OČEKUJE SE 2.000 LJUDI: ZAHVALNOST PREMA RATNOM MINISTRU GOJKU ŠUŠKU NE BLIJEDI

Ministar obrane Gojko Šušak inspirirao je i Hrvatskog umjetnika Damia Kukavicu koji ga je ovjekovječio uljem na platnu…

Velikim komemorativnim skupom u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog HDZ će u srijedu obilježiti 25. obljetnicu smrti Gojka Šuška, ratnog ministra i najbližeg suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Skup bi trebao okupiti više od 2000 ljudi, kojima će se obratiti predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, njegov zamjenik Tomo Medved, predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja koja nosi Šuškovo ime Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok će uime obitelji govoriti kći pokojnog ministra Katarina Šušak.

Ova najava govornika pokazuje da je riječ o dosad najvećem komemorativnom skupu kojim se HDZ prisjeća svog ratnog ministra, premda je obljetnica njegove smrti redovito obilježavana, s izuzetkom nekoliko godina Sanaderove “detuđmanizacije” tijekom koje je Šuškovo ime nerado spominjano u stranačkim redovima. Jer, premda je uvijek bilo nesporno da je Šušak bio među najzaslužnijima za stvaranje i oslobađanje Hrvatske u prvoj polovici 1990-ih godina, kao i da je odigrao ključnu ulogu u pripremi “Oluje”, u to se vrijeme HDZ-a želio odmaknuti od Tuđmanove politike, time i od Šuška.

Banožić: “Sjećanje, poštovanje i zahvalnost ne blijede”

Na 25. obljetnicu smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, ministar Banožić je istaknuo da je bio ključan za postavljanje temelja modernog HV-a te da će njegove riječi Tuđmanu – “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!” – ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije u obrani domovine.

“Sjećanje, poštovanje i zahvalnost prema ratnom ministru Gojku Šušku ne blijede: hvala mu za stvaranje Hrvatske vojske (HV) i za postavljanje temelja vojsci koja danas, rame uz rame stoji s velikim vojnim silama. U teškim i izazovnim vremenima, hrabro je i odlučno slijedio političke vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i jedan je od simbola vremena u kojem smo stvarali neovisnu, samostalnu i slobodnu hrvatsku državu”, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Hrvatska vojska u njega je imala puno povjerenje, cijenio je svakog hrvatskog vojnika i svojom pravednošću i disciplinom pokazao kako se ostvaraju veliki ciljevi. “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!”, zauvijek će ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata, poručio je Banožić.

Gojko Šušak rodio se u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry (bivši američki ministar obrane) rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.