ODLAZAK HRVATA: Negativni demografski procesi postaju ključna tema budućnosti Hrvatske, čak i domovinske sigurnosti zemlje

Demograf Stjepan Šterc upozorio je kako, bez obzira na stalno ukazivanje stručnjaka na negativne demografske procese koji su zahvatili cijelu Hrvatsku, i dalje nema gotovo nikakvog pomaka...

STJEPAN ŠTERC/Negativni demografski procesi postaju ključna tema budućnosti Hrvatske, čak i domovinske sigurnosti zemlje

Negativni demografski procesi postaju ključna tema budućnosti Hrvatske, čak i domovinske sigurnosti zemlje, a za njihovo rješavanje bit će potrebno simultano djelovanje gospodarske, obiteljske, populacijske, porezne i drugih politika koje će za cilj imati demografsku revitalizaciju, istaknuto je u petak u Osijeku na okruglom stolu “Budućnost bez straha – demografska propitivanja.

Demograf Stjepan Šterc upozorio je kako, bez obzira na stalno ukazivanje stručnjaka na negativne demografske procese koji su zahvatili cijelu Hrvatsku, i dalje nema gotovo nikakvog pomaka. Drži kako je pokazatelj takvog stanja i prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu su povećana sredstva za Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ali samo u sklopu jedne stavke, a to su porodiljne naknade koje”nisu strateška mjera demografske revitalizacije”.

Šterc: Nastave li se demografski trendovi, za 5 do 10 godina bit će ugrožen sustav

Šterc smatra kako će, ako se negativni demografski trendovi nastave sadašnjom dinamikom, za pet do deset godina biti ugroženi mirovinski, zdravstveni, financijski i obrazovni sustav te sustav radne snage.

“Ako godišnje gubimo 18 tisuća stanovnika prirodnim putem te ako godišnje, po našim službenim statistikama, iseljava oko 40 tisuća ljudi, a po službenim statistikama država u koje Hrvati iseljavaju ta brojka vjerovatno doseže i do 80 tisuća ljudi, lako je izračunati kakva će nam demografska slika biti za deset godina ako se ovi procesi nastave”, upozorio je Šterc.

Ocijenio je kako dosadašnje Vlade nisu ozbiljno shvaćale upozorenja demografa jer su, manje ili više, ovisile o gospodarsko-financijskim koncepcijama razvoja u kojima ljudski potencijal nije bio primaran, iako je riječ o najvrijednijem sadržaju društva koji pokreće svaku djelatnost.

Strmota: To je kompleksan problem koji traje desetljećima i ne može ga riješiti jedna mjera

Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota rekao je kako loši demografski trendovi ne postoje od jučer, već je u pitanju kompleksan problem koji traje desetljećima i kojeg ne može riješiti samo jedno ministarstvo ili samo jedna mjera.

“To podrazumijeva cijeli niz sustavnih mjera te suradnju gospodarske, obiteljske, porezne i svih drugih politika koje mogu, ali i ne moraju biti okupljene oko nekog zajedničkog dokumenta, jer su se strategije populacijske politike u posljednjih 20 godina pisale nekoliko puta, ali nije stvar u dokumentu, nego u djelovanju i povezivanju”, istaknuo je Strmota.

Najavio je kako će se na predstojećoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju razmatrati nova mjera koja bi trebala zaživjeti iduće godine, a to je širenje osnove doplatka za djecu te uvođenje pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete, dok se razmišlja i o još nekim mjerama.

Okrugli stol organizirao je Zbog udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, čiji je predsjednik Miljenko Kolobarić kazao kako su organizacijom skupa željeli dodatno upozoriti na problem iseljavanja, posebice iz istočne Slavonije, te potaknuti promjene na lokalnoj i državnoj razini s ciljem zaustavljanje negativnih demografskih procesa.H

G.S.