Odgovor Jandrokovića: Ako Milanović nema važnijih stvari od Bačića, onda mu je ugodno živjeti. Neka poduzme mjere koje je najavio pa će onda odgovoriti i druga strana

foto-facebook

“Ono što sad vidim da se dovodi u pitanje je može li Bačić paralelno raditi svoj posao saborskog zastupnika i polaznika Ratne škole, na to pitanje ne mogu dati odgovor. To je pitanje za Ratnu školu i zastupnika Bačića”, poručio je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu da je predsjedniku Republike jako ugodno i lijepo živjeti ako nema nikakvih važnijih stvari nego što je upis saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu.

“O tome smo sve već više puta rekli pa nema potrebe to ponavljati. Ako Predsjednik Republike nema nikakvih važnijih stvari nego upis zastupnika Bačića u Ratnu školu – onda je njemu jako ugodno i lijepo živjeti”, rekao je Jandroković novinarima nakon Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora zamoljen da komentira Milanovićev dopis premijeru Plenkoviću u kojem je naveo da ministar obrane krši zakon, politizira Oružane snage i u sukobu je interesa.

Uz to, Milanović je najavio i da će, ako izostane premijerova reakcija, postupiti prema svojim ustavnim ovlastima, ali i obvezama vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH. Ocijenio je da je ministar obrane Mario Banožić svojom odlukom uputio u Ratnu školu Ban Josip Jelačić saborskog zastupnika HDZ-a Antu Bačića i time nedvojbeno prekršio Zakon o službi u Oružanim snagama RH jer kao državni dužnosnik ne smije pohađati Ratnu školu.

Jandroković je podsjetio da se Ministarstvo obrane očitovalo da je upis saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu u skladu sa zakonom, pravilima te Ratne škole te tu nije ništa sporno.

“Ono što sad vidim da se dovodi u pitanje je može li Bačić paralelno raditi svoj posao saborskog zastupnika i polaznika Ratne škole, na to pitanje ne mogu dati odgovor. To je pitanje za Ratnu školu i zastupnika Bačića”, poručio je.

Jandroković smatra kako tu nije prekršen zakon i da je apsurdno govoriti o nekakvoj kaznenoj odgovornosti bilo koga.

“Ako je to zaista u ovome trenutku kada se zaoštravaju odnosi i sa Srbijom, kada se zaoštrava sukob između Ukrajine i Rusije, kada nam prijeti globalni sukob – baviti se ovako nebitnim stvarima, pokazuje mi da predsjednik Republike ima zaista dovoljno vremena i da dosta lagodno živi ako mu je to glavna preokupacija”, istaknuo je.

Smatra da predsjednik Republike – ako ima argumente za svoje tvrdnje i to može dokazati, neka poduzme mjere koje je najavio pa će onda odgovoriti i druga strana. Jandroković je dodao i kako “smo puno puta slušali predsjednika Milanovića gdje on prijeti i iznosi neke teške optužbe na račun drugih, pa onda na kraju od toga ništa”.

“Tako mi se čini i ovoga puta. Jako puno teškog govora, prijetnji. Neka napravi u skladu sa zakonom, neka napravi onako kako on misli da treba, bez uvreda i optuživanja, pa ćemo onda vidjeti što je tu istina”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Jandroković je, na novinarski upit, kazao i kako ne zna kako bi predsjednik Milanović mogao zabraniti ulazak saborskom zastupniku izabranom od naroda u bilo koji vojni objekt. “Ne znam da li to jest u skladu sa zakonom i je li bi to možda bilo kršenje zakona od strane predsjednika Republike”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik RH Milanović pisao Plenkoviću zbog slučaja Bačić: ‘Ministar Banožić opet krši zakon’. Ukoliko izostane Vaša reakcija, bit ću prisiljen postupiti sukladno svojim ustavnim ovlastima