ODVJETNIK KARAČIĆ: “Ovakvu podršku Hrvatske nisu imali ni uznici u Haagu, nije imao nitko”

Visoki sud u Ndoli donio je odluku o sudbini osmero hrvatskih državljana koji su bili optuženi za trgovinu djecom. Oni su pušteni na slobodu.

Prema informacijama koje prenose hrvatski mediji sud je zaključio da država nije uspjela pružiti dovoljne dokaze za taj slučaj, te je nalog za puštanje izdan odmah. Hrvatski državljani su oslobođeni optužbi.

Presudu zambijskog suda za portal Dnevno.hr je komentirao odvjetnik Davorin Karačić.

“Ono što znamo u ovom slučaju je da ništa konkretno ne znamo. Naime, oni su bili optuženi za trgovinu djecom s ciljem iskorištavanja. Prema tome, osobno smatram da se ovdje vodio postupak kako bi se utvrdilo koji je bio njihov cilj. Osobno sumnjam da su oni tamo išli iz tih zlonamjernih razloga poput iskorištavanja ili daljnje prodaje”, rekao nam je Karačić.

Međutim, kako navodi Karačić, nitko u hrvatskoj nije javno pokazao tu dokumentaciju.

“Mediji tvrde da je sud utvrdio da je dokumentacija valjana, pa bi bio red da se to predstavi javnosti, budući da ovakva situacija iza sebe ostavlja otvorenim brojna pitanja. Nikad sud ili država nisu pokazali dokumentaciju i rekli ‘ta odluka je valjana’.

Činjenica je da još nikad nisam vidio da se netko iz državne vlasti tako založio za ljude u inozemstvu koji su optuženi za ovako grozna kaznena djela. Međutim, hrvatska vlast se uistinu uključila u to, kao da se radi o njihovoj vlastitoj djeci. Možemo reći da se vlast založila za njih više nego ikad za ikoga. Niti jedan hrvatski optuženik u Haagu nije mogao računati na ovakvu potporu. Bilo da se radi o ministrima, premijeru, dužnosnicima ili bilo kojoj drugoj javnoj osobi, niti jedan hrvatski uznik, kako u Haagu tako i pred hrvatskim sudovima, nije imao ovakvu pomoć, odnosno podršku.

Naime, kada se slučaj prvi put pojavio u medijima i kada se nije znalo o čemu se radi, vlast je a priori stala iza njih i inzistirala da je sve ispravno. Možda i je, ali čudno mi je da netko unaprijed, prije nego što su iznesene činjenice, može takve stvari govoriti”, rekao nam je Karačić.

Podsjetimo, sud u Zambiji već je jednom oslobodio osmero Hrvata u veljači, ali su oni kasnije ponovno uhićeni na aerodromu i vraćeni u pritvor nakon anonimne prijave koja je stigla iz Hrvatske.

Situacija s djecom još uvijek ostaje nepoznata. Prošlog tjedna je objavljeno da su djeca smještena u neku vrstu maloljetničkog zatvora, budući da ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, no već su se pojavila nagađanja o tome kako će djeca stići u Hrvatsku zajedno s Hrvatima.

Ovaj slučaj u četvrtak je komentirao i ministar uprave i pravosuša Ivan malenica:

“Mi smo kroz izmjene zakona predvidjeli mehanizme kontrole kroz postupak legalizacije stranih sudskih odluka. Za ostale mehanizme ćemo vidjeti sukladno amandmanma. Hoćemo li to staviti kao obvezu, vidjet ćemo u narednim danima. Mi smo kroz trenutni prijedlog predvidjeli mehanizme kroz postupoak legalizacije isprava. Razmorit ćemo i to da sudovi provjeravaju sa sudovima drugih država autentičnost thih presuda”, rekao je Malenica.