Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Foto:HTV/HRT

 

U Glini se obilježava 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na tom području. U rano jutro 26. lipnja 1991., dogodio se prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor dan ranije, 25. lipnja donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Iz Gline se za Dnevnik HTV-a javio Leon Čuljak.

– U sukobu u glinskoj policijskoj postaji prije 33 godine svoj život za domovinu dao je redarstvenik Tomislav Rom. Upravo na njegovom grobu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počeo je službeni program obilježavanja obljetnice.

On je nastavljen kod spomen područja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima Domovinskog rata. Položeni su vijenci, vijence je položila i obitelj Tomislava Roma, zatim predstavnici Vlade, policije, braniteljskih udruga, odnosno veterana Domovinskog rata. Bili su tu i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, zatim predstavnici ATJ Lučko, te predstavnici grada Gline i Sisačko-moslavačke županije.

Nakon toga održana je i svečana akademija na kojoj je istaknuta povijesna važnost ovoga dana, kao i važnost uloge koju su tada imali hrvatski policajci i hrvatski branitelji. Treba spomenuti da je prije 33 godine na današnji dan 16 hrvatskih branitelja s ovoga mjesta odvedeno u srpske koncentracijske logore u kojima su zvjerski mučeni.

Vrlo važnu ulogu imala je i ATJ Lučko, jer upravo zbog njihove intervencije u svega 90 minuta vraćena je potpuna kontrola nad gradom Glinom, izvijestio je Čuljak.

– Danas se posebno prisjećamo hrvatskog policajca Tomislava Roma, ali i svih ubijenih, poginulih hrvatskih branitelja, najvećih junaka u hrvatskoj povijesti koji su nam osigurali slobodu, neovisnost i demokraciju, kaže Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.

– Bio je jasan znak od strane srpskog agresora, pobunjenih Srba s ovog područja da ne prihvaćaju hrvatsku državu. Međutim, s druge strane, vrlo jasan i odlučan otpor, prije svega hrvatske policije koja je u tom trenutku bila jedina organizirana snaga koja je u ime države štitila javni red i mir, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

– Učimo mlade danas da vide s čim se sve nosila hrvatska policija u to vrijeme. Učimo ih kako su bili odvažni, hrabri, požrtvovni hrvatski policajci koji nisu uopće razmišljali o svojim životima u to vrijeme i zaista smo ponosni na sve što je hrvatska policija i kasnije zajedno s Hrvatskom vojskom postigla tijekom Domovinskog rata, kazao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, objavio je HRT.

Najnovije

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....

Jutarnji već platio dr. Markić zbog Bajrušijeve klevete, sad opet krenuli s lažima

Foto:Narod.hr   Premda je već jednom pravomoćno osuđen zbog iznošenja klevete protiv dr. Željke Markić te joj je zbog toga platio 25.000 kn, kolumnist Jutarnjeg lista...

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...