Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OSTAVILI SU NEIZBRISIV TRAG Pogledajte 15 fantastičnih fotografija iz povijesti Hrvata u Americi…FOTO…

Da su Hrvati jako poznati, priznati i uspješni u cijelom svojetu, već odavno je poznata stvar…

Stoga pogledajte ove fotografije i uvjerite se u to što su sve Hrvati i kakav su neizbrisiv povijesni trag ostavili u Americi…1. The Blue Flame u kojem je Gary Gabelich srušio svjetski rekord u najbržoj vožnji automobilom u Bonevilleu, Utah, 1970. godine. Gabelich je rekord držao 13 godina, a vozio je brzinom od preko 1000 kilometara na sat.

2. Najstarija hrvatska trgovina mješovite robe i mesnica u gradu Aberdeenu, Washington, koju je 1911. osnovala grupa od 30 Hrvata zaposlenih u lokalnim pilanama. Za upravitelja su izabrali Jurja Karamatića. Nakon nekoliko godina Karamatić je isplatio ulagače i i uz pomoć obitelji vodio tu trgovinu sve do duboke starosti od 90 godina.


3. Los Angeles, 1979.
, susret dvaju svjetova. Američki policajac i Steve Jovanovich iz Metkovića, koji se nikad nije rastajao od svoje torbe iz Domovine.


4. Paul Draženović
, doseljenik i kopač zlata, rođen je 1891. u Lici. Na Aljasku je došao 1911. godine. Tijekom mnogih teških godina, došao je u posjed nekoliko manjih rudnika zlata.


5. General John J. Pershing
odlikuje poručnika Louisa Cukelu za herojstvo tijekom Prvog svjetskog rata u Francuskoj. Bio je jedini živi čovjek koji je imao odlikovanja i od mornarice i od kopnene vojske u jednom ratu. Cukela je rođen u Splitu 1888., a u SAD je emigrirao 1913. Živio je i Minneapolisu, Minnesota.6. Ratni brod USS Arizona Japanci su potopili u Pearl Harbouru. Ubijeno je 1177 mornara, a među njima i devet Hrvata.

7. Glazbena skupina
osnovana 1917. u Los Angelesu od strane organizacije ‘Sokol‘.
8. Prvi od mnogih značajnih brodograditelja
– Hrvata u Americi bio je Stjepan Babare iz Starigrada. Prvo brodogradilište osnovao je koncem godine 1890., a već 1913. sa sinovima Georgeom i Nickom proizvodi po jedan brod u dva dana. Tko je radio kod Babare u Tacomi, smatran je majstorom toga zanata.


9. Zavjetna kapelica
Majke Božje Bistričke u američkom Narodnom Svetištu u Washingtonu, D.C., S.A.D.


10. Poster koji najavljuje predstavu ‘Ciganin’
u Hrvatskom domu u Chicagu. Igrala ju je dramska sekcija kluba ‘Nada’. osnovana 1925.


11. Veliko otvorenje Hrvatskog šumarskog doma 1925.
u Aberdeenu, Washington. Velika dvorana je često ugošćavala poznate bendove i imala jedan od najboljih plesnih podija na Sjeverozapadu.


12. Plakat američkog filma iz 1981. o hrvatskoj ribarskoj zajednici
u Anacortesu, Washington. Film govori o životu triju sestara rođenih u Hrvatskoj na otoku Korčuli.


13. Tipična scena na ulicama Los Angelesa
– tvrtka Stevea Bubala u radovima.

 


14. Fritzie (Ferdinand) Zivic, svjetski prvak u velter kategoriji (1940.-1941.), rođen je u Pittsburghu 1913. Njegov otac Josip Živić došao je u Ameriku iz Bosiljeva iz Hrvatske godine 1899. i ondje je oženio mladu Slovenku Mary Kepele. Imali su šestero djece, od toga petero sinova, od kojih su četvorica bili uspješni boksači. Fritzie je ovdje prikazan na naslovnoj stranici magazina Ring u siječnju 1941. U 230 borbi Živić je pobijedio 155 puta, od toga 80 knockoutom. Izgubio je svega u 65 borbi. Prvak svijeta postao je 4. listopada 1940., u Madison Square Gardenu u New Yorku pobjedivši ‘nepobjedivog’ Henry Armstronga. Povukao se 1949. u dobi od 36 godina. Godine 1972. izabran je u športsku Kuću slavnih boksača, a umro je 1984. u 71 godini. Sugar Ray Robinson je u povodu njegove smrti rekao da je o boksu naučio više tijekom deset rundi sa Živićem, nego u svim ostalim borbama zajedno.

15. Naslovnica hrvatskog dvomjesečnika Hrvatica osnovanog u Chicagu u 1977.
Pokretačke snage u osnivanju bile su Nada Hintermajer. Editi i podupiratelji bili su Zlata Ivezić, Danica Glavaš, Ljiljana Zakarija, Lucija Jukić, Ikica Rosandić-Čuvalo, Mercedes Škegro, Zdravka Bušić, Ivanka Kuzmanović, Marijana Jelača, Vinka Pović, Lilian Simons, Marija Sopta, Olga Ladika-Dizdar i druge.

M.M./Viribus Unitis

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...