Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Orban: Trump  ima detaljne planove za okončanje rata u Ukrajini

Mađarski  premijer Viktor Orban, koji se u petak sastao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, ustvrdio je u intervjuu za TV kanal M1 kako Trump ima “prilično detaljne planove” za okončanje rata u Ukrajini.

 

Orban je naveo kako su Trumpovi planovi za kraj rata u Ukrajini u skladu s interesima Mađarske. Prema Orbanu, Trump  više ne žele financirati sigurnost Europe.

“On ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti. On kaže sljedeće: prvo, on neće dati ni cent za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može stati na svoje noge”, kazao je mađarski premijer, prenosi Maxportal.

“Ako Amerikanci ne daju novac i oružje zajedno s Europljanima, rat će završiti. A ako Amerikanci ne daju novac, onda Europljani neće moći sami financirati ovaj rat. A onda će rat također završiti”, dodao je.

Orban: “Trump govori izravno i jasno”

“Ako se Europljani boje Rusa ili općenito žele imati visoku razinu sigurnosti, moraju to platiti. Ili izgradnjom vlastite vojske i vlastite opreme ili, ako za to koriste Amerikance, plaćanjem cijene Amerikancima, cijene sigurnosti. Dakle, on (Trump) govori izravno i jasno”, poručio je mađarski premijer.

Podsjetio je kako je Trump bio “prvi predsjednik nakon dugo vremena koji nije započeo rat tijekom svog mandata”.

“Dakle, već znamo za njega, već znamo iz njegovog predsjedništva, da je on čovjek mira”, istaknuo je.

Sastanak održan na Floridi

“I on sada ne skriva svoje stavove: jasno je dao do znanja da mu je cilj donijeti mir u rusko-ukrajinski rat. Želimo prekid vatre što je prije moguće. Želimo skori kraj ovog rata. Ne vidim nikoga drugog tko ima više odlučnosti i snage za to od Donalda Trumpa”, nastavio je.

Orban se s Trumpom sastao na Floridi. Njih su dvojica razgovarali o “širokom rasponu pitanja koja utječu na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući iznimnu važnost jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije”.

Orban je nakon sastanka ponovno bio pun hvale za Trumpa, naglasivši da bi “svijet bio bolje mjesto” kada bi se bivši američki predsjednik vratio na vlast. Trump je pak Orbanu uputio komplimente nazvavši ga “fantastičnim vođom”. Sastanak je izazvao kritike aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Biden osudio Trumpa zbog susreta s Orbanom

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je u petak republikanskog suparnika Donalda Trumpa zbog sastanka s Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer nastoji uspostaviti diktaturu. “Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu?” rekao je Joe Biden pristalicama tijekom predizbornog skupa. “Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokracija funkcionira i da želi diktaturu.”

“Vidim budućnost u kojoj branimo demokraciju, a ne u kojoj je slabimo”, rekao je 81-godišnji demokrat za kojeg je ta tema jedna od glavnih u kampanji protiv Donalda Trumpa.

Joe Biden je još jednom osudio komentare 77-godišnjeg bivšeg američkog predsjednika koji je rekao da bi poticao ruskog predsjednika Vladimira Putina na napad na zemlje NATO-a koje financijski ne pridonose dovoljno savezu.

Mađarska je jedina članica Europske unije koja je zadržala bliske veze s Kremljom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu u veljači 2022. Orban odbija slanje bilo kakve vojne podrške Ukrajini i redovito poziva na prekid vatre, uvjeren da Kijev ne može pobijediti.

Trump potiče svoje pristaše u Kongresu da blokiraju 60 milijardi dolara američke vojne pomoći za Kijev, što traži predsjednik Biden.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...