Opskrba Italije plinom nakon eksplozije u Austriji treba se nastaviti u ponoć

Kako se neslužbeno doznaje, plinski sustav u Hrvatskoj nije ugrožen, jer su skladišta puna, a uvoz se u najvećoj mjeri odvija kroz interkonekciju Hrvatska-Mađarska, odnosno međunarodni plinovod Dravaszerdahely – Donji Miholjac, a ne kroz interkonekciju Rogatec (Slovenija – Hrvatska), koja je povezana s Baumgartenom...

U eksploziji koja se u utorak ujutro dogodila u velikom plinskom terminalu u Austriji poginula je jedna a ozlijeđeno je 18 osoba, potaknuvši bojazan od poremećaja opskrbe diljem Europe. Nakon eksplozije skočile su cijene nafte i plina.

Opskrba Italije plinom koji dolazi preko Austrije treba se nastaviti u ponoć, priopćio je SNAM, najveća kompanija za distribuciju plina u toj zemlji, gdje je vlada proglasila “izvanredno stanje” u opskrbi nakon eksplozije velikog plinskog terminala u Austriji.

“Po informacijama koje imamo, tri pravca TAG-a (plinovoda kroz Austriju) kojim se ruski plin doprema u Italiju, nisu oštećena i opskrba će se nastaviti u ponoć”, rekao je Marco Alvera, direktor SNAM-a, u priopćenju.

U eksploziji koja se u utorak ujutro dogodila u velikom plinskom terminalu u Austriji poginula je jedna a ozlijeđeno je 18 osoba, potaknuvši bojazan od poremećaja opskrbe diljem Europe. Nakon eksplozije skočile su cijene nafte i plina.

Talijanska vlada je tijekom prijepodneva proglasila “izvanredno stanje” u opskrbi plinom zbog eksplozije, istaknuvši da će pad uvoza nadoknaditi posežući u državne zalihe.

Eksplozija, za koju policija kaže da je riječ o nesretnom slučaju, dogodila se na terminalu Baumgarten, blizu slovačke granice. To je jedan od glavnih plinskih čvorišta u srednjoj Europi koji u ovo vrijeme godine distribuira 6 milijuna prostornih metara plina na sat, navodi Gas Connect, operator terminala.

Connect Austria je ranije izvijestio da je zbog eksplozije tranzit plina kroz Austriju prema jugu i jugoistoku odnosno u Slovačku, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku do daljnjeg prekinut, a, kako se doznaje, to neće imati značajniji utjecaj na opskrbu plinom hrvatskih potrošača.

Kroz plinsko čvorište Baumgarten godišnje prođe oko 40 milijardi prostornih metara plina prema zapadnoj, južnoj i jugostočnoj Europi. Dominantno se radi o ruskom plinu.

Kako se neslužbeno doznaje, plinski sustav u Hrvatskoj nije ugrožen, jer su skladišta puna, a uvoz se u najvećoj mjeri odvija kroz interkonekciju Hrvatska-Mađarska, odnosno međunarodni plinovod Dravaszerdahely – Donji Miholjac, a ne kroz interkonekciju Rogatec (Slovenija – Hrvatska), koja je povezana s Baumgartenom.

Ruski mediji izvještavaju da su zbog eksplozije u Baumgartenu isporuke ruskog plina kroz Ukrajinu pale za trećinu.H

G.S.