Orešković pozvala Plenkovića da se odazove pozivu Antikorupcijskog vijeća. Sabor je Plenkoviću nadređeno državno tijelo

"Zar Plenković misli da je jedino on iznad svih tih osoba. Zar će ga članovi vladajuće većine u tome podržati i time podržati ovu agoniju i stanje institucionalno otete države", pita Orešković"...

foto-screenshot

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković pozvala je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da se odazove pozivu saborskog Antikorupcijskog vijeća istaknuvši kako ni jedna osoba, pa niti Plenković, nije iznad institucija koje je osnovala država.

Pozivam Andreja Plenkovića i ostale da se odazovu pozivu na 25. sjednicu toga tijela, koja bi se trebala održati sutra s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatskog sabora, rekla je Orešković u slobodnom govoru u ime Kluba Centra i GLAS-a.

Sabor je Plenkoviću nadređeno državno tijelo

“Svaki neopravdani nedolazak Plenkovića i drugih pozvanih, a njemu podređenih osoba, poput Tene Mišetić i bivšeg ministra Tomislava Ćorića, predstavlja grubo rušenje Ustava, pravnog poretka, institucija države i države kao takve”, poručila je.

Orešković, koja je članica Antikorupcijskog vijeća, podsjetila je da Sabor, sukladno Ustavu, bira i kontrolira Vladu te je u odnosu na Plenkovića nadređeno državno tijelo.

Svako Plenkovićevo i HDZ-ovo opstruiranje postupka utvrđivanja okolnosti u kojima je došlo do sistemske korupcije, u kojoj je Ina oštećena za više od milijardu kuna, potvrđuje dojam kako Plenković, kao premijer i predsjednik HDZ-a, stoji iza tog kriminala, korupcije i teških kaznenih djela, dodala je.

Podsjetila je da su se saslušanju pred Antikorupcijskom vijeću, samo u sadašnjem sazivu Sabora, odazvali glavna državna odvjetnica, ravnateljica USKOK-a, neki ministri poput Gordana Grlića Radmana te čelnici drugih institucija i tijela.

“Zar Plenković misli da je jedino on iznad svih tih osoba. Zar će ga članovi vladajuće većine u tome podržati i time podržati ovu agoniju i stanje institucionalno otete države”, pita Orešković”.

VEZANE VIJESTI

VIDOVIĆ KRIŠTO: PLENKOVIĆEVI TAJKUNI ME TUŽBAMA POKUŠAVAJU SPRIJEČITI U BORBI PROTIV KORUPCIJE