Obljetnica 106. brigade HV-a, Dana osječkih branitelja i Dana hrvatskog dragovoljca

To će doprinijeti da ne padnu u zaborav oni koji su u obrani Osijeka položili svoje živote...

Na trgu, kod spomen obilježja poginulim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zapaljene su svijeće i položeni vijenci…

Vijence su položili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Antun Blažević, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Batrnek, predstavnici županijskih i gradskih vlasti te brojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Prisjećajući se osnutka 106. brigade Blažević je podsjetio kako su se svi dragovoljno uključili u tu brigadu te je ustvrdio kako su to doista bili “dani ponosa i slave”.

“Tada smo zajedno sa postrojbama policije svi stali u obranu Osijeka. Bili smo svjesni da smo slabije naoružani i malobrojniji, ali svatko od nas je tada bio spreman dati život za svoju domovinu, tu nije bilo nikakvih kalkulacija. Nažalost, poginulo je 174 pripadnika 106. brigade, a ranjeno 850”, rekao je Blažević te podsjetio da je brigada, osim u obrani Osijeka, sudjelovala i na drugim bojištima.

Predsjednik županijske Skupštine Osječko-baranjske Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo što je na obljetnicu osnutka brigade osječka Južna obilaznica preimenovana u Obilaznicu 106. brigade.

“To će doprinijeti da ne padnu u zaborav oni koji su u obrani Osijeka položili svoje živote. Oni su dio naše povijesti na koju smo ponosni i koju trebaju znati buduće generacije“, zaključio je Vulin.

Nakon polaganja vijenaca, u Kapucinskoj crkvi služena je misa zadužnica za poginule, nestale i umrle branitelje, a u poslijepodnevnim satima održat će se braniteljske sportske igre.H

M.M.Vezane vijesti;

VIDEO Iako je na današnji dan 1991. godine tenk u Osijeku pregazio crvenog “fiću”, na koncu je tenk ispao gubitnik u tom “sukobu Davida i Golijata”.