Od Hrvatskoga Generalskoga Zbora do General-štaba

HGZ

Domovinski rat i akcija Oluja predvođeni predsjednikom Tuđmanom i ministrom Šuškom najčistija je i najblistavija pobjeda u povijesti te se kao takva izučava na američkim vojnim učilištima. Nemjerljiv doprinos dali su i hrvatski generali. Stipe Mesić je upravo u rashrvaćivanju Domovine krenuo rušiti ugled prvoga predsjednika Tuđmana i hrvatskih generala. U cilju očuvanja vrijednosti Domovinskoga rata dvanaest se generala otvorenim pismom obratilo hrvatskoj javnosti 2000. godine. Smatrali su nedopustivim o braniteljima iznositi samo negativnosti, a uporno prešućivati sve pozitivno. Mesić je žurno reagirao  kazavši da neće dopustiti rušenje države pamfletima?! „Od danas oni više nisu pripadnici Hrvatske vojske. Vojska mora biti depolitizirana.“ – rekao je Mesić i umirovio 12 ratnih generala. Ma koliko ta vremena bila teška, bila su ispunjena ponosom i slavom. Kada je ministar obrane Jozo Radoš ukinuo vojni rok umirovljeni hrvatski generali predvođeni Ljubom Ćesićem Rojsom, Željkom Glasnovićem, Marinkom Krešićem, Pavlom Miljavcem, Antom Rosom, Miroslavom Tuđmanom, Domazetom Lošom osnovali su u studenom 2005. godine udrugu Hrvatski generalski zbor (HGZ). Za svoju zadaću su stavili pomoći institucijama hrvatske države kada procijene da je nešto doista važno za nacionalnu stabilnost i sigurnost. Za prvoga predsjednika izabran je Pavao Miljevac.

 

Svrha sami sebi

Nakon generala Željka Sačića, Ivana Tolja,  Ivana Kapurala, Glasnovića, Hebranga, Biškića i Jelavića HGZ su 2019. godine napustili admiral Damir Domazet Lošo i Mile Ćuk. Jedan od utemeljitelja HGZ Domazet Lošo je pojasnio da to nije onaj zbor kakvim ga je on zamišljao. „Generali pobjedničke vojske imaju pravo korigirati politička pitanja, osobito ako je u pitanju zaštita nacionalnih interesa. HGZ to ne čini, potpuno se distancirao i bavi se prigodičarstvom i protokolima. To nije misleća nevladina udruga“ – rekao je Lošo dodajući da su reakcije HGZ premlake. Na Izbornoj skupštini HGZ u siječnju 2022. godine od 111 članova, 83 nazočna su za predsjednika izabrali Marinka Krešića. Protukandidat mu je bio general Josip Lucić zapovjednik akcije na Plitvicama čiji je ratni put blistav i neupitan.

Kao da sam četnički, a ne hrvatski general

Prvi veliki javni skandal izazvalo je pismo hrvatskih generala Ivana Čermaka, Ljube Ćesića Rojsa, Ante Gotovine, Pavla Miljavca, Davora Domazeta Loše, Branimira Glavaša, Luke Džanke te Marinka Krešića (koji je naknadno povukao potpis). Pismo je pred Uskrs 2022. izazvalo javnu sablazan i nevjericu, a u njemu su potpisnici tražili pomilovanje za osuđene udbaške čelnike Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Potom je Zbor napustio još jedan ratni general Rahim Ademi. Nakon što je objavio knjigu „Samo istina“ zabranjeno mu je bilo primiti zlatnu plaketu u službenim prostorijama. On je tada rekao da su ga duboko ponizili i uvrijedili kao da je četnički, a ne hrvatski general.

Jedan general koji je želio zaštiti identitet nam je rekao da je glavni problem u tome što su HGZ zauzeli poslijeratni generali i tako nadglasali ratne. A ovi poslijeratni uglavnom su Mesićevi miljenici. Ono što je svakako indikativno je to da general Ante Gotovina nekoliko godina ne želi ni čuti za HGZ. U vezi Zbora je izjavio da o važnim ljudima i važnim operacijama Domovinskoga rata trebaju brinuti ustanove zadužene za nacionalnu sigurnost.

Generali bez vojske  

Nakon što se Marinko Krešić s nekoliko suradnika iz udruge uoči Dana državnosti u prostorijama Islamskoga centra u Zagrebu susreo s izaslanstvom Udruženja generala BiH, nastao je definitivno najveći lom u HGZ. Uslijedilo je otvoreno pismo 12 generala predvođenih Ivanom Toljem u kojem su napali predsjednika HGZ-a zašto se sastao u Islamskom centru s bošnjačkim generalima predvođenim Džemalom Merdanom koji je 90-tih kao oficir JNA sudjelovao u napadima na Hrvatsku te ga sumnjiče da je kasnije, kao oficir Armije BiH, počinio zločine nad Hrvatima. Rojs je tada rekao da iza svega stoji Stipe Mesić, a udrugu je nazvao „gemišt bojnom“. Upravni odbor ga je zbog vrijeđanja izbacio iz udruge iako po Statutu to može učiniti samo Skupština, pa je to izbacivanje bilo pravno nevaljano.

 Izbacili legendarnoga Antu Rosu

U strogoj tajnosti i ilegali, bez ikakve medijske najave i kasnijeg obraćanja javnosti u prošlu je subotu 27. 1. 2024. održana Skupština HGZ. Potvrdu o tomu dao nam je Rojs koji je još rekao kako na tu „nakaradnu“ Skupštinu on kao zamjenik predsjednika  nije pozvan. Zbog toga će kaže poduzeti pravne mjere. Na upit gdje vidi rješenje, u pomirbi ili osnivanju novog Zbora, Rojs nam je rekao kako s njima nema nikakve pomirbe. Dodao je da su na Skupštini u subotu iz HGZ-a osim njega izbačeni i Ante Roso, Đuro Matuzović i Miodrag Demu, valjda zbog neplaćanja članarine. Čitava hrvatska javnost zna da je legendarni general Ante Roso bolestan u Francuskoj pa je ovo što su mu uradili krajnje nečasno za bilo koga, a kamoli za časnički zbor! Na redakciju našeg portala stiglo je mnoštvo reakcija razočaranih, ali i ljutitih visokih časnika, branitelja i invalida Domovinskoga rata. Zajednička poruka generalima je da su zaboravili da su postali generali na znoju i krvi hrvatskih branitelja te da svojim svađama ruše dostojanstvo  Domovinskoga rata. Branitelji dižu ruku na sebe, između ostaloga, i nakon što su spoznali da su generali obični karijeristi! Jedan im je branitelj invalid poslao ultimatum: Pomiriba ili  skinite ordenja! Umjesto da članstvo u HGZ bude najveća čast u državi, ono je postalo bruka i sramota. Zbor je trebao biti institucija od najvećeg ponosa i prestiža, a ovako je dotaknuo samo dno.

Marko Miljanić, legendarni ratni zapovjednik obrane Škabrnje obratio se javnosti otvorenim pismom u kojem piše kako udruga ne okuplja samo generale, već i one koji nemaju taj visoki vojni čin kako bi nagurali kvorum. On tvrdi kako se tamo okupljaju „karijeristi“ koji Škabrnju posjete samo za obljetnica da se slikaju, osim nekoliko časnih iznimaka. Udruga nikada nije stala iza HOS-ovca i njihovih ratnih zapovjednika, iako su i ti hrvatski ratni junaci krvavo branili i obranili Hrvatsku. Žalosno je da je u udruzi najaktivnija lovačka sekcija koja svako malo organizira „generalski lov“. Sram ih može biti! Legendarni zapovjednik Škabrnje ističe kako ova udruga ima više novaca nego svi pupovci, ali da nikada nije čuo da su nekome pomogli. Miljanić misli da je možda na početku zamisao i bila dobra, ali da je pohlepa pojedinaca sve upropastila. I sad imamo to što imamo. Generale bez vojske! Takva udruga nam ne treba. Generale koji su sami sebi svrha. I jedan SUBNOR nam je bio previše – poručio je Marko Miljanić, junak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata u otvorenom pismu.

Vlado Kolak: Zaboravite osobne probitke!

Za komentar smo zamolili hrvatskoga dragovoljaca, glavnoga urednika našega portala Vladu Kolaka, koji je bio predsjednik Sabora Dragovoljaca prije 30 godina  u Lisinskom. Sabor je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika dr. Franje Tudjmana, ministra Gojka Šuška i generala Janka Bobetka. Kolak je rekao: „Žalostan sam što sadašnje vodstvo ne slijedi politiku ova tri velikana  hrvatske povijesti koji su nam  državu utemeljili i dali jasne smjernice pomirenja, zajedništva, dostojanstva i spremnosti da u svakom trenutku svoj život prinesemo na oltar domovine. Zašto sadašnje vodstvo HGZ propustima dopušta progon hrvatskih branitelja, a posebno najodanijih časnika hrvatske vojske? Zar bi Hrvatske bilo bez dragovoljaca Zadre, Tomljenovića, Merčepa, Bobetka, Brodarca, Koradea, Norca, Kordića, Praljka, Kapulara, Gotovine, Markača, Rojsa, Jelića, Sopte, Hebranga, Crnjca, Ćuka, Filipovića, Borkovića, Dedakovića, Ćorića, zatim tigrova, puma, paukova, jastrebova, sokolova, poskoka i više od 25 000 hrvatskih vitezova koji su dali živote za Domovinu. Zar su zaboravili na poruku sv. Ivana Pavla II. prilikom posjeta Hrvatskoj: ‘zaboravite osobne probitke i služite zajedničkom dobru  hrvatskoga naroda!’ Vjerujem da će nas Božji blagoslov vratiti na pravi put, kazao je gl. urednik Kolak uz poruku generalima da poslušaju povijesni Bobetkov govor koji donosimo ovdje.

Nakon što je Rojs u Bujici javno difamirao Krešića u vezi lažnih diploma prema informacijama kojima raspolaže naš portal, ni u Vladi RH nisu nimalo sretni ovakvim razvojem događaja. Rješenje iz krize vide u Krešićevu odstupanju s mjesta predsjednika. U Vladi su za to da kao kompromisno rješenje Zbor preuzme Josip Lucić i da se strasti smire. Hoće li u tome uspjeti, ostaje nam za vidjeti.

Piše: Josip Milić