Organizatori 15. Liburnia Film Festivala vrlo zadovoljni posjetom…

LFF je najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce...

FOTO/FAH

Na 15. Liburnia Film Festivalu, koji se održao od 21. do 25. kolovoza s glavnim programom na Ljetnoj pozornici u Opatiji, znala su biti ispunjena sva mjesta u gledalištu dok je dio gledatelja pratio program stojeći, te su organizatori vrlo zadovoljni posjetom.

Izvršna direktorica festivala Jelena Androić za Hinu je ocijenila kako je Ljetna pozornica, kao središnja festivalska lokacija, sjajno funkcionira. Selidba u Opatiju omogućila širenje programa, a provedba festivala na logističkoj i organizacijskoj razini je jednostavnija, rekla je Androić.

Gledalište je ponovno puno kao i nekad u lučici u Ičićima, a za festival se zainteresirala i nova publika. Produljenje trajanje festivala ne planira se za sljedeću godinu, ali će se nastaviti s ove godine uvedenim „nultim danom“, kad je prikazan film „Kratki izlet“ Igora Bezinovića, rekla je Androić.

Ističe vrijednost radionica tijekom festivala na kojima su polaznici popunili sve kapacitete.

To su „Filmska početnica“ za osnovnoškolsku djecu, na kojoj se ona upoznaju s osnovnim elementima filmske priče i uz pomoć voditeljica ispituju mogućnosti koje pruža pripovijedanje u filmskom mediju i radionica  „Prvi put snimam“ za polaznike koji nikad do sad nisu radili s kamerom i u montaži te tijekom pet dana odabiru temu, razgovaraju o pristupu, zajedno snimaju i montiraju film. Tako su ove godine u tih pet dana snimili dokumentarni film “Reinkarnacija” o istoimenoj  opatijskoj hip-hop grupi i prikazali ga zadnjeg dana festivala uz bučnu i toplu podršku gledatelja.

Uz njih, ove godine je prvi put organizirana radionica „Razmišljaj filmom“ posvećena socijalno-angažiranom filmu kao završna aktivnost istoimenog projekta medijskog opismenjavanja srednjoškolaca. U provedbu projekta su uključene srednje škole iz različitih dijelova Hrvatske u kojima su organizirane projekcije dokumentarnih filmova s različitim aktualnim društvenim temama i problematikama bliskih srednjoškolskom uzrastu, poput ovisnosti, vršnjačkog nasilja, poremećaja u prehrani i odnosa prema tijelu te tolerancije. Nakon projekcija slijedila su predavanja i diskusije, a potom je edukacijski tim Restarta s partnerima održao filmske radionice po školama vezane uz teme filmova da bi se završni dio projekta održao tijekom festivala.

Kako je kazao izbornik i direktor festivala Oliver Sertić na završnoj večeri festivala u petak, ovim radionicama se nastoji posijati sjeme budućih ljubitelja dokumentarnih filmova koji će, ako već ne postanu autori, biti redovni posjetitelji festivala.

Pažnju na ovom izdanju festivala izazvala je i projekcija dokumentarnog filma „Gazda“ Darija Juričana i „case study“ o procesu nastanka filma, njegovom financiranju, distribuciji, izazovima pred istraživačima i filmskom ekipom, mogućim pravnim nevoljama, o čemu su govorili Juričan i koscenarist Saša Paparella. Oliver Sertić je najavio da će se nastaviti s praksom prikazivanja i „case study“ najpopularnijih drokumentarnih filmova protekle godine.

Pobjednički film ovogodišnjeg festivala, po ocjeni stručnog žirija u sastavu  Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević, jest „Blink“ autora Jakova Labrovića, a publika je najbolju ocjenu dala filmu „Tvornica je naša!“ Vedrane Pribačić. Na programu festivala su bila 33 filma, od kojih 22 u konkurenciji za nagrade. Nagrade su dodijeljene i u kategorijama najboljeg regionalnog filma, što se na LFF-u odnosi na filmove autora rođenih na području Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije ili je produkcija iz ovog kraja, za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka.

Popratni program festivala se odvijao u Villi Antonio te caffe baru Eugenian, gdje su dnevno priređivane “Kave s autorima”, na kojima se moglo u opuštenoj atmosferi razgovarati o prikazanim filmovima. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke, suorganizator je udruga Restart iz Zagreba a partneri su riječka udruga Delta i Festival Opatija.

LFF je najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.H

G.S.