Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Održan Hod za život u tri hrvatska grada: Život slavili Opuzen, Sinj i Varaždin!

Foto: Narod.hr

 

Građani Opuzena, Sinja i Varaždina danas su bili glas nerođenih. U ova tri hrvatska grada danas je održan Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Poslane su jasne poruke za zaštitu života od začeća do prirodne smrti, kao i za zaštitu djeteta, majke i oca. Na sva tri Hoda organizatori su zatražili uvođenje zakona koji će trudnicama omogućiti anonimne porode. Ono što je zanimljivo je da su hodovi u Sinju i Opuzenu bili prvi, dok je prvi hod u Varaždinu održan 2022, piše Narod.hr.

Prvi Hod za život u Opuzenu

U Opuzenu je danas održan prvi Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Pridružili su im se i građani iz Metkovića i Ploča, kao i drugih mjesta neretvanskog kraja.

Mnoštvo ljudi okupljeno u Opuzenu poručilo je da je svaki život važan i da je pravo na život temeljno ljudsko pravo.

Nakon što je povorka prošla kroz grad održani su govori. Poslane su jasne poruke za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Zatraženo je uvođenje zakona koji će omogućiti anonimni porod trudnicama.

‘Vapaj nerođenih’

Štefica Tošić, majka šestero djece pročitala je svoju, dirljivu pjesmu „Vapaj nerođenih“. Govor je održala Božana Ajduk, majka osmero djece – šestorice sinova i dviju kćeri.

„Život nije ekskluzivno pravo ili selekcija odabranih i bogatih ljudi. Život mora biti pravo svakog čovjek od začeća pa do prirodne smrti“, poručila je Ajduk.

Koordinatorica Hoda za život u Opuzenu Ana Postrimovski poručila je da se traži zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne ideologiji i kulturi smrti.

Hod za život održan i u Sinju

I u Sinju se danas hodalo za život. Okupljanje Sinjana je započelo u jutarnjim satima na Trgu kralja Tomislava, a u povorci se skupio popriličan broj sudionika. Među njima je bila i Natalija Kanački, članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

„Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo svakog čovjeka na život“, kazao je sinjski koordinator Hoda za život Antonio Bilić.

I on je podsjetio na traženje zakonskih okvira anonimnih poroda te potrebu za zaštitom života.

Kulturu života ostaviti u nasljeđe

Okupljenima u Sinju govorom se obratio i Ivan Čugura, otac troje djece od kojih je dvoje posvojeno.

“Svi smo se okupili sa istom nakanom. Da slavimo život. Da se veselimo zbog života”, kazao je među ostalim Čugura.

Prisutnim Sinjanima se obratila i Livija Rogulj, majka šestero djece.

“Kultura života je ono što želimo ostaviti svojoj djeci u nasljeđe tako da možemo s radošću promatrati kako i oni jednog dana grade svoje obitelji i dalje prenose ono što smo ih učili u djetinjstvu”, poručila je Rogulj.

Varaždin za život

Posljednji Hod ove subote održan je u Varaždinu. U veseloj atmosferi poslane su jasne poruke za zaštitu nerođenih. Povorka je krenula iz Starog Grada do Kapucinskog trga. Među okupljenima bila je i izvršna direktorica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić.

Na hodu snažno svjedočanstvo podijelila je obitelj Markić. Brač par Josip i Danijela, a s njima su bila i djeca: Andrija, Petra, Dora, Lucija, Mihael, Ozana i u trbuhu je mali Rafael. Ispričali su kako priču o gubitku blizanaca, za koje im je savjetovano da jednog od njih pobace. No, oni su se odlučili za život.

“S jedne strane smo osjećali tugu zbog gubitka svoje dvojice sinova. No s druge strane smo imali mir u srcu i bili zahvalni što nismo podlegli pritiscima i sudjelovali u usmrćivanju svoje djece. (A kasnije se pitaš tko zna koliko je samo djece pobačeno jer su pogrešno proglašena bolesnima)”, podijelili su supružnici Markić.

Član organizacijskog tima varaždinskog Hoda za život Ante Buterin pozdravio je sve prisutne. Poručio je kako život svakog od nas počeo je začećem.

“Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga”, poručio je.

Što je Hod za život

Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava.

Hod se ove godine održava u 15 gradova pod geslom “Glas rođenih za život nerođenih!“

Evo popisa gradova u kojima se događaj održava:

Subota, 15. lipnja 2024. SISAK

Nedjelja, 16. lipnja 2024. SPLIT

Subota, 22. lipnja 2024. IMOTSKI

Subota, 7. rujna 2024. SLAVONSKI BROD i RIJEKA

Najnovije

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...

Biblijska poruka 24.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ime je program – rođenje Ivana Krstitelja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1, 57-66.80 Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno...

Njemačka želi zabraniti AfD

Foto:Pixabay   Alternativa za Njemačku (AfD), sada druga najpopularnija stranka u zemlji, približava se zabrani. Zastupnik demokršćana (CDU) Marko Vanderwitz kaže da ima dovoljno zastupnika na...

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...