Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježena 3. godišnjica početka prosvjeda branitelja; pod šatorom u Savskoj 555 dana

Prosvjed u Savskoj koji je trajao 555 dana okupljao je hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske u samim početcima prosvjeda kada su se tražile ostavke tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića, Bojana Glavaševića i Vesne Nađ. No međutim, niti jedna ostavka nije podnešena niti su prosvjednici uspjeli u svojim nakanama koje su u početku bile dosta jasne. Što je vrijeme više odmicalo, prosvjednici su se prorijedili te je svakim danom u Savsku pristizalo sve manje hrvatskih branitelja. Na kraju su ostali oni najuporniji, koji su praktički živjeli pod šatorom i dijelili dobro i zlo sa najtežom skupinom 100-postotnih HRVI prve skupine. Nakon velike promenade kroz šator u Savskoj izdogađale su se razne tribine, sastanci, konferencije za tisak i mnoge druge, a iz dijaspore su pristizale velike donacije koje su slane na adresu Savske 66 i žiro račun koji je otvoren pod “udrugom 100% za Hrvatsku”.

Širile su e razne priče i informacije kao i dezinformacije o navodnim pronevjerama kao i o navodnim nečasnim radnjama pojedinaca koji su predvodili prosvjede. Unatoč svemu nekoliko je prosvjednika uspjelo ostati svih 555 danai tako zaokružiti najduži prosvjed ikada održan u Hrvatskoj.

Ništa se značajno nije dogodilo samim prosvjedom dok nisu došli parlamentarni izbori i tadašnja kukuriku koalicija gubeći izbore od domoljubne koalicije pada.Tek nakon parlamentarnih izbora na čelo ministarstva hrvatskih branitelja dolazi novo lice koje je vrlo brzo odstupilo zbog kompromitirajuće situacije i nakon 50- ak dana na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja dolazi Tomo Medved koji se stavio na raspolaganje i počeo sa ozbiljnim radom, unatoč podmetanja pojedinaca i danas je na čelu tog ministarstva i želi nešto uraditi za boljitak svih hrvatskih branitelja. Kolilo će dobroga donijeti novi zakon o hrvatskim braniteljima za kojega Glogoški kaže da nije idealan vrlo brzo će se vidjeti.

Obilježena 3. godišnjica početka prosvjeda branitelja, pod šatorom u Savskoj 555 dana

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji obilježili su u petak poslijepodne 3. godišnjicu početka prosvjeda hrvatskih branitelja pod šatorom ispred Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj ulici, a na skupu je bio i ministar branitelja Tomo Medved, koji je poručio kako se u tri godine mnogo toga promijenilo te da je pred braniteljima još velik posao.

“Gradimo naš sustav koji je razoren korak po korak i činimo sve kako bismo pronašli najbolja rješenja za niz otvorenih pitanja branitelja”, rekao je ministar Medved u prigodnom govoru.

Novi zakon o braniteljima u proceduri

Podsjetio je da je Zakon o hrvatskim braniteljima koji sustavno rješava probleme branitelja prošao prvo čitanje u Saboru i saborske odbore, ali branitelje, istaknuo je, još čeka veliki posao “jer mjere koje su predviđene u novom zakonu zahtijevaju energiju kako bi svaki branitelj te mjere osjetio u praksi”.

Nakon donošenje tog zakona, dodao je, slijedi ispunjavanje težnji da on postane ustavni zakon.

Medved ne odustaje

Ministar Medved podsjetio je da je hrvatske branitelje na prosvjed prije tri godine prisililo poniženje i izostanak dijaloga, poricanje postojanja problema branitelja i tadašnja politika prema braniteljima. Zahvalio je svim braniteljima na potpori i poručio im da neće odustati od stvaranja boljih uvjeta života za njih.

Novi zakon o braniteljima nije idealan

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški rekao je kako Zakon o hrvatskim braniteljima nije idealan, ali će otvoriti mogućnosti za bolji život branitelja. No, istaknuo je, taj zakon mnogima smeta.

“Vidimo da je problem kada smo u zakon stavili tko je izvršio agresiju na Hrvatsku. To nije problem kada to kažu oni koji su sudjelovali u agresiji, ali je problem kada to kaže čovjek koji sjedi u Hrvatskom saboru”, rekao je Glogoški.

Hoće li u Hrvatskom Saboru biti dvotrećinska većina?

“Nakon izglasavanja običnog zakona u Saboru”, najavio je Glogoški, slijedi upućivanje prijedloga izmjene Ustava Republike Hrvatske kako bi se mogao donijeti ustavni zakon o hrvatskim braniteljima.

“Bili smo i ostali sto posto za Hrvatsku, a ustrajat ćemo i na svakom problemu s kojim se susreću hrvatski branitelji”, poručio je Glogoški.

Ministar Medved i Glogoški položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Nevenki Topalušić, hrvatskoj braniteljici koja je nažalost umrla tijekom prosvjeda, nakon čega je slijedila molitva.

Prosvjed hrvatskih branitelja trajao je 555 dana.H

T.H.

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...