Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježena 32. godišnjica akcije “Baranja” 107. brigade HV

Foto:Baranjainfo.hr

 

Obilježena je 32. godišnjica akcije 107. brigade Hrvatske vojske “Baranja” mimohodom i polaganjem vijenaca u spomen poginulim braniteljima. Akcija “Baranja” bila je pokušaj oslobađanja dijela tada okupirane Baranje, s područja koje su svakodnevno bila granatirana područja Valpova i Donjeg Miholjca. Nažalost, u ovoj akciji je poginulo 15, a ranjeno 85 pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske.

Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić – imena su to naših Vukova s Drave koji su živote za Domovinu položili 3. travnja 1992. godine. Hvala im i slava, poručeno je i danas, na 31. obljetnicu akcije Baranja, na dan kada je prije više od tri desetljeća 107. brigada HV-a imala  svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović istaknuo je važnost ove akcije, ističući da je to operacija o kojoj hrvatska javnost možda manje zna, ali je svakako vrijedna pamćenja, prenosi Baranjainfo.hr.

Predsjednik Milanović naglasio je da akcija nije završila onako kako je planirano, ali je istaknuo važnost izvlačenja lekcija iz nje, koje su kasnije poslužile kao temelj za buduće pobjede. Ova operacija predstavlja jednu od prvih ozbiljnih akcija nakon Sarajevskog primirja 1992. godine, nakon kojih su uslijedile hrvatske pobjede.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović istaknuo je da nas ova akcija podsjeća da Domovinski rat nije bio lagodan put do pobjede, već krvava staza puna patnje, smrti, bola i odricanja naših branitelja.

Sporo pamćenje operacije “Baranja” potaknulo je predsjednika Milanaovića da istakne važnost vraćanja pozornosti na događaje iz Domovinskog rata koji su možda nepravedno zanemareni. Ova akcija predstavlja jedan od takvih događaja, koji zaslužuje veću pozornost i priznanje.

Kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske vijence su položili članovi obitelji poginulih pripadnika postrojbe, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruge iz Domovinskog rata.

U današnjem svijetu koji je sve nesigurniji, važno je prisjetiti se hrabrosti i odlučnosti branitelja te izvući pouke iz prošlosti kako bismo gradili sigurnije i prosperitetnije društvo, poručio je državni tajnik Janović. Ovo je podsjetnik da zajedništvo, odlučnost i hrabrost, koje su karakterizirali naše suborce tijekom operacije “Baranja”, i danas su nam potrebni.

Najnovije

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...