Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Određeni nositelji SDP-ovih lista: Grbin izbjegao Plenkovića

Koalicija 10 stranaka ljevice i centra, okupljena oko SDP-a, odlučila je tko će biti njihovi nositelji lista. U prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Zagreb, izravno će se sučeliti šef HDZ-a Andrej Plenković i SDP-ov Arsen Bauk.

 

Izvori iz SDP-a tvrde da Bauku kao nositelju liste u prilog idu istraživanja po kojima u Zagrebu dobro kotira.

Od deset izbornih jedinica u tri će nositeljice lista biti žene, a čelno mjesto u jednoj izbornoj jedinici SDP bi mogao prepustiti koalicijskom partneru.

U drugoj izbornoj jedinici na čelu liste velike lijeve koalicije mogla bi biti osoba koja nije iz SDP-a, a riječ je o Daliji Orešković, piše Jutarnji list.

Ne dođe li do kakve promjene, Orešković će se sučeliti s aktualnim predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem koji će nositi HDZ-ovu listu.

Inače, II. izborna jedinica obuhvaća dijelove Zagreba, dijelove Koprivničko -križevačke županije, Zagrebačke županije te cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Druga izborna jedinica smatrala se referentnom i tko dobije drugu, ima velike šanse formirati vladu

U trećoj izbornoj jedinici na čelu SDP-ove liste trebao bi biti bivši ministar prometa u SDP-ovoj vladi Siniša Hajdaš Dončić. On će se konfrontirati s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, kao nositeljem HDZ-ove liste. Ova izborna jedinica obuhvaća dijelove Zagrebačke županije, Krapinsko – zagorsku županiju te Međimursku i Varaždinsku.

Na čelu liste velike koalicije u IV izbornoj jedinici mogao bi biti gradonačelnik Koprivnice i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.

U istoj jedinici na čelu HDZ-ove liste je ministar obrane Ivan Anušić. Ova izborna jedinica obuhvaća dijelove Koprivničko – križevačke županije, cijelu Osječko – baranjsku županiju i Virovitičko – podravsku.

SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić bit će nositelj liste u petoj izbornoj jedinici, a ondje će se suočiti s HDZ-ovim ministrom rada Marinom Piletićem. Ova izborna jedinica obuhvaća dijelove Sisačko – moslavačke županije, Brodsko – posavsku, Požeško – slavonsku i Vukovarsko – srijemsku.

U šestoj izbornoj jedinici na čelu SDP-ove liste trebao bi biti njihov bivši ministar financija Boris Lalovac. HDZ-ovu listu u ovoj izbornoj jedinici predvodit će ministar unutarnjih poslovaDavor Božinović. Šesta izborna jedinica obuhvaća dijelove Zagreba te dijelove Zagrebačke županije.

U sedmoj izbornoj jedinici na čelu liste SDP-ove koalicije bit će gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček. Njezin protukandidat bit će ministar branitelja Tomo Medved kao nositelj liste HDZ-a u ovoj izbornoj jedinici.

Sedma izborna jedinica obuhvaća cijelu Karlovačku i Ličko – senjsku županiju, dijelove Sisačko – moslavačke, dijelove Primorsko – goranske županije te dijelove Zadarske županije.

U osmoj izbornoj jedinici, kako se i nagađalo, nositelj SDP-ove liste bit će predsjednik SDP-a Peđa Grbin. U ovoj izbornoj jedinici neće biti velike koalicije stranaka ljevice i lijevog centra jer će IDS izaći u svom bloku. Grbin će se u ovoj izbornoj jedinici izravno konfrontirati s HDZ-ovim ministrom prometa Olegom Butkovićem.

Osma izborna jedinica obuhvaća cijelu Istarsku županiju te dio Primorsko – goranske.

U IX izbornoj jedinici SDP će također na čelu liste imati ženu, a to će biti potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Sabina Glasovac. Njoj će se na čelu HDZ-ove liste u ovoj izbornoj jedinici suprotstaviti ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U desetoj, najjužnijoj izbornoj jedinici na čelu liste SDP-ove koalicije bit će SDP-ov veteran Ranko Ostojić. On će se sučeliti s HDZ-ovim veteranom, ministrom graditeljstva Brankom Bačićem. Deseta izborna jedinica obuhvaća dio Splitsko – dalmatinske županije, između ostalog i Split, te cijelu Dubrovačko – neretvansku županiju.

Konačne izborne liste na kojima će biti i kandidati stranaka velike koalicije koju okuplja SDP, Glavni odbor te stranke treba potvrditi na sjednici 16. ožujka.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...