Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO-FOTO) Održana proslava 27. obljetnice osnutka HVU “Dr. Franjo Tuđman” i promocija kadeta

U dvorani HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane RH održana je u srijedu, 19. prosinca 2018. proslava 27. obljetnice osnutka Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu koje je održana i promocija kadeta vojnih studijskih programa…

Svečanost je počela prikazivanjem filma o 27 godina postojanja HVU-a, nakon čega su zaslužnim djelatnicima uručene pohvale, nagrade i promaknuća. Vrhunac svečanosti bila je promocija 12. naraštaja kadeta, ujedno prvog naraštaja kadeta upisanih u studijske programe Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Promovirana su 82 kadeta, a najboljim polaznikom 12. naraštaja proglašen je kadet nadnarednik Rafael Šubat, kojemu je uručena prijelazna Kadetska sablja.

Događaju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga te predsjednika Vlade Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, generalni vikar don Marko Medo, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, kao i akademske zajednice, obitelji Bobetko, Tomljanović, Tuđman i Zadro te rodbina i prijatelji promoviranih kadeta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je u svome obraćanju na veliki doprinos Hrvatskog vojnog učilišta u obrazovanju branitelja tijekom Domovinskog rata te pozvao sve prisutne da čuvaju tu uspomenu. “Narod koji zaboravi svoju prošlost, nema budućnosti. Moramo govoriti o prošlosti zbog kadeta jer su oni nasljednici branitelja”, rekao je Krstičević.

Obraćajući se kadetima, ministar ih je potaknuo da u nastavku karijere služe na čast svome narodu. “Prihvaćanjem vojnog poziva odabrali ste težak, ali častan životni put. Iznimno vas cijenim i poštujem zbog toga, a cijeni vas i hrvatski narod”, izjavio je Krstičević te dodao: “Očekujem da ćete na novim dužnostima dati doprinos razvoju Hrvatske vojske. Budite hrabri i vjerujte u sebe. Vi ste budućnost naše vojske!

Krstičević je posebnu zahvalu uputio roditeljima kadeta: „Hvala vam što ste svoje sinove i kćeri odgojili da vole i poštuju domovinu. Bez potpore obitelji nema jakog vojnika, dočasnika i časnika.“ U prilog dobrom odgoju kadeta govori i pohvala građanke upućena kadetima, koju je ministar također prenio: “Poštovane dame i gospodo, danas sam oko pola 8 ujutro putovala na svoje radno mjesto tramvajem broj 6 na liniji Britanski trg – Držićeva. Istim tramvajem putovala je i grupa od tridesetak kadeta Hrvatske vojske. Puno vremena provodim u tramvaju, no rijetko sam u prilici vidjeti tako pristojne, uredne, vesele mlade ljude na kojima se vidi da mnogo vremena provode zajedno i da se dobro slažu. Mada je u tramvaju bilo i slobodnih mjesta za sjesti, svi su stajali (i to ne na vratima!). Nije bilo galame niti naguravanja. U dvadesetak minuta koliko sam putovala s njima nisam čula ni jednu psovku niti grubu riječ, a to je, moramo priznati, prava rijetkost. Činilo mi se vrijednim da se takvo ponašanje pohvali i da zahvalim svima koji s tim mladim ljudima vrijedno rade. Rezultati se vide!”

Šundov na 27. obljetnici osnutka HVU-a i promociji kadeta

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov također se prisjetio početaka Hrvatskog vojnog učilišta u Domovinskom ratu, a osvrćući se na njegovu budućnost, poručio je: “Od kadeta očekujem da budu heroji znanja te da znanjem i sposobnostima dobivaju bitke i pokazuju kako se voli domovina. Od njihovih nastavnika očekujem da nastave s izgradnjom Hrvatskog vojnog učilišta, obrazuju vođe i usade u njih vještine i sposobnosti potrebne za uspješan profesionalni razvoj.”

Pađen na 27. obljetnici osnutka HVU-a i promociji kadeta

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen pohvalio je kadete na uloženom trudu i zalaganju tijekom studija te ih potaknuo da nastave s uspješnim radom: “Marljivošću i ustrajnošću pokazali ste da ste spremni za daljnje korake u vojnoj karijeri. Koji god posao radili u obrambenom sustavu, uvijek možete naučiti nešto novo i steći novo iskustvo. Budite kreativni i postanite inovatori u razvoju Hrvatske vojske!”

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras kazao je da osjeća ponos zbog toga što prvi naraštaj kadeta vojnih studijskih programa biva promoviran u 350. godini postojanja Sveučilišta u Zagrebu te izrazio nadu u uspješni nastavak suradnje s Hrvatskim vojnim učilištem. “Želimo stvoriti intelektualnu, kulturnu i obrazovnu elitu koja u srcu nosi domovinu. Hrvatska je vojska upravo ta snaga koja promiče domoljublje te hrvatsku i europsku kulturu”, zaključio je Boras.

Rektor Boras na 27. obljetnici osnutka HVU-a i promociji kadeta

U glazbenom programu nastupio je Orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” izniklo je iz Časničkog centra, koji je ustrojen u prosincu 1991. kao prvi institucionalni oblik izobrazbe pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde. Časnički centar preimenovan je 1993. u Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”, a današnje ime ta ustanova nosi od 2015. Težišne su zadaće Hrvatskog vojnog učilišta izobrazba časnika i dočasnika te izrada standarda, mjerila, smjernica i naputaka za obrazovanje pripadnika OS RH. U sklopu HVU-a djeluje pet škola:  Ratna škola “Ban Josip Jelačić”, Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro”, Časnička škola “Andrija Matijaš Pauk”, Dočasnička škola “Damir Tomljanović Gavran” i Središte za strane jezike “Katarina Zrinska”.

Studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje razvijeni su u suradnji OS RH i Sveučilišta u Zagrebu. Traju osam semestara, a njihovim završetkom i stjecanjem 240 ECTS bodova kadeti dobivaju akademski naziv prvostupnika odabranog studija te im biva dodijeljen čin poručnika. Studiji se provode od akademske godine 2014./2015., a u prvome naraštaju upisano je 105 kadeta. Od tog broja, 82 kadeta uspješno su završila svoje studije (46 na smjeru Vojnog inženjerstva i 36 na smjeru Vojno vođenje i upravljanje). Školovanje na diplomskom studiju nastavilo je 57 kadeta, dok su 22 kadeta ušla u djelatnu vojnu službu, priopćio je MORH.

Foto-MORH
M.M.

Najnovije

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...

Za ubojstvo 12 pripadnika HVO-a u središnjoj Bosni 15 godina zatvora, Hrvati ogorčeni

Žalbeno vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH na 15 godina zatvora te oslobodilo odgovornosti sedmoricu suboraca za likvidaciju 12...

Bandić: Lako je tebi, ti si u politici!

Foto:Screenshot   Danas smo naletjeli na jedan jako zanimljiv status koji je na svom facebook profilu objavio Tomislav Bandić, zastupnika HRS-a u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke pa...

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....