Opsada Sinja – Uprizorenje slavne obrane Sinja od Osmanlija!

Radnja predstave „Opsada Sinja 1715.“ odvija se u dva čina i prikazuje događaje koji su prethodili čudesnoj pobjedi nad Osmanlijama, pobjedi koja je zauvijek obilježila hrvatsku povijest i rezultirala utemeljenjem viteške igre Alke i štovanjem Čudotvorne Gospe Sinjske.

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde i ove godine uprizorit će se bitka pod Sinjem 1715. i događaji koji su joj prethodili.

Predstava se odvija u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i Splitsko – dalmatinske županije, a održati će se 10. kolovoza (četvrtak) u 20 sati i 30 minuta na Pijaci (Trg kralja Tomislava).

Radnja predstave „Opsada Sinja 1715.“ odvija se u dva čina i prikazuje događaje koji su prethodili čudesnoj pobjedi nad Osmanlijama, pobjedi koja je zauvijek obilježila hrvatsku povijest i rezultirala utemeljenjem viteške igre Alke i štovanjem Čudotvorne Gospe Sinjske. Biti će uprizorena na dva glavna sinjska trga – prvi čin na Trgu kralja Tomislava (Pijaca), a drugi na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Prvi čin počinje dramatičnim i silovitim naletom Osmanlija koje osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke od Milosti, najvećom dragocjenošću koji su franjevci donijeli povlačeći se iz Rame.

Drugi čin predstave biti će uprizoren na Trgu dr. Franje Tuđmana u 21 sat i 30 minuta. U drugom činu Vijeće obrane, unatoč gotovo bezizlaznoj situaciji, ni ne pomišlja na predaju te odlučuje braniti svoj grad od brojnijeg, nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prema predaji, upravo uz Gospinu pomoć, Osmanlije su poražene, a Sinj oslobođen od prijetnje neprijateljskog jarma.

Autor dramskog predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković, dok je redatelj predstave Rade Perković. U spektaklu će sudjelovati članovi Sinjskog pučkog kazališta, svećenici Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, Kliški uskoci, Udruga reraša i guslara iz Otoka, Sinjske mažoretkinje, KUD Sinj, konjanici Viteškog alkarskog društva, konji Alkarske ergele, a za kočiju se brine gospodin Davor Ivković.