Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Opći zbori u BiH protječu bez većih poteškoća, pet uhićenih zbog pokušaja prijevare

Glasanje na općim izborima u BiH u nedjelju protječe bez većih poteškoća no pet osoba uhićeno je zbog potvrđenog pokušaja prijevare na jednom od glasačkih mjesta, potvrdili su iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović je na podnevnoj konferenciji za novinstvo kazao kako je najveći broj od 5900 glasačkih mjesta otvoren u sedam sati kako je planirano. Kašnjenja ne duža od pola sata na manjem broju bila su prouzročena tehničkim problemima koji su brzo riješeni.

“Razlozi (kašnjenja) su bili uobičajeni kao i na ranijim izborima”, kazao je Arnautović.

Jedini ozbiljniji pokušaj izborne prijevare potvrđen je na jednom glasačkom mjestu u selu Hozići kod Bosanskog Novog. Tamo je netko donio 350 ranije popunjenih listića za sve razine vlasti zbog čega je smijenjen birački odbor. Pet članova odbora nakon toga je uhićeno po nalogu glavnog tužitelja BiH Milanka Kajganića.

To je biračko mjesto na kojemu bi trebalo glasati 460 birača zatvoreno do prvih popodnevnih sati a Arnautović je najavio kako će provedba izbora na tom glasačkom mjestu biti odgođena.

Tužiteljstvo BiH od jutarnjih sati je rasporedilo svoje tužitelje u regionalnim središtima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) a njihova je zadaća odmah reagirati na svaku prijavu o nepravilnostima tijekom glasanja i istražiti takve slučajeve.

Do 11 sati svoje biračko pravo iskoristilo je 14 posto od nešto više od 3,3 milijuna građana koliko ih je upisano na popis osoba s pravom glasa.

“To je za tri posto više nego na izborima 2018. godine”, kazao je Arnautović dodajući kako su u SIP-u zadovoljni ovakvim odazivom birača.

Glasačko pravo u prijepodnevnim satima iskoristila je većina stranačkih lidera i kandidata na ovim izborima a svi su novinarima kazali kako su uvjereni da će im birači dati svoj glas.

“Očekujem uvjerljivu pobjedu HDZ BiH i koalicije stranaka zajedno s nama na listama i pobjedu Borjane Krišto”, kazao je u Mostaru čelnik HDZ-a Dragan Čović.

Kazao je kako mu je i dalje žao što BiH ove izbore dočekuje bez izmjena izbornog zakona no upravo stoga očekuje da građani BiH što masovnijim izlaskom na birališta osiguraju promjene koje je u zemlji potrebno provesti.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon glasanja u Sarajevu kako se uzda u Božju pomoć.

“Ja ću, ako Bog da, pobijediti ući ću u Predsjedništvo, mislim da će se konstalacija promijeniti u pozitivnom smislu, da će biti manje onih koji prave probleme”, kazao je Izetbegović.

Njegov glavni protukandidat u utrci za Predsjedništvo BiH Denis Bećirović u Tuzli je kazao kako će prihvatiti što god birači u nedjelju odluče dodajući kako je bitno da što više ludi glasa i tako da jači legitmitet budućoj vlasti.

Birališta u BiH zatvaraju se u 19 sati a očekuje se kako će prvi preliminarni rezultati početi pristizati iz stranačkih izbornih stožera nakon 20 sati.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...