Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Mađarska predsjednica Katalin Novák podnijela ostavku – cijela priča iza skandala s pomilovanjem

Orbán je izgubio dva istaknuta člana stranke nakon skandala s pedofilijom i pokazuje slabost u suočavanju s problematičnom nacijom – ali njegova uloga ostaje nejasna. Jesu li obojica bili samo žrtvovani pijuni? O čemu je razmišljao mađarski premijer Viktor Orbán kada je razmišljao o događajima koji su započeli u Mađarskoj 2. veljače 2024.?

 

Događaji o kojima je riječ doveli su do niza dramatičnih obrata, što je rezultiralo ostavkom dvojice ključnih političara iz vladajuće stranke Fidesz, ostavkom predsjednika reformirane Sinode, nesigurnošću vodstva Fidesza, kao i Viktora Orbána. Je li to samo mali šok ili smo na početku veće drame, tek ćemo vidjeti, ali najkasnije na predstojećim lokalnim i europskim izborima u lipnju.

Ovog 2. veljače na portalu „444.hu“, koji financira Soroš, a popularan je među mladima i urbanom generacijom, objavljen je naizgled beznačajan članak . U tom je članku novinar, nakon dojave, izvijestio da je (tadašnja) predsjednica Katalin Novak (bivša ministrica obitelji iz Orbánove stranke Fidesz ) pomilovala Endreu K. svibnja 2023., prije gotovo godinu dana, tijekom Papina posjeta Mađarskoj.

Endre K. osuđen je na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog davanja lažnog iskaza, prisile i ometanja istrage u procesu protiv bivšeg ravnatelja internata u gradu Bicskeu na zapadu Mađarske. Optuženi ravnatelj osuđen je na osam godina zatvora jer je dokazano da je godinama spolno uznemiravao i zlostavljao učenike. Ravnateljevi zločini izašli su na vidjelo kada je učenik kojeg je zlostavljao počinio samoubojstvo. Endre K. jer je njegov zamjenik navodno pokušao prikriti navedena kaznena djela, vršeći pritisak na učenike da svjedoče u korist ravnatelja. Iako je Endre K. nije imao izravne veze sa zločinima nad djecom, cijelo se vrijeme proglašavao nevinim da bi se na kraju – nakon što je već odslužio dvije godine – obratio predsjedniku Novaku s molbom za pomilovanje.

Kasnije se pokazalo da je predsjednik Novak odobrio zahtjev za pomilovanje nakon konzultacija s biskupom Zoltanom Balogom, voditeljem Reformske sinode Mađarske. Sam K. je podrijetlom iz Transilvanije, gdje postoje jake reformističke zajednice unutar mađarske manjine, koje su ujedno i politički predstavnici mađarske manjine i održavaju bliske odnose s Mađarskom reformiranom crkvom, u kojoj važnu ulogu ima i predsjednica Novak.

Tadašnja ministrica pravosuđa Judit Varga, bivša vodeća kandidatkinja Fidesza za predstojeće europske izbore u lipnju, bila je prisiljena potpisati pomilovanje predsjednika Novaka, bez obzira na to pristala ili ne, kako je istaknula većina ustavnih pravnika. Varga je prvo oklijevao, ali je na kraju potpisao.

Samo dan nakon što je tekst o pomilovanju objavljen na portalu „444.hu“, ljevičarski časopisi su odmah popratili priču. Iako nisu izravno tvrdili da je predsjednica pomilovala pedofila, to je bila ultimativna poruka: bivša ministrica obitelji, jedna od glavnih propagatora Fideszove konzervativne politike koja je navodno prijateljska prema obiteljima i djeci, podržava pedofila, a ministar pravde podržava je u tome. Ovo je, naravno, razotkrilo Fideszovu konzervativnu obiteljsku politiku za ono što je zapravo cijelo vrijeme bila: licemjerno kazalište.

Uslijedili su svakodnevni prosvjedi ispred predsjedničke palače u kojima su sudjelovale sve oporbene stranke. Katalin Novak potom je prekinula službeni put na Bliski istok i 9. veljače podnijela ostavku. Prije njezine ostavke od nje se distancirao premijer Viktor Orbán, čelnik stranke Fidesz koja ima dvotrećinsku većinu u parlamentu. Ovo je osjetljiva tema u komunikaciji Orbánove vlade, budući da se nacionalna konzervativna stranka Fidesz snažno identificira s pitanjem zaštite djece. Naime, kontroverzni zakon koji zabranjuje javno prikazivanje homoseksualnih odnosa pred maloljetnicima naziva se čak i „Zaštita djece“.

Ovaj 46-godišnji političar izabran je za predsjednika 2022. godine. Prethodno je bila ministrica obitelji u Orbanovoj vladi i privremena zamjenica čelnika stranke Fidesz . Predsjednik parlamenta László Kövér sada privremeno vrši dužnost šefa države.

Istog dana ministrica pravosuđa Judit Varga podnijela je ostavku i najavila povlačenje iz političkog života. To je jako pogodilo Fidesz i Viktora Orbana, jer su te dvije žene bile važne i talentirane. Konkretno, mladog ministra pravosuđa u Fideszu su vidjeli kao talentiranog i obrazovanog političara predodređenog za obećavajuću budućnost.

Stranka je šutjela, a premijer nije rekao ništa značajno da zaštiti dvije političarke od žestokog vala ogorčenja koji je zapljusnuo zemlju.

Zašto je Novak potpisao pomilovanje u ovom slučaju ostalo je nejasno čak i nakon što je slučaj početkom veljače dospio u javnost.

Možda njezin pronalazač, Zoltan Balog , ima veze s tim.

Mnogo godina ranije, tadašnji mađarski ministar ljudskih resursa Zoltan Balog je podržao perspektivnog i mladog Novaka. Karijeru je započela kao državna tajnica pod njegovim vodstvom, zatim do ministrice i na kraju imenovana predsjednicom. Njezino revolucionarno djelovanje u mađarskoj obiteljskoj politici dobilo je međunarodno priznanje. Kao šefica države postavila je neovisan ton i naširoko su je poštovali čak i žestoki Orbánovi kritičari. S Balogom, koji ju je jednom otkrio, godinama je održavala poseban odnos povjerenja, karakteriziran zahvalnošću i osobnom odanošću.

Njezina odanost Balogu vjerojatno je bila ono što ju je na kraju uništilo. Zamolio ju je da pomiluje osuđenog pomagača u slučaju pedofilije. Taj je čovjek prije bio istaknuti član Reformirane crkve, čiji je Balog u to vrijeme bio vođa. Iako Judit Varga, tadašnja ministrica pravosuđa, nije podržala zahtjev za pomilovanje, Novak je to odlučio učiniti. Varga nije htio odbiti (traženi) potpis nakon što je Novak već odlučio, kako bi izbjegao moguće sukobe koje bi oporba mogla iskoristiti.

Na kraju je slučaj eksploatiran kada su ga prooporbeni mediji „otkrili“ deset mjeseci kasnije, ali odmah na početku predizborne kampanje (EU i lokalni izbori) u siječnju.

Novak je u ostavci samo navela da se rukovodila činjenicom da osuđena osoba nije izravno zlostavljala djecu. No priznala je da je to bila greška koja se nije smjela dogoditi. Novak je u ostavci navela: “Pogriješila sam”. Odluka o pomilovanju i izostanak obrazloženja vjerojatno je potaknuo sumnju.”

Osim toga, premijer je žurno pokrenuo ustavni amandman kojim se isključuju buduća pomilovanja ako su žrtve maloljetne. Činilo se kao da su i Orbán i cijeli komunikacijski aparat Fidesza, koji je prije gotovo savršeno funkcionirao, iznenađeni tim “događajem”. Šutjeli su i žrtvovali dvoje važnih političara kako bi suzbili reakciju na “događaj”. Kao za sada posljednja kolateralna šteta, nekoliko dana kasnije biskup Balog podnio je ostavku na mjesto predsjedatelja Reformne sinode.

Unatoč ostavkama, oporba je neumorno nastavila kampanju protiv pedofilije, sugerirajući da je Orbán sigurno znao za sve. Iako to nije uspjelo, čini se da je veliki dio stanovništva, uglavnom u glavnom gradu Budimpešti, bio uvjeren da je Mađarska noćna mora za djecu. Maria Herczog, stručnjakinja za zaštitu djece, stanje je opisala kao “tragično”, a stanje u dječjim domovima kao “neodrživo”. Kruna kampanje bila je plakatna kampanja Demokratske koalicije koju predvodi Ferenc Gyurcsány, Orbánov osobni zakleti neprijatelj. Na plakatima je slogan Fidesza „Bog, obitelj, domovina“ promijenjen u „Bog? Domovina? Pedofilija !“ i nasmijano lice Viktora Orbána.

Bog? Domovina? Pedofilija?

Javna histerija dosegla je vrhunac 16. veljače velikim skupom na Trgu Heroja na kojem je bilo oko 50.000 ljudi. Skup su prijavile i organizirale brojne poznate i poluslavne osobe. Glavni slogan bio je: “Vani lutaju čudovišta – borimo se za žrtve, djecu, za zdravo društvo”. Ove i druge tvrdnje u ljevičarskoj medijskoj kampanji dosegnule su bizarne razine pretjerivanja, pa se nekoliko tjedana činilo kao da je najveći problem Mađarske opće i nekontrolirano divljanje zlostavljača djece.

Kao i uvijek, pojavili su se samoproglašeni osvetnici i spasitelji, ovoga puta u liku bivšeg supruga ministrice pravosuđa Petera Magyara, koji je prethodno bio obični član stranke Fidesz – pojavio se niotkuda i proglasio se vođa navodnog nezadovoljstva korumpiranim mrežama koje su tinjale unutar Fidesza. Iako je donedavno imao koristi od istih tih mreža i nije nudio nikakve dokaze za optužbe, u roku od tjedan dana najavio je osnivanje nove stranke koja će riješiti podjele nacije i prekinuti vladavinu loših aktera u Fideszu. Prijetio je da će objaviti šokantna otkrića o vodstvu Fidesza i naravno o svojoj bivšoj supruzi.

Je li to početak nove, autentične opozicije? Ne baš. Dok su Orbán, vlada i stranački čelnici šutjeli, policijski izvještaj za 2020. procurio je u vodeći ljevičarski časopis HVG. Opisuje eksplozivnu situaciju u kući bivše ministrice pravosuđa, tijekom koje je ministrica, verbalno i fizički zlostavljana od tadašnjeg supruga Mađara, pobjegla kroz prozor policajcu koji je bio ispred kuće. Ukratko, navodni buntovnik i branitelj svoje bivše supruge ispada nasilni kriminalac izvan kontrole, pa je navodna pobuna najvjerojatnije gotova prije nego što je počela.

Ono što u retrospektivi podsjeća na scenarij filma Emira Kusturice ipak ostavlja za sobom neke pouke. Očito postoji veliko nezadovoljstvo stanovništva koje u sadašnjem sustavu ne može doći do izražaja. Inflacija je značajno smanjila životni standard, a ruske sankcije i blokada EU fondova nanijeli su značajnu štetu Mađarskoj. Opozicija koja podržava EU, a koja se „probudila“, ne nudi alternativu i ne artikulira to nezadovoljstvo. Fidesz i Orbán bi prije godinu dana profesionalno riješili situaciju, ali sada to nisu mogli učiniti prvi, nego puno kasnije, i to uz velike gubitke.

Aktualna vanjskopolitička situacija, gubitak novca i histerija oko pedofilije ostavili su jasan trag na Orbánovu imidžu. Na dan 15. ožujka, na mađarski državni praznik, održao je neobično bezbojan i siromašan govor bez puno emocija. Očito se nije osjećao dobro i u njegovu govoru je nedostajao uobičajeni humor koji osvaja publiku.

Naravno, ne treba sanjati o kraju Orbana i Fidesza, ali situacija ne izgleda dobro za europske izbore u lipnju. Plan je bio da Fidesz postigne dobar rezultat, pošalje više zastupnika u Europski parlament i tako osigura nove većine. Sada imamo zamjenskog kandidata i nadamo se da ćemo barem dostići dosadašnji broj zastupnika. Osim ako se „događaj“ ne ponovi.

Filip Gašpar diplomirao je talijanistiku i slavistiku na nekoliko sveučilišta. Živi i radi u Berlinu kao politički savjetnik Alternative za Njemačku.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...