Odvjetnik Mišetić podsjeća da je Stari most u Mostaru bio legitiman vojni cilj

Platforma X

Odvjetnik Luka Mišetić podsjetio je da je Međunarodni sud u Den Haagu utvrdio da je Stari most u Mostaru bio legitiman vojni cilj u ratu.

 

Mišetić je objavom na platformi X reagirao na često spominjanje Starog mosta u Mostaru u političkom kontekstu, a posebice njegova rušenja u ratu.

“ICTY je utvrdio da je Stari most bio legitiman vojni cilj jer ga je koristila Armija BiH u vojne svrhe. Ako je počinjen ratni zločin, počinila ga je Armija BiH korištenjem Starog mosta za potporu svojim vojnim naporima, kršeći članak 53. Dodatnog protokola uz Ženevske konvencije”, napisao je Mišetić.

Armija BiH koristila je Most u svojim vojnim naporima, podsjeća Mišetić.

Svojoj objavio priložio je i tekst navedenog članka, koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara i mjesta bogoslužja.

Članak 53. Dodatnog protokola uz Ženevsku konvenciju glasi:

“Ne dirajući odredbe Haaške odredbe za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba od 14. svibnja 1954. i drugih međunarodnih instrumenata, zabranjeno je:

  1. a) vršiti bilo kakve neprijateljske čine usmjerene protiv povijesnih spomenika, umjetničkih djela ili mjesta bogoslužja koji čine kulturnu ili duhovnu baštinu naroda;
  2. b) upotrebljavati takva dobra za potporu vojnim naporima;
  3. c) da takva dobra budu predmet represalija.”

Mišetić se u svojoj objavi oslanja na točku b, kojom se zabranjuje upotreba takvih dobara za potporu vojnim naporima. Smatra da ga je kršila Armija BiH, jer je most koristila u spomenute svrhe, prenosi Narod.hr.