Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OSOBNI RAČUNI I DUGA LISTA: Evo kome je sve Gazda dijelio novac i plaćao luksuze

Ivica Todorić godinama je svojim suradnicima, koji su u srijedu pušteni iz Remetinca davao gomile novca, ali i financirao razne udruge.

Ne osjećam se krivim za to za što me teretite. U inkriminiranom periodu bio sam član uprave za nabavu, prodaju i usluge. Uopće nemam nikakvih stručnih znanja za razumijevanje financijskih izvješća koja se navode u inkriminaciji.

Što se tiče poslova iz moje domene, a to su nabava, prodaja i usluge unutar Agrokor grupe, a sve što sam radio, radio sam u najboljem interesu tvrtke, izjavio je u svojoj obrani pred istražiteljima Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića.

Poput njega i njegovi suosumnjičenici su negirali krivnju, no tijekom izvida otkrivene su mnoge zanimljive stvari iz zatvorenog svijeta Ivice Todorića.

Među zanimljivije stvari, koje se navode u rješenju o provođenju istrage svakako spada i onaj da je po nalogu Todorića i njegovih najbližih suradnika 2,3 milijarde troškova maknuto iz računa dobiti i gubitka Agrokora te su svrstani pod IPO projekt.

Među tim troškovima, tvrde istražitelji, nalazi se dobar dio redovnih troškova Agrokora koji nemaju veze s IPO-m. No među tim troškovima nalaze se i privatni troškovi obitelji Todorić, ali i nekih članova uprave Agrokora.

U takve troškove spadala su razna putovanja, najam privatnih zrakoplova, građevinski radovi…

Plaćali i udrugu Zviždač

Istražitelji tako tvrde da je po tom sistemu Agrokor platio boravak Martine Todorić, supruge Ante Todorića u Hotelu Grand Canal u Veneciji 2014., putovanje Ivana Crnjca sa suprugom u Pariz 2014., skijanje obitelji Balent u La Villi, doček Nove godine u Istanbulu….

Iako je Ivica Todorić jednom prigodom ustvrdio da on godinama nije bio na godišnjem, s obitelji je za Božić 2014. putovao u Bangkok, što je Agrokor platio 300 tisuća kuna.. Obitelj njegovo sina Ante za Uskrs 2015. putovala je u Dohu, što je također platio Agrokor. Plaćen je i najam privatnog zrakoplova za Martinu Todorić do Milana, ali i za prijevoz Vesne Todorić do Barcelone.

Sponzorstvo portala Autograf Drage Pilsela te udruge Zviždač…

Putovanja su plaćana i obitelji Ljerke Puljić te Damira Kuštraka koji je 2015. sa suprugom putovao u New York. Novcem Agrokora plaćani su i troškovi popravaka automobila, računi za održavanje broda, računi za vez broda u marini Frapa, troškovi koncesijske naknade za Vilu Castello, građevinski radovi na Villi Camelia, ali i sponzorstvo portala Autograf Drage Pilsela te udruge Zviždač…

Agrokor je po svemu sudeći Todoriću služio kao krava muzara, pa mu je Agrokor tako 2007. i 2008. platio safari u Afriku, a u taj safari bili su uključeni i troškovi prepariranja životinja. Agrokor je svom gazdi platio i kupnju lovačkog oružja, a tijekom ljeta 2013. Agrokor je platio i najam kuće na Ibizi u iznosu od 30 tisuća eura za Ivana Todorića.

Tijekom izvida protiv najvećeg poduzetnika u Hrvatskoj, doznalo se i kako je Todorić kupio Kulmerove dvore, rezidenciju svoje obitelji, koju su protekla tri dana pretraživali policajci. Iz ugovora i prodaji nekretnina, ugovora o namjenskom zajmu i ugovora o zajmu koji datiraju do 19. prosinca 2005. proizlazi da je Todorić Kulmerove dvore kupio od Agrokora za cijenu od 29,8 milijuna eura.

Sami  nisu plaćali ništa

Sredstva za to je osigurao tako da je 23,8 milijuna eura platio iz namjenskog zajma koji je uzeo kod Hypo-leasinga Kroatiena, dok je ostatak od oko šest milijuna eura namirio zajmom od – Agrokora. U poslovnim knjigama Agrokora to je knjiženo kao zajam vlasniku, a taj je zajam Todorić zatvorio 31. svibanj 2007. i to tako da je desetak dana ranije, 22. svibnja 2007. uzeo novi zajam, koji je koristio za podmirenje obveza Agrokoru, što je prezentirano kao ulaganje u Kulmerove dvore.

Dio tog novca koristio je i za otkup susjednih nekretnina. Cijela ta priča oko prelaska Kulmerovih dvora u ruke obitelji Todorić popraćena je i financijskom dokumentacijom iz koje proizlazi da je spomenuti zajam Todorić 2007. zamijenio kreditom od 30 milijuna eura koji je podigao u Hypo-Alple-Adria Banci u austrijskom Klagenfurtu.

Istražitelji su pročešljali i Todorićeve osobne račune, a iz njih je, tvrde, vidljivo da je kredit podmirivao novcem koji mu je doznačavao Agrokor. Cijeli kredit vraćen je 31. siječnja 2012., nakon čega je brisano založno pravo na Kulmerove dvore.

Iz Todorićevih osobnih računa istražitelji su doznali da najveći dio novca koji je korišten za kupovinu Kulmerovih dvora potječe iz Agrokorove doznake od 31. siječnja 2012.

Tada je na Todorićev račun doznačeno 122,8 milijuna kuna, odnosno oko 16 milijuna eura, što je u poslovnim knjigama Agrokora knjiženo kao “dani dugoročni zajam nepov.dom”, a to je potraživanje zatvoreno 31. prosinca 2012., navodi Express.

Najnovije

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...

DIP: Stigli prvi podaci o izlaznosti, odaziv veći nego 2020. godine

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je...

Emil Čić: Marksizam je ateističko oružje masonerije i sotone a njihove metode su se promijenile, ali ne i ciljevi uništenja Crkve

Foto:HAZUD.hr   Intelektualac Emil Čić od travnja 2011. je akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, Švicarska. Pročelnik  je za umjetnost HAZUD-a. Umjetnik je s...

Sin Bake Sliškovića vodit će deseterostrukog prvaka Rusije

Foto:Hercegovina.info   Vladimir Slišković (41), sin legendarnog mostarskog nogometaša i Hajdukove ikone Blaža Bake Sliškovića, vodit će moskovski Spartak do kraja sezone. Deseterostruki prvak Rusije (22...