Srijeda, 17. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Orbán iznenadnim posjetom Moskvi izazvao nevjericu u Europskoj uniji

Foto:Screenshot

 

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán stigao je u posjet Moskvi, čime je izazvao nevjerice u Europskoj uniji.

Orban je prvi čelnik neke članice EU koji je posjetio Rusiju nakon posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera u travnju 2022. Vijest o predstojećem posjetu pojavila se jučer i odmah je izazvala nevjericu, ali službenih informacija o posjetu nije bilo do danas, kad je sam Orbán objavio svoju fotografiju iz Moskve.

Mađarska je početkom mjeseca preuzela rotirajuće predsjedništvo EU, stoga je njegov boravak u Moskvi zbunio europske čelnike. Prije toga, Orbán je neposredno nakon preuzimanja predsjedništva posjetio Ukrajinu. Ondje je, prema izvješćima, zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pristane na primirje kako bi se razmotrili daljnji koraci u smjeru okončanja rata, prenosi Narod.hr.

Orbán će s Putinom razgovarati o Ukrajini, objavili su ruski mediji

Russia Today je izvijestila da će Orbán s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o ratu s Ukrajinom.

Orban je posljednji put posjetio Rusiju u rujnu 2022. kako bi prisustvovao sprovodu sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova, ali se tada nije sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nervozno je reagirao na vijest da je Orbán otputovao u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom. Iz njegove reakcije proizlazi da se mađarski čelnik prije toga nije savjetovao sa svojim europskim partnerima, štoviše, da oni o posjetu uopće nisu bili obaviješteni.

Predsjednik poljske vlade Donald Tusk nije mogao sakriti zaprepaštenje viješću o Orbánovu odlasku u Moskvu.

“Glasine o vašem posjetu Moskvi nisu valjda istinite, predsjedniče vlade Viktore Orbán, ili ipak?”, poručio je Tusk.

Borrel je odmah poručio da Orbán ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske.

Nevjerica u EU

“Posjet premijera Viktora Orbána Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije”, objavio je Borrell.

“Premijer Orbán nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjet Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Europskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina”, ističe Borrell.

Dodaje da Orbán ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni kazneni sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao uhidbeni nalog zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju.

Nekoliko sati prije javljanja iz Moskve, Orbán je na X-u poslao poruku o smislu svojih razgovora s Putinom.

“Ne možete stvarati mir iz udobnog naslonjača u Bruxellesu. Iako rotirajuće predsjedništvo EU nema mandat pregovarati u ime EU, ne možemo sjediti i čekati da se rat čudom završi. Služit ćemo kao važan mehanizam u prvim koracima prema miru. To je smisao naše mirovne misije”, poručio je.

Najnovije

Kad Sklopim oči ja Hrvatsku sanjam!

Foto:Facebook   Ivo Fabijan Mrvelj, kojem je jučer bila obljetnica smrti, bio je hrvatski glazbenik, pjevač i skladatelj, izvođač pop glazbe i šansone, član Hrvatske glazbene...

Sramotna realnost: Velika analiza pokazuje da “hrvatske” tiskovine otvoreno promiču „srpski svet“

Foto:Crodex/Ilustracija   U razdoblju od 1. svibnja do 30. lipnja 2024. portal vigilare.info analizirao je članke objavljene o Srbiji, Jugoslaviji i tzv. srpskom svetu u najčitanijim...

Bartulica: Bit  ću protiv izbora Ursule von der Leyen

Foto:HRT   U Strasbourgu je počelo konstituiranje novog 10.saziva parlamenta EU-a, a trajat će sve do petka. Do kraja tjedna izabrat će se čelne osobe europskih...

Prof. Branko Smerdel osudio istupe Horvat Vuković, prof. Zlata Đurđević okrivila – ‘klečavce’!

Foto:Narod.hr   Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdel komentirao je istupe profesorice Ane Horvat Vuković u vezi atentata na Trumpa. Statusom na Facebooku Smerdel...

Biblijska poruka 17.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti dijete pred Nebeskim Ocem

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 25-27 Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...