Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Domovinskog rata: ‘Gavran je bio čovjek legendarne ljudskosti’

Komemoracija za ratnog zapovjednika iz redova 1. gardijske brigade Tigrovi, Damira Tomljanovića Gavrana, održana je u subotu na groblju u Krivom putu u povodu 30. obljetnice njegove pogibije, a ministar Tomo Medved istaknuo je da ga je, uz hrabrost i domoljublje, iznad svega krasila ljudskost.

 

“Prošao sam s Damirom dobar dio njegova ratnog puta. Bio je to naš zajednički put i hrabro, bespoštedno koračanje prema hrvatskoj slobodi. Osim mnogih njegovih iznimnih osobina – hrabrosti, odlučnosti i osobina vojnog stratega – Damira Tomljanovića Gavrana krasile su i odlike njegove legendarne ljudskosti”, rekao je ministar hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade i Tomljanovićev suborac Tomo Medved.

Na grob Damira Tomljanovića Gavrana, u ime predsjednika Republike cvijeće, vijenac je položio i svijeću zapalio general pukovnik Marijan Mareković, u ime predsjednika Sabora saborski zastupnik Ante Deur, a u ime predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Komemorativnom skupu nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, prenosi Direktno. hr.

Program pod nazivom “Za Hrvatsku kao Tigar” pripremili su Udruga ratnih veterana “Tigrovi” i Grad Senj. Nakon komemoracije i odavanja počasti Damiru Tomljanoviću Gavranu, junaku Domovinskog rata, misu je služio vojni biskup Jure Bogdan u krivoputskoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne.

U ratnom putu Damira Tomljanovića Gavrana stoji da je dragovoljno u kolovozu 1990. pristupio Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje kod Zagreba. Potom se borio na mnogim ratištima, a kao zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga RH poginuo je 17. veljače 1994. na Tulovim gredama, pogođen neprijateljskim snajperom.

”Izgubili smo vođu, suborca i prijatelja”

Tog 17. veljače 1994. godine s dvojicom je suboraca krenuo u obilazak i postavljanje novih položaja kod Ruje, na Tulovim gredama. Gavranov prijatelj i suborac Tigar, Darko Katuša: „Imali smo problem na jednom dijelu terena. Naime, četnici su nam ulazili na spoj između specijalne policije i nas. U dogovoru sa Zapovjedništvom specijalne policije donosi se odluka da se ta kota zauzme kako bismo spriječili njihove ulaske. Iako je Gavran to jutro imao neki sastanak, nazvao me neposredno prije nego što smo krenuli u akciju i rekao mi: ”Sačekaj me, stižem i ja”, piše portal Narod.hr.

On je krenuo prvi i kad smo stigli na željeni položaj, rekao je kako ga moramo zadržati. U tom trenutku, dok smo na vrhu gledali položaj, zapucalo se. Gavran i zapovjednik satnije Grgo Tokić bacili su se udesno, a ja na lijevu stranu. Prošlo je nekih 20-ak sekundi i ja sam ga zazvao: „Gavrane, Gavrane, no nitko mi se nije odazvao.“ Opipao sam puls, bio je slabašan i tada sam vidio neveliku rupu na sljepoočnici. Nisam u tom trenutku vidio izlaznu ranu, a bila je golema. Izvlačili smo ga petnaestak minuta, iščekivali helikopter koji smo odmah dozvali. Stigli su samo do Lukovog Šugarja kad je Gavran izdahnuo.”

“Nismo mogli vjerovati. Plakali smo kao mala djeca“, svjedoče prekaljeni borci i veterani Domovinskog rata iz Tigrova. Jedan od njih rekao je kako se tako nije osjećao ni kad je izgubio oca, a drugi: „Izgubili smo vođu, suborca i prijatelja. Suze su lijevale svima na prvoj liniji, ne samo nama Tigrovima…”

Naš ”Gavran”

Damir Tomljanović Gavran bio je samozatajan, hrabar i odan. Zovu ga „Tigrom koji je išao prvi”, a suborci diljem Hrvatske u međusobnom razgovoru kažu „naš Gavran”.

Čiji je Damir Tomljenović koji se od prvog dana ratovanja nametnuo kao veliki zapovjednik kojeg su vojnici bespogovorno slušali? Gavran je heroj cijele Hrvatske kojeg je u 26. godini, na današnji dan, zauvijek na Velebitu zaustavio snajperski hitac. Epitet junaka Domovinskog rata dobio je zbog iznimnog doprinosa i hrabrosti, ali i časnog ponašanja te, ono najvažnije, pozitivnog primjera koji su ostali slijedili.

”Nismo ga zvali zapovjednikom, to je bilo prekruto i formalno, nego „šefe“. Koje je god selo, brdo ili poziciju pokazao, mi smo to zauzeli jer je Gavran tako rekao. Kad god bismo na motoroli čuli njegov glas, išli smo naprijed, s njim u pobjedu. Ta je naša ekipa disala pobjednički zahvaljujući njemu. Velika je sreća što smo ga imali”, kazao je o Gavranu njegov suborac Ivan Pasariček.

Odlikovanja

Posthumno mu je dodijeljen čin stožernog brigadira. Za života ga je više puta pismeno pohvalio predsjednik RH Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1992. i Plakete 1. gardijske brigade. Posmrtno je odlikovan Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista, Zlatnom plaketom „Tigar”. Njegovi suborci ga ne zaboravljaju i rado pričaju o njemu. Stalnim podsjećanjem na njega, smatraju, spasit će ga od zaborava.

Ime Damira Tomljanovića Gavrana po cijeloj Hrvatskoj nose ulice, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća. Snimljena su dva dokumentarna filma (”Izdrži, prijatelju, stižem”; ”Gavran 101”), otvorena spomen-kuća, izrađene biste, kapelica, oslikani murali. Posebna se uspomena na njega čuva u njegovu rodnom mjestu, Krivom Putu, u kojem se svake godine svečano obilježava godišnjica njegove smrti.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...