ODLAZI BISKUP KOMARICA: Bio je i kandidat za Nobelovu nagradu za mir!

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini je na veliku svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak 8. prosinca 2023., priopćila da je “Njegova Svetost papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije preuzvišenog mons. Franje Komarice te imenovala novog banjolučkog biskupa poštovanog don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije”, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Inače, Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. ožujka 1963. Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. lipnja 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić. Poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu sv. Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom sveučilištu i postigao magisterij u lipnju 1995. godine.

Impresivna biografija
Nakon povratka sa studija obnašao je nekoliko pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu imenovan je 17. lipnja 2006. Tijekom šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente i studentice u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova – posljednja tri uredio je zajedno s dr. don Božom Golužom.

Godine 2011. objavljena je i njegova knjižica razmišljanja ‘Oče, oprosti nam!’, a priredio je i, uz suradnju oko 30 hercegovačkih svećenika, ‘Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj – žarište vjere’. Godine 2012. imenovan je generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, a od 2019. obnašao je službu ravnatelja Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

A odlazak Franje Komarice nakon niza godina, vijest je koja je odjeknula među katoličkim pukom u Bosni i Hercegovini, a i Hrvatskoj.

Ovaj je sada već bivši biskup banjalučki rođen je 3. veljače 1946. u mjestu Novakovići kod Banje Luke u župi Petričevac, od oca Ive, radnika na željeznici, i majke Ivke, rođene Marić, kućanice.

Išao je u Osnovnu oglednu školu Milan Rudman, jednu od samo pet takvih u Bosni i Hercegovini.

Od 1961. Godine je u Zagrebu gdje pohađa klasičnu gimnaziju. Bio je smješten u sjemeništu na Šalati.

Odmah je otišao odslužiti 18-mjesečni vojni rok. Poslali su ga u južnu Srbiju. Po povratku iz vojske 1967. započeo je u Đakovu teološki studij, a nastavio ga u Innsbrucku u razdoblju od 1968. do 1972.

Poznati Trapisti
U lipnju te godine zeređen je za svećenika, u crkvi otaca trapista u Banjoj Luci. Zaredio ga je biskup Alfred Pichler.

Nakon toga je otišao u Innsbruck gdje je 1973. Magistrirao i doktorirao liturgiku. Istodobno je studirao glazbu na tamošnjemu Konzervatoriju.

1978. postaje predavač na Vrhovnoj bosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu gdje je do 1986. predavao je liturgiku, liturgijski pastoral, pastoral selilaca i crkveno pjevanje te vodio dva crkvena zbora – bogoslovski i katedralni.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 28. listopada 1985. pomoćnim biskupom banjolučkim i naslovnim biskupom biskupije Satafis u Africi. Postao je najmlađim biskupom u Jugoslaviji.

Četiri godine kasnije, 15. svibnja, imenovan je rezidencijalnim biskupom. Papa ga je za biskupa i zaredio na Bogojavljenje, 6. siječnja 1986., u bazilici sv. Petra u Rimu.

Bio je i nominiran za Nobelovu nagradu za mir.