Održan Dan športa u OS RH pod geslom “Budi aktivan i spreman” …VIDEO…

Dan športa je predstavio ministar obrane Damir Krstičević, podsjetivši da je prošla godina bila proglašena Godinom vojnika, dočasnika i časnika. "Velike napore uložili smo u poboljšanje standarda života i rada naših vojnika dočasnika i časnika"...

Foto-MORH

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu u petak, 26. siječnja, održan je Dan športa u OSRH pod geslom “Budi aktivan i spreman“.

Povod programu, koji se sastojao od športskih aktivnosti i demonstracija te stručnih predavanja, bilo je proglašenje godine 2018. godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Događaj je organiziran i s ciljem razvoja suradnje Ministarstva obrane i OSRH sa sportskim organizacijama i klubova te stručnjacima i športašima.

Foto: MORH/ M. Čobanović

U aktivnostima su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Vlado Galić, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za šport Janica Kostelić, izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te poznati hrvatski športaši, kao i vrhunski športaši koji su ugovorni pričuvnici OSRH

U sklopu programa izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije, aktualnih svjetskih prvaka, Ivica Tucak, održao je predavanje na temu “Put do uspjeha”. Kadeti i drugi pripadnici Oružanih snaga zajedno s vrhunskim športašima ugovornim pričuvnicima OS RH kroz nekoliko radnih točki prezentirali su neke od športova koji se treniraju u Oružanim snagama RH kao što su hrvanje, judo, samoobrana, funkcionalni trening, trening snage s opterećenjem i trčanje.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Dan športa je predstavio ministar obrane Damir Krstičević, podsjetivši da je prošla godina bila proglašena Godinom vojnika, dočasnika i časnika. “Velike napore uložili smo u poboljšanje standarda života i rada naših vojnika dočasnika i časnika”, rekao je ministar, dodavši da je to rezultiralo povećanim interesom za službu u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, te je istaknuo: “Aktualna 2018. proglašena je godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika s ciljem razvijanja i promicanja kulture športa i zdravog života jer vojnik mora biti aktivan da bi bio spreman za zahtjeve vojne službe. U ovoj godini prvi je put nabavljena jedinstvena športska oprema za sve pripadnike OSRH, a započeto je i uređivanje športskih objekata u vojarnama, kao i nabava novih sprava za vježbanje”.

Izaslanik Predsjednice Republike Vlado Galić rekao je da je Dan športa aktivnost koja čvrsto povezuje dva jaka hrvatska brenda – hrvatskog vojnika i hrvatski šport. Od Domovinskog rata hrvatski vojnici i športaši snažno su obilježili Hrvatsku, a tako će biti i ubuduće. “Vojnici su branili zemlju, a športaši je predstavljali širom svijeta, neki od njih bili su i na prvim crtama bojišnice”, podsjetio je Vlado Galić.

General zbora Mirko Šundov istaknuo je da su vojni šport i međunarodna vojna športska natjecanja iznimno važni za svake oružane snage, prvenstveno iz razloga dokazivanja izvrsnosti, fizičke pripremljenosti i obučenosti te razvijanja dobrih odnosa između pripadnika oružanih snaga, što u konačnici doprinosi globalnoj sigurnosti i održavanju mira. “Šport u oružanim snagama od višestruke je koristi – od jačanja povjerenja i kohezije između vojnika preko kreiranja vojno sposobnih i motiviranih vojnika do jačanja atraktivnosti vojnog poziva i solidarnosti među vojnicima”, poručio je general Šundov.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je svima koji su pridonijeli da vrhunski športaši budu dio OSRH, a ti športaši i danas osvajaju odličja diljem svijeta. Istaknuo je da su pripadnici OSRH najtrofejniji dio hrvatskih olimpijskih timova, a intenzivno se radi da se suradnja MORH-a i HOO-a, kao i rezultati, još poboljšaju na obostranu korist vojske i športa. “Neka ovaj dan postane lijepa tradicija prožimanja hrvatskog športa i vojske”, zaključio je Mateša.

Državna tajnica Janica Kostelić-Foto: MORH/ M. Čobanović

Državna tajnica Janica Kostelić izrazila je ponos što na ovom mjestu vidi toliko poznatih športaša, nositelje mnogih velikih medalja i rekla da je tjelesna spremnost sastavni dio života vojnika, vrlo važna u vojničkom životu, stoga je i uloga hrvatskih vojnika u promicanju športa i zdravog života iznimno važna, a osobito dolazi do izražaja u približavanju športa mladim ljudima, propćili su iz Ministarstva obrane RH.

FOTO-OVDJE

-Sabor u prvom čitanju prihvatio Zakone o službi u OS RH i obrani

M.M.