Objavljene detaljne upute HZJZ-a za teretane, kafiće, dječje igraonice, škole stranih jezika…

Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom puštanjem glazbe pred objektom...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio detaljne preporuke za sportske i rekreacijske centre, dječje igraonice, škole stranih jezika i ugostitelje.

Ugostitelji

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.

Pri čekanju na red potrebno je koristiti maske za lice ili medicinske maske.

Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Ako je moguće, preporučuje se plaćanje bezkontaktnim karticama.

Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom puštanjem glazbe pred objektom.

Terase treba ograditi, a stolove i stolice maknuti ili posložiti na način da je onemogućeno njihovo korištenje.

Na objekte se moraju staviti obavijesti o zabrani ulaska, obvezi držanja razmaka i korištenju maski, kao i zabrani zadržavanja. Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

Treninzi u zatvorenim sportskim objektima

Što se tiče treninga i športsko-rekreativnih aktivnosti, one se mogu održavati u onim zatvorenim objektima koji mogu osigurati najmanje 20 metara kvadratnih po osobi. Broj osoba uključuje i trenere, instruktore, voditelje i sve druge osobe u prostoru za trening.

O tome se na ulazu u objekt mora istaknuti odgovarajuća obavijest. Korisnici smiju upotrebljavati samo vlastiti ručnike, ali ne smiju koristiti tuševe niti svlačionice. Na svakih 50 kvadratnih metara prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite.

Treba se voditi i evidenciju svih osoba koje koriste prostore rekreacijskog centra. Preporuča se da se treninzi i športsko-rekreativne aktivnost što je više moguće održavaju na otvorenom prostoru. U tom slučaju je maksimalan dopušteni broj osoba 40, pri čemu razmak među njima mora biti najmanje 1.5 metara.

Dječje igraonice radionice

Djeca i djelatnici u radionicama i dječjim igraonicama moraju nakon svake aktivnosti dezinficirati ruke, a djeca moraju održavati razmak od najmanje 1.5 metra. Također, treba osigurati da svako dijete ima vlastito posuđe za obroke i piće te se ono ne smije dijeliti s drugom djecom.

Preporuča se da se što više aktivnosti s djecom obavlja vani. Djelatnicima se preporuča korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Djelatnici trebaju prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Za boravak u prostorima igraonica uspostavit će se sustav vođenja evidencije.

Škole stranih jezika

U školama stranih jezika potrebno je učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije predavanja očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati.

Treba osigurati i dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje, a za svaku je prostoriju potrebno osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.

Kod upisa polaznika i organiziranja predavanja treba voditi računa da broj polaznika ne prelazi maksimalan broj sjedećih mjesta u učionici koji zadovoljava mjere fizičke udaljenosti, piše N1.

D.K.