska novinarska ekipa, upućeni su iz Beograda službenim diplomatskim vozilom, označenim i bijelom zastavom, na bojišnicu kod Hrvatske Kostajnice. Kad su stigli do Panjana, na njih je iz zasjede otvorena vatra i obojica su ubijeni. Poslije je pronađen njihov automobil, koji je bio zakopan kako bi se sakrili tragovi.

Za ubojstvo novinara Srbi su optuživali Hrvate pa se godinama vodio obavještajni rat. Na kraju se o zločinu očitovala i službena Moskva, koja je prihvatila dokaze po kojima su ruske novinare likvidirali pripadnici srpske paravojske.

-UBILI SU IH SRPSKA BRAĆA! POGIBIJA RUSKIH NOVINARA: Putin konačno priznao istinu o jednoj od epizoda Domovinskog rata…FOTO…

Utvrđeno je i tko su bili počinitelji, ali postupak protiv njih još nije proveden. Ruski predsjednik Vladimir Putin posmrtno je odlikovao Nogina i Kurinoja ordenima za hrabrost.

Na svečanosti, koju su u Panjanima organizirali hrvatski branitelji i lokalna samouprava, poginulih su se prisjetili, cvijeće položili i svijeće im zapalili vijećnici sisačko-moslavačke Županijske skupštine, predstavnici Hrvatske Kostajnice s gradonačelnikom Daliborom Bišćanom na čelu, izaslanici braniteljskih udruga i drugi.

.SRAMOTNO: SPC ODBILA SLUŽITI PARASTOS DVOJICI RUSKIH NOVINARA KOJE SU UBILI SRBI!…Što će reći Vladimir Putin koji je dao najviša odličja dvojici ubijenih ruskih novinara?…

Panihidu (svenoćnica) za pokoj njihovih duša predvodio je vrhovni poglavar nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskop Aleksandar.

– Riječ je o hrabrim ruskim novinarima koji su zbog istine o Domovinskom ratu prije 29 godina na ovom mjestu dali svoj život, rekao je  pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža – Orkan.

-NOVE SPOZNAJE O UBOJSTVU RUSKIH NOVINARA KOD HRVATSKE KOSTAJNICE ‘Srpske paravojne postrojbe ubile su Nogina i Kurinoja’…

Već punih 29 godina još nitko nije odgovarao za ovaj zločin, a još nema ni optužnice za ono što su ovdje učinili pripadnici jedinice za posebne namjene “Kaline – Komogovina”. Živi vinovnici tog događaja sve svaljuju na mrtve. Trebalo bi pokrenuti zajedničku istragu tijela Hrvatske, Republike Srbije, Republike BiH i Ruske Federacije kako bi se napokon pronašli i kaznili zločinca, rekao je Pandža.

Kako je istaknuo, organizatori bi voljeli bi da se iduće godine na jubilarnoj obljetnici pojave i predstavnici drugih crkava, predstavnici vlasti koji bi se trebali uključiti u istraživanje ovog zločina te predstavnici ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Spomen-obilježje ruskim novinarima u Panjanima podignuto je na poticaj Ivice Pandže – Orkana-Sam natpis na spomeniku je ponajprije bio na ruskom, ali je Orkan poslije se potrudio da sve bude napisano i na Hrvatskom jeziku da svi dobro vide i razumiju tko je ubio ruske novinare.

Spomen-obilježje ruskim novinarima u Panjanima podignuto je na poticaj Ivice Pandže – Orkana koji je imao velikih problema oko podizanja istog.

Ova facebook stranica Ivice Pandže Orkana je zabranjena i poništena od strane Faktografa, Gonga i Facebooka
– Prvi put 2017. godine 1. 9. iz ruskog veleposlanstva su položili vijenac kod spomenika. Žao mi je što su to učinili jer predstavljaju državu i po meni su trebali to učiniti s nama. Inače prijašnjih godina uredno su iz ruskog veleposlanstva zabranjivali ruskim organizacijama da odaju počast. Čak su i mene pozvali na razgovor o tom spomeniku. Upozorili su mu da to nije pametno, no nisam se uplašio te sam za svog prijatelja Mukuseva to i učinio – ponosno je kazao Orkan pretprošle godine za 24.sata.

Podsjetimo:

Genadij Kurinoj i Viktor Nogin tog 1. rujna 1991. su Opel Omegom s diplomatskim registracijskim oznakama krenuli prema Zagrebu i u selu Panjani naletjeli na barikadu srpske paravojske. S kontrolnog punkta je rafalno zapucano na automobil. Iako su novinari kazali: “Ne pucajte, mi smo vaša braća”, Srbi su ih ubili. Opremu su im ukrali, auto zapalili, no njihova tijela nikad nisu pronađena.

M.M.