Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Olivia Maurel: Surogatstvo je trgovina djecom, moramo ga zabraniti!

Gošća ”55 minuta kod Željke Markić” bila je Olivia Maurel, Amerikanka rođena od surogat majke bogatom paru bez djece, a danas aktivistica protiv surogatstva. Gospođa Maurel sa Željkom Markić je razgovarala o različitim aspektima svoje životne priče: otuđenosti od ljudi koji su praktički naručili njezino rođenje, o tome kako je od rane mladosti predosjećala da nešto nije u redu, potrazi za biološkom majkom i svojoj borbi protiv surogatstva.

 

Gospođa Maurel sudjelovala je na okruglom stolu koji je u četvrtak održan u Hrvatskom saboru na temu „Surogatstvo – eksploatacija žena i trgovina djecom“ u organizaciji udruge U ime obitelji i predsjednice Odbora Hrvatskog sabora za obitelj, mlade i sport doc. dr. Vesne Vučemilović.

Olivia Maurel je glasnogovornica inicijative za potpisivanje Deklaracije iz Casablance, a na okruglom stolu je gostovala zajedno s dr. sc. Bernardom Garciom Larridonom, koordinatorom potpisivanja Deklaracije, prenosi Narod.hr.

Deklaracija Casablanca dokument je za globalno ukinuće surogatstva. Potpisalo ju je 100 stručnjaka (odvjetnici, liječnici, psiholozi, filozofi itd.), pripadnika 75 narodnosti, a objavljena je 3. ožujka 2023. u Casablanci u Maroku.

Možda bi najbolji sažetak stava Olivije Maurel o surgatstvu bile ove riječi:

”Moja iskustva dovela su me do zaključka da je surogatstvo okrutno, nemoralan čin koji može prouzročiti doživotnu štetu. To što sam i ja postala roditelj, sasvim prirodno, u svojim 20-ima, samo je iskristalizirao moj pogled. Osjećam da je sveta veza između majke i djeteta nešto u što se nikada ne smije dirati.

Kada pišu o traumi koju posvojena djeca proživljavaju nakon što su oduzeta od svojih bioloških majki, neki psiholozi ovaj emocionalni i fizički prekid nazivaju ‘prvobitnom ranom’. Vjerujem da isto vrijedi i za djecu rođenu surogatstvom: duboko bolno iskustvo koje remeti urođenu vezu između majke (rodilje) i djeteta.”

Premda surogatstvo i heterologna umjetna oplodnja u Hrvatskoj nisu dozvoljene, pritisci za njihovom legalizacijom su jaki i konstantni, a svjetski nam trendovi ne idu na ruku.

U tom smislu je veoma vrijedno poslušati što o toj praksi ima za posvjedočiti osoba koja je putem nje došla na svijet, a smatra, iskustvom poučena, da je surogatstvo “okrutno i nemoralno”.

 

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...