Osmani i Kurti: Srbija je genocidna država

Kurti i Osmani u Izbici, foto: Koha

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti odali su počast u memorijalnom kompleksu u Izbici, na 24. godišnjicu strašnog masakra kada je srbijanska policija zajedno za paravojnim formacijama likvidirala najmanje 93 osobe albanske nacionalnosti na Bajram 28. ožujka 1999. godine.

Predsjednica i premijer Kosova su u utorak posjetili Izbicu i Srbiju nazivali genocidnom državom koja nije štedila ni djecu. Osmani je masakr u Izbici nazvala jednim od najstrašnijih masakra koje je srpska država počinila. Predsjednica Kosova je kazala da je sloboda Kosova došla zahvaljujući žrtvama Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Koha.

“Ovo je bio jedan od najstrašnijih pokolja Srbije, genocidne srpske države nad albanskim narodom. I zločin nije završio ubistvom i masakrom naših građana u Izbici, nego se i ponoviio kada su srpske snage ekshumirale ubijene i ponovno ih sakrivale na masovnim grobljima u različitim mjestima u Srbiji i na Kosovu”, rekla je Osmani spomenuvši najmlađu žrtvu ovoga masakra, Dafina, koja je tada imala 6 mjeseci.

Rekla je da su godinama kasnije pronađena tijela ubijenih, među kojima i šestomjesečna Dafina, što pokazuje okrutnost zločina koje je Srbija počinila na Kosovu.

“I Izbica je jedno od mnogih svjedočanstava da je srpska država počinila genocid i da je imala za cilj istrebljenje albanskog naroda. Tako i danas ovdje dijelimo bol sa svim obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, jer njihova bol je bol Kosova. Sloboda je postala moguća zbog svih ovih žrtava, zbog pravednog rata Oslobodilačke vojske Kosova i naravno žrtve svih”, nastavio je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je ovaj masakr dokaz genocida Srbije na Kosovu. Kazao je da se optužnice čelnika Srbije temelje na ovom masakru.

“Ovdje smo da odamo počast i spomen na ubijene od strane fašističkog i genocidnog režima Miloševića, u Izbici. Kako je rekao predsjednik, oni su kao Albanci oteti živi, ​​a zatim su nakon strijeljanja oteti i leševi, poslani u Srbiju i na kraju otuda ekshumirani, ali ne svi, jer se još ne zna gdje su . Danas je dan kada odajemo i sjećanje na Mustafu Dragaju, preživjelog iz masakra koji je svjedočio protiv Slobodana Miloševića pred Haaškim sudom, a koji je nažalost preminuo u rujnu prošle godine. Masakr u Izbici uključen je u optužnice protiv 6 visokih državnih, političkih, policijskih i vojnih čelnika Srbije i dokaz je genocida”, rekao je Kurti.