Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Objavljujemo reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja; Pozivamo Documentu da se napokon suoči sa sadašnjošću. Izostanak političke mudrosti kod Stipe Mlinarića vidljiv je u neprepoznavanju klasične provokacije i zamjene teza.

Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja na izjave saborskog zastupnika Sipe Mlinarića i Documente , a koje se odnose na Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, po zakonu o medijima Braniteljski portal objavljuje u cijelosti…

Reagiranje Ministarstva u nastavku,

-Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim bi se nakon gotovo 30 godina napokon trebalo odati priznanje civilnim žrtvama, ponovno je povod za dizanje medijske prašine i uznemiravanje žrtava…

Svjedoci smo sve intenzivnijih i bezobzirnijih napada na ovaj Zakon, baziranih na neutemeljenim tvrdnjama i lažima kojima se sustavno pokušava dezinformirati i obmanuti javnost.

Nažalost, ima i onih koji načelno podržavaju Zakon, a ustvari se s njim ne slažu, mijenjali bi ga, dopunjavali i prekrajali kako im paše. S tim je ciljem pokrenuta kampanja „Pravda za žrtve“ iza koje stoje Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće, a koja se nikako ne može tumačiti kao potpora Ministarstvu hrvatskih branitelja i ovom Zakonu.

Pozivamo Documentu da se napokon suoči sa sadašnjošću te prihvati kako Republika Hrvatska ima svoje institucije nadležne za pripremu i provedbu zakona i mjera koje provodi.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja svakodnevno se suočavamo s prošlošću, odgovarajući na današnje potrebe hrvatskih branitelja i ulažući maksimalne napore u rješavanju pitanja nestalih osoba, a odlučno i temeljito smo pripremali i ovaj zakonski prijedlog.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pripremalo je ovaj Zakon u suradnji i partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, a uz potporu i drugih stradalničkih udruga koje su prepoznale važnost i doprinos civilnih žrtava Domovinskog rata.

Ratna stradavanja pretrpjele su brojne obitelji, međutim ovaj zakon jasno propisuje uvjete, postupak i dokaze za ostvarivanja prava civilnog stradalnika. Taj će se status utvrđivati u upravnom postupku za svaku pojedinu osobu te spotove u režiji Documente smatramo tendencioznima u smislu ostvarivanja statusa i prava iz ovog zakona.

Netočan je i broj žrtava kojima se licitira, dodatno uznemirujući hrvatsku javnost i civilne stradalnike, kao što to čine i oni koji plasiraju laži da će prava iz Zakona ostvariti agresori i njihovi pomagači. I dok se javnost pita skriva li se prava namjena Zakona, žrtve se pribojavaju da će upravo takve obmane prolongirati donošenje dugoočekivanog Zakona.

Ponavljamo kako smo temeljitim analizama u suradnji s institucijama Republike Hrvatske došli do procijenjene brojke od  2500 novih korisnika statusnih prava.

Na predstavljanju kampanje „Pravda za žrtve“ moglo se čuti kako ovaj Zakon odgovara na pitanja obitelji nestalih, što nikako ne stoji. Rješavanje sudbine nestalih u nadležnosti je Ministarstva hrvatskih branitelja, a s tim ciljem donijeli smo i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, u suradnji s udrugama obitelji nestalih.

I kada saborski zastupnik Stipo Mlinarić Zakon o civilnim stradalnicima naziva izdajom nacionalnih interesa, želeći spriječiti njegovo donošenje, zapravo ide na ruku onima koji samo deklarativno podržavaju ovaj Zakon, a u biti bi mijenjali njegove ključne odredbe.

Izostanak političke mudrosti kod Stipe Mlinarića vidljiv je u neprepoznavanju klasične provokacije i zamjene teza.

-Mlinarić: “Ovo je jako opasan zakon koji će , nažalost izjednačiti žrtvu i agresora”. Neka Medved i Plenković povuku Zakon o civilnim žrtvama i pokrenu tužbu protiv Srbije…

Iako je zakon vrlo jasan i detaljan, nedostaje volje za njegovo razumijevanje i ispravno tumačenje pa neki vide odredbe koje u zakonu niti ne postoje, dok drugi manipulativno tumače inače nedvosmislene odredbe.

Tumačenjem Zakona na zlonamjeran način prvenstveno se nasrće na čast i ugled hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, stigmatizira ih se, a time se stvara nepovoljno ozračje i podjele u našem društvu.

I dok trpimo udare i napade s različitih političkih spektara, laži i uvrede, i dalje smo odlučni u namjeri da donesemo ovaj Zakon što je naglašeno i tijekom rasprave u Hrvatskom saboru. U tome nas ponajprije motiviraju nevine civilne žrtve i stradalnici, koji su ponovno zajedno s nama izloženi nesmiljenim napadima i prisiljeni proživljavati ratne traume i u miru.

Jako dobro znamo tko je bio žrtva, a tko agresor u Domovinskom ratu u kojem smo pobijedili te ćemo uvijek isticati i promicati vrijednosti i karakter obrambenog i osloboditeljskog rata, na ponos hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, stoji u regiranju Ministarstva hrvatskih branitelja.

G.S.

Najnovije

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL   Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući...

HDZ-u osam izbornih jedinica i dijaspora; Rijeke pravde pobijedile u dvije

Foto:Narod.hr   Prema neslužbenim rezultatima DIP-a nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore,...

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...