‘Od plemića i lovca, do pastira Crkve i sveca!’ – spomendan sv. Huberta proslavljen u Brodu

Hubert je prepoznao Kristov govor i dao se na velike promjene u svom životu. Krist, kojemu se tada okrenuo, postupno ga je odgajao za sebe, mijenjao duhom svoga evanđelja, učinio svećenikom i biskupom...

Photo: Brankica Lukačević

‘Hubert je prepoznao Kristov govor i dao se na velike promjene u svom životu.’

Svečanim večernjim misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu oko 150 članova-predstavnika 34 udruge Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, proslavili su u petak, 3. studenog blagdan sv. Huberta, svog nebeskog zaštitnika.

Nakon svečanog postrojavanja na Trgu Ivane Brlić Mažuranić, lovci su u procesiji došli do župne crkve Gospe Brze Pomoći gdje su sudjelovali na svečanom večernjem slavlju, koje je predvodio domaći župnik Ivan Lenić, dekan.

On je na početku mise lovcima posvjestio kako nam sveci, među kojima i sv. Hubret, svjedoče da se kroz ljudski život ne tapka u mjestu, pogotovo ne u mizeriji života, već dozrijeva i napreduje, te postiže svetost. Osvijetlio u svojoj homiliji život i djelo sv. Huberta, koji je odrastao u plemićkoj obitelji u osmom stoljeću, usmjeren ljudskim častima i materijalnim dobrima. Plijenili su ga sve do dana iznenadne smrti voljene supruge prigodom poroda njihova prvoga sina kada je utjehu tražio u miru prirode u lovu. Župnik Lenić je pojasnio zašto se tog ”strastvenog” hobija odrekao tek kada je među rogovima jelena ugledao svjetleći znamen Kristova križa, a u duši čuo poziv na obraćenje.

– Hubert je prepoznao Kristov govor i dao se na velike promjene u svom životu. Krist, kojemu se tada okrenuo, postupno ga je odgajao za sebe, mijenjao duhom svoga evanđelja, učinio svećenikom i biskupom. Od plemića, lovca, eto pastira Crkve i sveca – naglasio je župnik Lenić ustvrdivši kako je to i pouka svima nama, da u kojegod stanju bili, pozvani smo osluškivati Boga u svojoj svakodnevnici i obogaćivati jedni druge dobrom što u sebi nosimo.

Lovce je na kraju upozorio da im hobi ne bude bijeg od životne stvarnosti.

– Kolikogod nam je danas – uslijed stresnoga, užurbanoga života – potreban odmak od vreve i napora, pa tako i u hobi kao što je lov, nemojmo da on bude bijeg od životne stvarnosti, u privid, u nešto nas nedostojno, pogotovo kao kršćana. Jedno je odmak radi odmora i zdravoga opuštanja, drugo je bijeg kao znak nezrelosti i nespremnosti suočavanja s izazovima, pa i bremenima života. Isusov učenik, svjedoči nam to sv. Hubert, iznalazi snagu i svjetlo i za takve dane i okolnosti. Krist nam daje jakost i put – zaključio je preč. Lenić.

Uz pozdravni govor na kraju mise predsjednik Lovačkog saveza u ime je svih lovaca župniku Leniću darivao umjetničku sliku jednog lovca, koja prikazuje jelena s košutama u prirodi.

G.S.