Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obuljen Koržinek na neformalnom sastanku ministara kulture u Frankfurtu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u srijedu na neformalnom sastanku ministara kulture na Sajmu knjiga u Frankfurtu na temu “Ojačati Europu kroz kulturu” na kojemu se raspravljalo o dva ključna pitanja: kako ojačati Europu kroz kulturu i kako kulturu ugraditi u temelje svih europskih politika, objavljeno je u četvrtak na internetskim stranicama Ministarstva.

Sastanak je održan u srijedu kao dio programa koji je Francuska pripremila kao počasna gošća Sajma, a na njemu je, na poziv ministrica kulture Francuske i Njemačke Françoise Nyssen i Grütters, sudjelovalo osam ministara kulture, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te predstavnici drugih europskih institucija.

Kultura, znanje, umjetničko stvaralaštvo i inovativnost ključni su za oblikovanje Europe koja je u stanju nositi se sa svim izazovima aktualnog trenutka, istaknuto je na sastanku.

Ministri su se složili kako se europski identitet može afirmirati u svoj svojoj raznolikosti isključivo kroz kulturnu i razmjenu umjetničkih praksi, a zadaća je ministara kulturnu raznolikost suprotstaviti populističkom jednoumlju. Kultura je ujedno i vrlo snažan integracijski instrument, što je osobito važno u današnjoj multietničkoj Europi koja je posljednjih nekoliko godina udomila i brojne izbjeglice.

Posebno je istaknuta potreba za poticanjem mobilnosti umjetnika i stručnjaka, poglavito mladih, što bi se postiglo financijskih osnaživanjem već postojećih programa poput Erasmusa plus ili Kreativne Europe.

Raspravljalo se i o važnosti poticanja prevođenja književnih djela, a zaključeno je da bilateralne poticajne mjere valja dopuniti stvaranjem multilateralnog europskog okvira, ističu iz Ministarstva kulture.

Svi su se sudionici složili kako je nužno redefinirati i štititi autorska prava jer je to jedino jamstvo da umjetnici mogu živjeti od svoga rada. Zaštita autorskih prava vrlo je složeno područje, pogotovo u doba globalne digitalizacije kada je nužno uspostaviti ravnotežu između slobode komunikacije i prava umjetnika na pravičnu naknadu za njihov rad, dodaje se u priopćenju.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da u europskom kulturnom prostoru, koji je mnogo širi od političkog ili ekonomskog pojma, ne smije biti različitih brzina jer je riječ o temeljnim vrijednostima koje nas povezuju i koje nas razlikuju od drugih zajednica.

Kako se navodi u priopćenju, ministrica je podržala prijedlog osnaživanja mobilnosti umjetnika, poticanja prevođenja i ukazala na činjenicu da se zaštita autorskih prava – i u analognom i u digitalnom okruženju – ne smije razmatrati odvojeno od pitanja statusa umjetnika.

U kontekstu zajedničkog digitalnog tržišta podsjetila je da se ekonomski i kulturni aspekt ne smiju razdvajati te predložila da se dobre prakse i uspješna rješenja prezentiraju svim članicama kao reprezentativni modeli za rješavanje sličnih problema.

Tijekom boravka na Sajmu knjiga u Frankfurtu ministrica Obuljen Koržinek posjetila je oba hrvatska štanda i susrela se s brojnim izdavačima, agentima i novinarima.

Ovogodišnja organizacija hrvatskog nastupa povjerena je Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a hrvatsko nakladništvo predstavljeno je na dva štanda od kojih je jedan nacionalni sa 150 izloženih djela hrvatskih nakladnika i drugi na kojem se predstavlja hrvatska dječja književnost.H

A.K.

Najnovije

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...

Turudić: Plenković je donio ispravnu odluku kad me odabrao; Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Jutros je u uredu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog...