Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Osnovana nova politička stranka. “Hrvatska može biti bogatija od Švicarske”

Foto:Screenshot/HRT

 

Demokršćani su nova stranka na hrvatskoj političkoj sceni, a danas su je predstavili čelnik Antun Krešimir Buterin i predsjednik Glavnog odbora Ante Lučić, koji su najavili da će stranka sudjelovati na parlamentarnim, europskim, predsjedničkim i lokalnim izborima.

“U odnosu na postojeće stanje, sigurni smo da ćemo kao Demokršćani konstruktivno doprinijeti adresiranju i rješavanju gorućih problema. Optimizam, nada i motivacija u srži su demokršćanskog svjetonazora, a naše političke elite uništavaju nam samopouzdanje i vjeru u vlastite snage”, poručio je na konferenciji u središnjici stranke u Zagrebu predsjednik Buterin, novinar i urednik, koji kao volonter vodi udrugu za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Najavili da će pokrenuti “globalnu Hrvatsku”

Kao glavne razloge osnivanja stranke istaknuo je razočaranost sadašnjim stanjem duha u društvu, državi i naciji, ogorčenost sustavnim širenjem beznađa i pesimizma, neprestanim korupcijskim aferama vladajućih te besciljnim lutanjem i bezidejnošću oporbe. Ono što je dosad napravljeno u ovih 30-ak godina, dodao je, jednostavno nije dovoljno, prenosi Index.hr.

“Mi iskreno vjerujemo da Hrvatska može biti sretnija od Danske, bogatija od Švicarske i uređenija od Singapura. Ako možemo biti na samom vrhu svijeta u nogometu i drugim sportovima, mi Demokršćani vjerujemo da Hrvatska može biti među najboljima u svijetu i u gospodarstvu, inovacijama, tehnologiji”, rekao je Buterin.

Demokršćani će, najavili su, pokrenuti globalnu Hrvatsku i otvoriti vrata masovnijem povratku hrvatskog iseljeništva, kao i vratiti ugled institucijama RH, a glavni prioritet bit će im razvoj gospodarstva te zaštita obitelji i prirodnih resursa.

“Izvršna vlast je tek treća po hijerarhiji”

Lučić, poduzetnik, konzultant u području ljudskih resursa i aktivni zagovornik povratka iseljenika u domovinu, opisao je fundamentalne i sustavne probleme u državi te upozorio na udaljavanje od temeljnih postavki funkcioniranja političkog sustava kako ga propisuje Ustav.

Istaknuo je kako je većina političke javnosti zaboravila na činjenicu da je izvršna vlast tek treća po hijerarhiji kad je u pitanju vođenje države – nakon hrvatskog sabora i predsjednika.

“Postojeća neravnoteža u samoj srži države otvorila je prostor korupciji, klijentelizmu i kriminalu te zarobila institucije, a s takvim zarobljenim institucijama ne možemo osigurati okvir za razvoj gospodarstva, a kamoli za zaštitu prava i legitimnih interesa svih hrvatskih državljana”, rekao je.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...