‘OSTALI SMO U ŠOKU’! Roditeljima vukovarskog heroja pri dodjeli odličja prišao čovjek: ‘Sačuvao sam pancirku u kojoj je nastradao vaš sin’

Josip Širić napominje da je ta pancirka jedino što Ilija i Anica imaju kao uspomenu na ratovanje svoga sina...

Foto: Josip Širić/Facebook

U amfiteatru Vukovarskog vodotornja, povodom Dana Grada Vukovara dodijeljena su odlikovanja vukovarskim herojima. Predsjednik RH Zoran Milanović uručio je 74 odlikovanja pripadnicima 204 brigade, a na ceremoniji je bio prisutan i hrvatski branitelj Josip Širić…

Iznenađenje nakon svečanosti

“Nazočio sam dodijeli odlikovanja Josip Ban Jelačić za svoja dva suborca iz Rakitja i pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi Zorana Grubera i Zlatka Horvata. Oni su poginuli u Vukovaru kao zapovjednici vodova i na neki način je ispravljena nepravda prema njima nakon skoro 30 godina, a njih je prošle godine predložio Branko Borković, mladi Jastreb”, opisao je bivši pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi Josip Širić.

Roditelji Zorana Grubera/Foto: Facebook

Međutim, pravo iznenađenje uslijedilo je tek nakon službene ceremonije. Prišao im je Ivica Banožić i roditeljima pokojnog Grubera, Iliji i Anici, rekao da kod sebe ima pancirku u kojoj je nastradao njihov sin Zoran. Objasnio im je da ga je upravo on previo, kada je bio ranjen u desno rame:

Jedina uspomena na sina

“Ostali smo u šoku… Nismo mogli vjerovati da je 30 godina čuvao Zoranovu pancirku”, priča Širić i dodaje da su odmah nakon toga otišli kod Banožića, preuzeli pancirku te je uručili Zoranovim roditeljima, donosi dnevno.hr.

Josip Širić napominje da je ta pancirka jedino što Ilija i Anica imaju kao uspomenu na ratovanje svoga sina:

“To im vrijedi više od Eiffelovog tornja u Parizu! Zahvalan sam Banožiću koji ju je sačuvao”,  objavio je Josip Širić.

G.S.