Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Oštre reakcije na crnogorsku Rezoluciju o Jasenovcu

Foto:Wikipedia

 

Premijer Plenković komentirao je u Dubrovniku donošenje Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu. Rekao je kako to pokazuje duboke podjele u crnogorskom društvu i da je “odraz namjera koje nisu ni dobrosusjedske ni partnerske”.

Reagiralo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističući da bi se takvi potezi mogli negativno odraziti na odnose dviju zemalja te na europski put Crne Gore.

Reagirao je i predsjednik Zoran Milanović – rezoluciju je ocijenio kao štetan dnevnopolitički akt. Razgovarao je s crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem, piše HRT.

Hrvatska će odgovoriti na donošenje sporne rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, poručio je premijer Andrej Plenković.

– Tu je sasvim razvidno kako je ta tema bila prije svega prouzročena činjenicom da je Crna Gora podržala rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim naroda u Općoj skupštini, koja je bila prijedlog Njemačke i Ruande. I sada se valjda pokušavaju ti isti akteri koji su nedvojbeno pod utjecajem druge susjedne zemlje na neki način oprati od glasa u UN-u, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer naglasio je da oni koji žele ući u Europsku uniju moraju voditi računa o odnosima.

– Crna gora ima puno važnijih tema kojima se treba baviti i ispunjavati kriterije, osobito za poglavlja 23 i 24, a i kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina za zločine koji su počinjeni protiv Hrvata i u Hrvatskoj na našem teritoriju 1991., poručio je predsjednik Vlade RH.

Donošenje rezolucije o genocidu u Jasenovcu inicirali su neki crnogorski političari koji su izrazito skloni Srbiji i Rusiji. U naziv su dodani logori Dachau i Mauthausen.

– Otkako sam predsjednik ovog parlamenta, nikada nisam bio ponosniji jer sam kao srpski političar osjetio prosto da u vama kolege imam partnere. S ova tri logora pokazujemo da ovo nije usmjereno protiv bilo koje države, protiv bilo kojeg naroda, ustvrdio je Andrija Mandić, predsjednik crnogorskog parlamenta (NSD).

Cijela oporba napustila je dvoranu prije glasanja.

– Sve ukazuje na to da je riječ o smišljenoj manipulaciji đe se Hrvatska i hrvatski narod žele podvesti pod ustaški režim da bi se zanemario ogroman doprinos Hrvata i Hrvatske tokom antifašističkog oslobodilačkog rata, rekao je Andrija Nikolić, zastupnik u crnogorskom parlamentu (DPS).

– Srpska skupština nikada nije usvojila neki sličan dokument, a sam predsjednik Srbije, gospodin Vučić je kazao da bi time ugrozio odnose s Hrvatima, što on ne želi. Dakle, priroda ovog dokumenta i njegova funkcija je u tome da poremeti odnose između službenog Zagreba i službene Podgorice, ističe Adrijan Vuksanović, zastupnik u crnogorskom parlamentu (Hrvatska građanska inicijativa).

Milanović: Rezolucija o Jasenovcu štetan dnevnopolitički akt; oglasio se i Milatović

Zbog donošenja rezolucije hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvao je crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića.

– Predsjednik Milanović prenio je predsjedniku Milatoviću svoj stav kako je spomenuta rezolucija štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država te kako je potrebno nastaviti graditi dobrosusjedske odnose dviju država kako bi se izbjegle neželjene posljedice donošenja spomenute rezolucije, stoji u priopćenju iz predsjednikova ureda.

Crnogorski predsjednik protivio se donošenju rezolucije i složio se s Milanovićem kako se ne smije politički trgovati žrtvama i zločinom koji nitko ne poriče.

Kakve će poteze u budućnosti povući hrvatska diplomacija – tek ćemo vidjeti.

Najnovije

 Dan “ustanka” i sveto ime “partizan”

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Ovih mi dana dolazi mnogo mailova čitatelja braniteljskoga portala koji pitaju zašto se dopušta sotoniziranje Domovinskoga rata? Zašto branitelji šute...

Hrvatska nepoželjnima proglasila predsjednika Skupštine, zastupnika u Skupštini te potpredsjednika Vlade Crne Gore

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvijestilo Crnu Goru da je Republika...

Tajni dokumenti WikiLeaksa: Bilo bi važno da se sudi Mladenu Bajiću i Ranku Ostojiću. Izgleda su počinili izdaju

Foto:Maxportal   Prije nekoliko dana jedan od osnivača WikiLeaksa Julian Assange stigao je u Australiju kao slobodan čovjek nakon više od desetljeća borbe protiv izručenja Sjedinjenim...

Biblijska poruka 25.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sv. Jakov Apostol, stariji – zaštitnik hodočasnika i župe Međugorje

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 20, 20-28 Pristupi Isusu mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: »Što...

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...