Srijeda, 17. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Osijek obilježio Dan osječkih branitelja

Foto:Grad Osijek

 

Mimohodom od središnjega osječkog Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave u petak su osječki branitelji i građani Osijeka svečano obilježili Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 33. godišnjicu osnutka 106. brigade ZNG-a.

U koloni su, uz pripadnike ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, sudjelovali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske, policije i vatrogasnih postrojbi te izaslanstva udruga veterana OVK-a s Kosova i 106. brigade HVO-a iz Orašja kao i brojni građani.

U mimohodu su bili i obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić te čelnici Grada Osijeka predvođeni gradonačelnikom Ivanom Radićem koji je istaknuo osječkim braniteljima, pripadnicima legendarne 106. brigade i hrvatskim dragovoljcima Osječko-baranjske županije njihov dan za Osijek – Nepokoreni Grad- veliki dan, piše HRT.

– Ovdje smo kako bismo odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima Osijeka i Hrvatske. Njihova žrtva neće biti zaboravljena potvrđuje to i dostojanstveni i svečani mimohod u kojemu je rame uz rame s osječkim braniteljima koračalo mnoštvo građana Osijeka, a osobito mladih ljudi, kazao je Radić dodavši kako Grad Osijek podupire braniteljske udruge i njihov rad.

Restauriran simbol obrane – crveni fićo

Istaknuo je također da je Grad Osijek pokrovitelj obilježavanja važnih datuma poput današnjega pa su tako i za ovu obljetnicu restaurirali i obnovili Crvenog fiću- simbol hrvatskoga i osječkoga otpora, simbol maloga čovjeka koji se s velikim srcem suprotstavio trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi.

U suradnji s Ministarstvom branitelja, napomenuo je, krenuli smo u uspostavu Veteranskog centra u Osijeku. Sporazum s Ministarstvom smo potpisali u prosincu prošle godine, a u tijeku je izradba idejnoga rješenja, rekao je i dodao kako rekonstrukcijom i obnovom planiraju nekadašnji Hotel Mursa pretvoriti u novi Veteranski centar, u kojemu će se braniteljima pružati psiho-socijalne usluge, raditi na osnaživanju njihova zdravlja i poboljšanju kvalitete života i socijalne uključenosti.

Najavio je i kako će na poticaj Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune uskoro jednu osječku ulicu nazvati po toj slavnoj slavonskoj brigadi.

Na kapelici Kraljice mira vijence su položili izaslanstva branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva HV-a, MUP-a, Grada Osijeka i OBŽ, te izaslanstva udruga veterana pripadnika OVK s Kosova i HVO-a iz Orašja.

Sa članovima Udruge Kohorta kod Kapelice Kraljice mira gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić otkrili su spomen ploču za sve pripadnike Kohorte poginule u Domovinskom ratu.

Kapelicu smo, na inicijativu hrvatskih branitelja, prošle godine temeljito obnovili i uredili kako bi Osijek imao svoje mjesto pijeteta na kojemu se s ponosom možemo pokloniti hrvatskim braniteljima i civilima koji su živote položili na Oltar domovine., podsjetio je gradonačelnik i dodao kako je to prva temeljita obnovi od 1995. godine, kada je izgrađena i za što je u gradskom proračunu osigurano 120 tisuća eura.

 

Mato Lukić je podsjetio kako se danas obilježava Dan slavonski branitelja jer su istoga dana, uz osječku 106., osnovane i 107. valpovačka, 108. brodska i 109. vinkovačka brigada koje su sudjelovali u obrani cijele Slavonije.

Unatoč silini agresije obranjen je Osijek

Kako je bilo tih godina, naglasio je Lukić, svjedoči i podatak da je u tri godine u Klinički bolnički centar Osijek primljeno preko 5.000 osoba s područja grada Osijeka koji su bili izravno ranjeni, a preko tisuću ih je preminulo. Ta j podatak kazuje o silini agresija na Osijek, kojega su, unatoč tomu, hrabri ljudi uspjeli sačuvati od neprijatelja i učiniti ga nepokorenim gradom, dodao je Lukić.

U mimohodu su po prvi puta pripadnici udruge Kohorta nosili državnu zastavu dugu 40 metara, a središnji program obilježavanja Dana osječkih branitelja završen je bakljadom koju su priredili pripadnici Kohorte na osječkom Pješakom mostu.

Tijekom dana potpisan je Sporazum o suradnji Udruge veterana 106. brigade ZNG RH Osijek, Udruge dragovoljaca-veterana Domovinskog rata HVO podružnica Orašje i kosovske Udruge veterana OVK Mitrovica. Potpisali su ga ispred domaćina Dubravko Pancić, predsjednik Udruge 106. Brigade ZNG RH, Pavo Kosić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 106. Brigade HVO-a i umirovljeni bojnik OVK-a Rafet Ibishi, predsjednik Udruge veterana za regiju Mitrovica.

Najnovije

Bartulica: Bit  ću protiv izbora Ursule von der Leyen

Foto:HRT   U Strasbourgu je počelo konstituiranje novog 10.saziva parlamenta EU-a, a trajat će sve do petka. Do kraja tjedna izabrat će se čelne osobe europskih...

Prof. Branko Smerdel osudio istupe Horvat Vuković, prof. Zlata Đurđević okrivila – ‘klečavce’!

Foto:Narod.hr   Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdel komentirao je istupe profesorice Ane Horvat Vuković u vezi atentata na Trumpa. Statusom na Facebooku Smerdel...

Biblijska poruka 17.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti dijete pred Nebeskim Ocem

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 25-27 Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...