Osramoćeni Bashir, BBC-jev novinar koji je na prevaru nagovorio princezu Dianu na eksplozivni intervju…Ispričao se Williamu i Harryju zbog intervjua s Lady Di

Izvještaj umirovljenog suca Johna Dysona objavljen u četvrtak otkrio je da je Bashir naručio lažne bankovne izvode koji su lažno sugerirali da su neke od najbližih pomoćnika Lady Di plaćale sigurnosne službe kako bi je nadzirali...

Martin Bashir, BBC-jev novinar koji je na prevaru nagovorio princezu Dianu na eksplozivni intervju, u nedjelju se ispričao prinčevima Williamu i Harryju, ali rekao da je “nerazumno” povezivanje njegovih postupaka s njezinom smrću…

Izvještaj umirovljenog suca Johna Dysona objavljen u četvrtak otkrio je da je Bashir naručio lažne bankovne izvode koji su lažno sugerirali da su neke od najbližih pomoćnika Lady Di plaćale sigurnosne službe kako bi je nadzirali.

Bashir (58) ih je tada pokazao Dianinom bratu Charlesu Spenceru u uspješnoj namjeri da ga uvjeri da mu dogovori sastanak s Dianom i zadobije njezino povjerenje.

Bashir je rekao za Sunday Times da se “duboko ispričava” njezinim sinovima, prinčevima Williamu i Harryju.

“Nikada nisam htio nauditi Diani ni na koji način i ne vjerujem da jesmo”, dodao je Bashir.

No William je rekao da su Bashirovi postupci i intervju dali “veliki doprinos” raspadu odnosa njegovih roditelja i “značajno pridonijeli” njezinom strahu, paranoji i izolaciji posljednjih godina života.

Harry se također oglasio i rekao da su obmanjujuće prakse odigrale ulogu u smrti njegove majke.

“Domino efekt kulture iskorištavanja i neetičnih praksi na kraju joj je oduzeo život”, rekao je Harry.

Diana je poginula u prometnoj nesreći u Parizu 1997. kad je imala 36 godina.

Bashir je odbacio optužbe. “Mislim da ne mogu biti odgovoran za mnoge druge stvari koje su se događale u njezinom životu i kompleksna pitanja oko tih odluka.”

“Mislim da je sugestija da sam pojedinačno odgovoran nerazumna i nepravedna”, rekao je Bashir.

Tvrdi da je intervju iz 1995. proveden pod uvjetima princeze Diane i da su ostali dobri prijatelji nakon što je emitiran intervju kojega je pratilo 22,8 milijuna ljudi.

“Moja obitelj i ja smo je voljeli”, rekao je Bashir i otkrio da je Diana posjetila njegovu suprugu i novorođenče u bolnici te da je princeza organizirala rođendansku zabavu za njegovo najstarije dijete u Kensingtonskoj palači.

Bashir je rekao da žali što je pokazao Dianinom bratu lažne dokumente, ali da to “nije imalo veze” s priznanjima u intervjuu.

Diana je u slavnom intervjuu rekla da ih je “u njezinu braku troje” misleći pritom na odnos koji je Charles imao s Camillom Parker Bowles, a priznala je da je i sama imala izvanbračnu aferu.

Bashir tada nije bio previše poznat, ali se potom proslavio i intervjuirao zvijezde poput Michaela Jacksona.

Obitelj pop pjevača također krivi Bashira za njegovu smrt i tvrde da je Jackson nakon intervjua postao sve ovisniji o drogama.

Bashir je radio za BBC kao urednik vjerskog programa. Odstupio je prošli tjedan, pozivajući se na loše zdravlje, tek nekoliko sati prije nego što je Dysonov izvještaj podnesen šefovima BBC-ja.H

D.K.