Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Odbor za obranu jednoglasno podržao imenovanje Kundida

Saborski Odbor za obranu podržao je prijedlog o imenovanju Tihomira Kundida za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga. Kundid se zahvalio Odboru na jednoglasnoj podršci te ustvrdio da “živimo u složenim vremenima” u kojima je bitno da vojska učinkovito može izvršiti svoju primarnu zadaću, a to je obrana teritorija.

 

”Održana je sjednica Odbora za obranu na kojoj smo donijeli mišljenje o prihvaćanju general-pukovnika Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera OSRH. Ovom prilikom želim zahvaliti bivšem načelniku admiralu Robertu Hranju na svemu onom dobrom što je napravio za OSRH u teškim vremenima”, rekao je predsjednik Odbora za obranu Davorko Vidović, javlja HRT.

”Također, želim poželjeti sreću gospodinu Kundidu. Znanja ima, ima impresivan životopis. Čovjek koji je od običnog vojnika došao na čelo vojske. Pred tim ne treba zatvarati oči, to je rijetkost u svijetu vojske. Želim čestitati predsjedniku Vlade, ministru obrane i predsjedniku republike na izboru novog načelnika Glavnog stožera. Mislim da će general Kundid opravdati poštovanje koje uživa”, dodao je.

Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je važnost modernziacije i obnove kadra u HV-u.

”Mogu iskazati zadovoljstvo odgovornošću i shvaćanjem ozbiljnosti situacije imenovanja načelnika OSRH. Ovo imenovanje se odradilo onako kako od njih (op. a. političara) očekuje HV i hrvatska javnost. Smatram da smo napravili dobar posao i da krećemo u ono što je general Kundid sam najavio. Krećemo u ono što je u ovom trenutku za OSRH prijeko potrebno, a to je modernizacija i obnova osoblja”, rekao je.

General Kundid zahvalio se saborskom odboru, predsjednuu republike, Vlade i ministru obrane te naglasio važnost uloge HV-a u nesigurnim vremenima.

”Želim se zahvaliti saborskom Odboru za obranu na jednoglasnoj potpori koju su mi dali za preuzimanje dužnosti načelnika Glavnog stožera. Želim se zahvaliti predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OSRH, premijeru i ministru obrane da su me predložili za ulogu načelnika Glavnog stožera. Za mene je velika čast obnašati tu dužnost”, rekao je.

”Živimo u jednim složenim vremenima gdje je itekako bitna spremnost OSRH da mogu u potpunosti učinkovito izvršiti svoju primarnu zadaću, a to je obrana nacionalnog teritorija”, dodao je.

Postignut dogovor Banskih dvora i Pantovčaka

”Čini se da je otvorena nova točka prijepora između Banskih dvora i Pantovčaka i nema sumnje da će to danas zanimati saborske zastupnike s obzirom na to da je postignut dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora za imenovanje Tihomira Kundida”, rekao je prilikom javljanja iz Sabora novinar HRT-a Šime Vičević.

Objasnio je kako ne bi trebalo biti problema u procesu te da svi žele izbjeći zrakoprazni prostor koji bio ostavio vojsku bez zapovjednika.

”Očekuje se da će ta procedura proći glatko. Nakon današnjeg Odbora za obranu, dokument ide na Vladu, a potom ga Vlada šalje predsjedniku republike na potpis i onda se formalno može obaviti primopredaja dužnosti između dosadašnjeg načelinka Glavnog stožera OSRH Roberta Hranja i novog načelnika Tihomira Kundida”, kazao je.

”Procedura bi mogla biti završena već danas kako ne bi nastao zrakoprazni prostor u upravljanju oružanim snagama”, dodao je.

 Nova točka prijepora dva brda

Iako su Vlada i predsjednik postigli dogovor oko Kundida, otvorila se nova točka prijepora kada se radi o imenovanju novog ravnatelja SOA-e.

”Otvorena je nova točka prijepora. Vlada je uvažila predsjednikovu želju da na čelu oružanih snaga, ali Vlada sada očekuje da predsjednik uvaži želju Banskih dvora da na čelu SOA-e bude dosadašnji ravnatelj Danijel Markić, štoviše, ministar Anušić jučer je rekao da je o tome postignut načelni usmeni dogovor”, rekao je.

”Međutim, ured predsjednika tvrdi da nikakav dogovor ne postoji i da bi se trebala provesti svojevrsna analiza postupanja SOA-e kada je riječ o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika”, dodao je.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...