Osijek se uzdigao zahvaljujući žrtvi branitelja grada

Svečanim mimohodom od središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave, u srijedu poslijepodne obilježeni su Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 32. godišnjica osnutka 106. brigade ZNG-a.

U mimohodu su sudjelovale ratne postrojbe grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, sve udruge proizišle iz Domovinskog rata, hrvatska vojska i policija, vatrogasci, predstavnici Grada Osijeka i OBŽ-a te brojni građani. Jurica Tolj, voditelj Odbora za branitelje Grada Osijeka, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Kapelica Kraljice mira obnovljena nakon 28 godina te zahvalio svim žrtvama palim za Osijek i Hrvatsku, dok je Antun Blažević, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata OBŽ-a, istaknuo kako u obilježavanju ovoga dana svake godine sudjeluje sve više mladih ljudi koji imaju svijest i znaju što su branitelji značili za grad Osijek i Hrvatsku.

U mimohodu je sudjelovao i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. “Ne smijemo zaboraviti nikoga od 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći svoj Osijek i svoju Hrvatsku. Zahvaljujući njima Osijek je bio i ostao nepokoreni grad”, rekao je Radić, koji je podsjetio kako je Grad Osijek ove godine prvi put od njezine izgradnje 1995., obnovio Kapelicu mira, za što je u gradskom proračunu osigurano oko 120 tisuća eura.

Gotovo u isto vrijeme formirala se još jedna kolona, stotinjak članova udruge Dragovoljac Domovinskog rata 1991. – 106 brigada ZNG, koji su krenuli od zida na raskrižju Divaltove i Trpimirove ulice. Nakon zadržavanja i paljenja svijeća kod spomenika Crvenom fići, i oni su se uputili prema Kapelici Kraljice mira.