Ogromni uspjesi hrvatskih snaga trećeg dana “Oluje” – Petrinja je napokon slobodna

Na današnji dan, trećeg dana operacije “Oluja” – 6. kolovoza 1995. godine, nakon reorganizacije snaga, odnosno smjene generala Ivana Basarca i dolaska generala Petra Stipetića, snage Zbornog područja Zagreb u ranim jutarnjim satima napokon su oslobodile Petrinju. Bio je to vrlo važan dan na Banovini jer su istog dana hrvatski vojnici oslobodili i Hrvatsku Kostajnicu te u večernjim satima Glinu.

U oslobođenoj Hrvatskoj Kostajnici

Pripadnici 128. brigade Sveti Vid iz Rijeke ušli su oko podneva u Titovu Korenicu, koja je iduće godine izgubila pridjev koji se nalazio u njenom nazivu. Bio je to velik uspjeh nakon kojeg se dio pripadnika popeo na vrh Ličke Plješivice te se tamo spojio sa snagama Armije BiH. O njihovom pothvatu možda najbolje govori podatak da su od polaznog položaja, sela Čanak, do Korenice propješačili 40 kilometara brdovitog i nepreglednog terena.

Istog dana 1. gardijska brigada “Tigrovi” oslobodila je Plitvice te se u popodnevnim satima kod sela Tržačka Raštela spojila sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Ondje je general Atif Dudaković na koranskom mostu dočekao generala Marijana Marekovića riječima:

Gospodine generale, dobro došli! Čekali smo vas dugo, ali napokon smo se i sreli.

Time je ostvaren jedan od primarnih ciljeva “Oluje”, a to je deblokada grada Bihaća koji je dočekao spas.

Susret Hrvatske vojske i Armije BiH kod sela Tržačka Raštela

“Tigrovi” su sudjelovali i u oslobađanju Slunja. Osim njih na tom potezu istaknuli su pripadnici 143. domobranske pukovnije Ogulin, pripadnici hrvatske policije te pripadnici 14. domobranske pukovnije iz Slunja. General Miljenko Crnjac koji je zapovijedao zbornim područjem Karlovac, u filmu “Oluja nad olujama” posebno je istaknuo hrabrost pripadnika 14. domobranske pukovnije koji su 4 godine gledali svoje kuće na okupiranom području. Večer prije nego što je izdao zadaću oslobađanja Slunja i okolice rekao im je “Gospodo, krenite kući.”

 

Izvori
Davor Marijan. Oluja. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.
Ogurlić Dragan. Rijeka u Domovinskom ratu. Rijeka: Grad Rijeka, 2008.
Dokumentarni film “Oluja nad Olujama”, HRT, 2005. (scenarist i redatelj Ninoslav Lovčević)