Oni su elita za Hrvatsku sigurnost: Pogledajte video o ATJ Lučko koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

ATJ LUČKO...DOMOVINA - ČAST- HRABROST...

Foto-arhiva Braniteljski portal

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko koja je svoju slavu zaslužila na svim hrvatskim bojištima na kojima ih je dobro upamtio srpski agresor, danas rješava najsloženije policijske zadaće, obilježila je 31. obljetnicu pokaznom vježbom u kojoj su sudjelovali specijalci ATJ Lučko s helikopterima i dva nova navalna blindirana vozila…

Kroz ovu elitnu postrojbu u ratnom razdoblju prošlo je više od 350 ljudi, 19 ih je poginulo i 52 je ranjeno

31. obljetnica ATJ-a Lučko

 Antiteroristička jedinica Lučko obilježava 31. obljetnicu, a njezini su pripadnici pokazali djelić svojih svakodnevnih aktivnosti u impresivnoj pokaznoj vježbi.

Demonstracijska vježba koja je nalikovala snimanju akcijskog filma prikazala je oslobađanje dva taoca koja su dva ‘počinitelja’ oteli iz vozila i zatočila. Inscenirani napad na objekt izvršen je helikopterskim desantom u sklopu kojeg su precizni strijelci osigurali prostor operacije nakon čega se taktički tim s visine od 30 metara spustio na krov objekta. Dok su s poprišta odjekivali rafali pucnjave i zvukovi helikoptera u napad su se uključili specijalci s dva interventna blindirana vozila koji su eksplozivnim probojem ušli u objekt, nakon čega su taoci evakuirani.
Dva nova vozila koja su od nedavno u sastavu ATJ Lučko, pokreću V8 turbo dizel motori i opremljeni su najmodernijom tehnologijom, balističkom zaštitom i puškarnicom, koriste ih specijalne jedinice u svijetu, a hrvatska dva primjerka prva su u Europi.

Ta moćna vozila naziv nose po oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja, a u MUP-u su uvjereni da će dostojno zamijeniti legendarne terence iz Domovinskog rata.

U emotivnom videu snimljenom prošle godine , pripadnici ATJ Lučko iz svih krajeva Hrvatske govore zašto su se odlučili pristupiti baš ovoj najelitnijoj jedinici.

ATJ Lučko se zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu, a kako navode snimka je nastala uz podršku Kate Zadro, majke poginulog pripadnika ATJ Lučko Roberta Zadre, Ecija Kocijančića, Adrijana Ukušića, umirovljenog pripadnika ATJ Lučko Bože Krajine, obitelji Ćorić, Andrije Jarka. Zahvalili su se i PU Vukovarsko-srijemskoj, PU Istarskoj, PU Dubrovačko-neretvanskoj, PU Zagrebačkoj te Zapovjedništvu specijalne policije i svim pripadnicima ATJ Lučko, kao i gradovima Vukovaru, Iloku, Puli, Dubrovniku i Zagrebu.

Zaštitni ratni znak-simbol ATJ pod kojim su se borili i ginuli naši specijalci nalazi se na centralnom mjestu u Lučkom

Atj Lučko dala je svoj neizmjeran doprinos u borbi i težnji hrvatskog naroda za ostvarenje njegova stoljetnog sna, da bude nezavisan, svoj na svome i da ima svoju državu.

Najvažnije akcije i ratne operacije tijekom Domovinskog rata u kojima je nositelj ili na glavnom pravcu bila Atj Lučko,

*Jasenovac-već sredinom rujna 1990.g

*Petrinja,Glina, Dvor na Uni – 28.rujna 1990.g

*Pakrac-2. ožujka 1991.g

*Krvavi plitvički Uskrs-31.ožujka 1991.g *Glina 26.lipnja 1991.g

*Petrinja 26.srpnja 1991.g

*Dragotinci 14.kolovoza 1991.g

*Viduševac- Topusko 29.kolovoza 1991.g *Zračna luka Pleso-31.kolovoza 1991.g

*Hrvatska Dubica- 13.rujna 1991.g

*Marinci-13.listopada 1991.g

*Dubrovnik-20.lipnja.1992.g

*Cavtat-Dubrovnik-17.listopad 1992.g

*Maslenica -19.siječnja 1993.g

*Medački džep-09.rujna.1993.g

*Daruvar-12.svibnja.1994.g *Požega- Bučje 07.srpnja.1994.g *Požega-27.studenog 1994.g

*Travnik-27.ožujka 1995.g

*Operacija „Bljesak“-29.travnja 1995.g

*Operacija „Oluja“-31.srpnja 1995.g

*Oluja-obruč kolovoz 1995.g

Uz sve navedeno dok su neki u Hrvatskoj kalkulirali, već 1990.godine pripadnici ove postrojbe čuvali su ključne i najvažnije točke i institucije u Republici Hrvatskoj. Čuvali su Prvog hrvatskog predsjednika dr.Franju Tuđmana, Sabor, Vladu, HRT i druge najviše institucije i predstavnike vlasti. Izravno su sudjelovali u naoružavanju Republike Hrvatske koja je podsjećam zahvaljujući tada slijepom hrvatskom vodstvu na čelu sa Ivicom Račanom razoružana izašla na prve demokratske izbore…

Vijenci i svijeće za poginule specijalce u ATJ Lučko
M.M.