Obilježena 29. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade HVO-a Ante Bruno Bušić

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (OSBiH) general-bojnik Ivica Jerkić danas su u Livnu predvodili izaslanstvo MO i OSBiH na ceremoniji obilježavanja 29. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske motorizirane brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) ”Ante Bruno Bušić”.

U čast ove brigade i sjećanje na njenu iznimno značajnu ulogu, u Kasarni OSBiH ”Ante Bruno Bušić” u Livnu okupili su se nekadašnji pripadnici i zapovjednici ove postrojbe HVO-a.

Uz izaslanstvo MO i OSBiH ratni zapovjednici HVO-a su položili vijence i zapalili svijeće podno središnjeg spomen-obilježja u Livnu, zajedno sa izaslanstvom Hrvatskog narodnog sabora i izaslanstvom Republike Hrvatske, koje je predvodio veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić.

U kapelici vojarne služena je sveta misa za sve poginule i umrle pripadnike Brigade. Svečanost obilježavanja obljetnice završena je svečanom akademijom i prigodnim govorima. O ulozi 1. gardijske brigade HVO-a i njezinom ratnom putu govorili su general Ivica Jerkić i zapovjednik 1. pješačke bojne 4. pješačke brigade OSBiH bojnik Vjekoslav Puharić, priopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Bila je to prva profesionalna postrojba HVO-a. 106 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u Domovinskom ratu, a više od 500 pripadnika je ranjeno.

Značajno je prisjetiti se povijesti postrojbe koja je utemeljena početkom ožujka 1992. u Posuškom Gracu gdje je, po zapovjedi generala Ante Zorislava Rose, 7. ožujka 1992. godine utemeljena 1. profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni.

Tada HVO još nije bio službeno ni osnovan, a bošnjački političari u Sarajevu su sebe i sve oko sebe uvjeravali kako “rata neće biti”.

Postrojba je popunjena isključivo dragovoljcima u cilju obrane od srpskog agresora. Novoutemeljena postrojba nosila je naziv Bojna “Knez Branimir” iz koje nedugo zatim, po zapovjedi Mate Bobana od 18. svibnja 1992. godine, nastaje Pukovnija “Ante Bruno Bušić” koja je svečanu prisegu položila na blagdan sv. Ante, 13. lipnja 1992. godine, u Posuškom Gracu. Krajem 1993. godine postrojba prelazi u Čapljinu, na čijim temeljima se stvara 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”.

“Bušići” ističu kako su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska gruda. Na svakom bojištu, u svakoj operaciji, pokazali su što može volja, što može domoljublje i što može odlučnost hrvatskog vojnika u obrani i oslobađanju svake stope hrvatskih prostora.

Koliko je zajedništvo bilo značaj te postrojbe u ratu, pokazuje činjenica da su je činili pripadnici koji su dolazili iz 50-ak različitih općina diljem BiH, Republike Hrvatske, kao i nekih stranih država. Postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja, piše Večernji list

Pukovnija
Novoutemeljena postrojba nosila je naziv Bojna “Knez Branimir” sa četiri satnije, u Posušju, Ljubuškom, Širokom Brijegu i Uskoplju. Jačanjem bojnih djelovanja, te povećanjem potrebe za jednom obučenom i opremljenom, te visokomobilnom postrojbom, ova bojna je preustrojena u Pukovniju “Ante Bruno Bušić”.

Pukovnija je svečanu prisegu položila na dan Sv. Ante, 13. lipnja 1992. god. Pukovnija je imala četiri bojne, posušku “Vitez Damir Martić”, širokobriješku “Ivica Jelčić Čarls”, livanjsku “Ferdo Sučić” i uskopaljsku “Zvonko Krajina”.

Jačanjem borbi u srednjoj Bosni donesena je odluka o osnutku bojne u Žepču, koja je nosila naziv “Andrija Tadić”, također po poginulim pripadnicima postrojbe. U listopadu 1992. zapovjednik postrojbe postaje Antun Luburić.