Od jabučnog octa, mente do đumbira – dodaci vodi koji pomažu kod probave, potiču mršavljenje, osvježavaju dah, sprječavaju bubrežne kamence, smanjuju strije…

ZDRAVLJE...

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ljekoviti sastojci koje možete dodati u čašu vode koju pijete, a koji su izvrsni za jačanje imunološkog sustava i čišćenje od štetnih toksina…

1. Limun ili limeta

Visoka količina vitamina C koja se nalazi u limunu i limeti pomaže u stvaranju probavnih enzima. Možete ih iscijedite u vodu ili jednostavno ubacite tanke kriške.

Osim što pomažu kod probave, potiču i mršavljenje, osvježavaju dah, sprječavaju bubrežne kamence…

2. Jabučni ocat

Dodavanje 2-3 čajne žličice octa u vodu može ukloniti toksine iz tijela, poboljšati probavu i potaknuti vaš metabolizam. To također može pomoći u ravnoteži pH razine u tijelu.

Neke od prednosti jabučnog octa uključuju i:

  • Smanjenje razine inzulina nakon jela
  • Smanjene razine šećera u krvi
  • Niži kolesterol
  • Poboljšanje kod sindroma policističnih jajnika
  • Smanjenje strija

3. Svježi listići mente

Listovi mente mogu poboljšati protok žuči i funkciju žlijezda slinovnica, a pomažu i kod grčeva.

4. Krastavci

Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna nego i pospješuju proizvodnju inzulina u gušterači. Dodajte polovicu tankog krastavca u čašu vode.

5. Cimet

Cimet drastično smanjuje neugodne simptome kod sindroma iritabilnog crijeva, a pogotovo pomaže kod nadutosti. Stimulira probavu i pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Također je izvrstan lijek kod grčeva.

Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi ju aromatizirao.

6. Đumbir

On će ublažiti grčeva, plinove, nadutost i probavne smetnje. Izrežite svježi đumbir na male komadiće, stavite ga u vodu i pustite da odstoji preko noći.

Tako će voda apsorbirati hranjive tvari.

H.H.