Odjel za dječje bolesti kninske bolnice dobio donaciju od 442.000 kuna

Na Odjelu intenzivno, multidisciplinarno pratimo razvoj neurorizične djece u okviru programa rane intervencije te ih uključujemo u habilitacijski tretman", istaknula je voditeljica Odjela za dječje bolesti kninske bolnice Nada Kljajić.

Odjel za dječje bolesti kninske bolnice u ponedjeljak je dobio 442.000 kuna za kupnju suvremenoga inkubatora, stola za reanimaciju te monitora za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi, a novac je prikupljen u PBZ-ovom projektu “Činim dobro svaki dan”.

Donacija je dio nacionalnog projekta Ministarstva zdravstva “Praćenje djece s neurorizicima” koji je počeo 2007 godine. Majke te djece imale su različite komplikacije u trudnoći, porodu ili su djeca imala komplikacije neposredno poslije rođenja, a radi se o oko 10 posto novorođenčadi, od čega je tri posto visokoneurorizične djece.

Svake godine se potencijalno rađa oko 4000 neurorizične djece, odnosno oko 1000 visokoneurorizične djece, stoji u priopćenju iz PBZ-a.

“Donacija je od velikog značaja za suvremeno i kvalitetno zbrinjavanje ugrožene novorođenčadi. U našoj bolnici godišnje se rodi oko 200  djece, od čega je oko 20 posto, odnosno oko 40 njih rizična novorođenčad. Na Odjelu intenzivno, multidisciplinarno pratimo razvoj neurorizične djece u okviru programa rane intervencije te ih uključujemo u habilitacijski tretman”, istaknula je voditeljica Odjela za dječje bolesti kninske bolnice Nada Kljajić.

Godišnje se troje do petero novorođenčadi transportira u kliničke centre, prvenstveno u Jedinice intenzivnog liječenja djece KBC-a Split i KBC-a Zagreb, stoga su nam donirani uređaji od višestruke važnosti, kaže Kljajić.

Odjel za dječje bolesti kninske bolnice godišnje obavi oko 400 pregleda i 250 snimanja EEG-a. Provodi i preglede za otkrivanje različitih neuroloških bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava, preglede neurorizične djece, uz procjenu psihomotoričkog razvoja i dijagnostičke preglede djece s različitim bolestima i poremećajima.H

A.K.