Petak, 12. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OŠTRO PRIOPĆENJE LOGORAŠA SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA:Što je s optužbama za ratni zločin koje iznosi bivši logoraš logora stara bolnica Mario Vrban u kojima optužuje Petka za mučenje?

Uz nazočnost obitelji pok. Frane Jurića Arambašića, branitelja Kijeva i načelnice Kijeva gđe Lidije Slavić HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće te smo uz izmolili odriješenje na spomen obilježju, odnosno na mjestu stradavanja pok. Frane Jurića Arambašića. Isto tako održana je sveta Misa za sve stradale branitelje i mještane Kijeva u Domovinskom ratu…

FOTO-HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće

Proteklo je dugih 28 godina od pada Kijeva te ovom prigodom Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ u sklopu svog programa “Da se ne zaboravi” – Putevima ponosa, a u suradnji s braniteljskim udrugama Kijeva danas obilježava 28. godišnjicu sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva pok. Franu Jurića Arambašića kao i veliko stradavnje civila i zarobljavanje 70 pripadnika hrvatske vojske i policije od čega je bilo 37 pripadnika 4. GBR koji su nakon zarobljavanja odvedeni u logore, a još 2 branitelja su poginula.

HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće
HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće

Mještani hrvatskog sela Kijeva, samo mjesto i malobrojni hrvatski branitelji koji su junački branili Kijevo iako slabo naoružani i opremljeni, osjetili su svu težinu divljačke agresije Jugoslavenske armije i srbočetnika.

1991. crkva Sv. Mihovila srušena je treći put u ovom stoljeću. Četnici su je morali u nekoliko navrata minirati da bi je do temelja srušili. Najprije su je izbombardilrali zrakoplovi i helikopteri tzv. JNA, uz asistenciju tenkova pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića. Kasnije su ostaci minirani čak tri puta, dakle sve dok nije srušena do temelja. Ostali su samo stupovi. Četvrta po redu crkva Sv. Mihovila od 1709. gradi se na istom mjestu na kojem su građene i prethodne crkve kao i uvijek trudom i žrtvom žitelja Kijeva, uz pomoć Kijevljana iz dijaspore i kijevskih dobrotvora, a uz svesrdno zalaganje župnika fra Jakova Prcele.

Nakon pada Kijeva, srbočetnici su barbarski,do temelja, eksplozivom srušili župnu crkvu Sv. Mihovila, selo je opljačkano pa spaljeno, a mnogi hrvatski branitelji i civili odvedeni u logore na područje grada Knina gdje su proživljavali razna psihofizička mučenja, kako od pripadnika Mladićevih snaga, tako još vise od Martićeve milicije kod kojih su utamničeni u logorima smrti ( stara bolnica, tvrđava, južni logor, policijska postaja ).

Malo selo je poslužilo JNA i srbočetnicima kao ogledni primjer provođenja etničkog čišćenja,spaljene zemlje,a jedanaest ( 11 ) mještana Kijeva je na svojim pragovima nažalost mučki likvidirano pri samom “ČIŠĆENJU”  sela, te nije dočekalo VRO “ Oluja “ kojom je oslobođeno i Kijevo, te stvorena slobodna i neovisna RH.

Rezultat etničkog čišćenja ovog dijela lijepe naše vidi se kroz surove brojke, a one nam govore : u čisto hrvatskom selu Kijevu do Domovinskog rata je živjelo po popisu iz 1991. god. 1261 stanovnik, a po popisu iz 2011. god. samo 417 stanovnika.

S druge strane, svjedoci smo i ovih dana pokušaja da se skrene pozornost na srpsko pitanje u Hrvatskoj i da se u prvi plan stavi incident u selu Uzdolje, zanemarujući činjenicu da su i mještani Uzdolja svesrdno podupirali agresiju na Republiku Hrvatsku i skupa s ratnim zločincom Ratkom Mladićem, Milom Martićem, Babićem koji je priznao krivnju za ratni zločin, aktivno sudjelovali u okupaciji hrvatskog sela Kijeva, ubojstvima, pljački i paleži za što se do sad nisu niti pokušali ispričati, a kamoli zatražili oprost, kao i protjerivanju i ubojstvima nesrpskog stanovništva iz mjesta u okolici Knina( Biskupija, Potkonje) za vrijeme Domovinskog rata. Pridružujemo se osudama nasilja čak i ako je to obračun navijačkih skupina (Delija i Grobara) s obzirom da vlasnik objekta pripada jednoj od navijačkih skupina koje kako znamo međusobno ratuju. Isti se voli slikati u društvu osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan, što direktno potvrđuje njegovu želju za provođenjem velikosrpske politike, oživljavanja četništva na tim prostorima i pokušaja vraćanja tzv SAO Krajine za kojom toliko žale i tuguju.Vjerojatno se on i njemu slični zalažu za uvođenje ćirilice, dvojezičnosti, a da ni sami ne znaju istu ni čitati ni pisati.

Isto tako s pravom se pitamo što je sa optužbama za ratni zločin koje iznosi bivši logoraš logora stara bolnica Mario Vrban u kojima optužuje Petka za mučenje?

Osnovno pitanje koje sebi trebaju postaviti je: “Hoće li im ćirilica donijeti nova radna mjesta, bolji život i standard?”.

Kad su se već nakon svih počinjenih zločina odlučili vratiti i živjeti u Hrvatskoj, vrijeme im je da prihvte pravni poredak države čije blagodati uživaju i da prestanu biti statistički dio izvješća SOA-e o jačanju četništva u Hrvatskoj. Ako su se željeli opredijeliti za lojalnost Hrvatskoj državi imali su više prigoda ali ih za sada nisu iskoristili, pa ih ovim putem pozivamo da iskažu lojalnost i sva možebitna saznanja o svim ratnim zločinima kao i o razbijenoj ploči u Tepljuhu( mjesto razmjene logoraša iz kninskih logora), razbijene ploče heroju Vukovara Velimiru Đereku-Sokolu,oskrnavljenom spomeniku u Borovu selu ubijenim redarstvenicima, a nadasve informacije o nestalim hrvatskim braniteljima, prijave hrvatskim institucijama, a ne da glume amneziju i na taj način pokušavaju izigrati pravni poredak RH.

Kao kukavice se kriju iza Pravoslavne crkve i Milorada Pupovca ( nerazjašnjena uloga u nestanku dr. Ivana Šretera) koji samo znaju kukati i žaliti za izgubljenim ratom koji nikako ne mogu prežaliti i samim tim su svjesni svoje “Ježeve muke” jer moraju navečer lijegati i ujutro ustajati s mišlju da su izgubili rat od hrvatske vojske.

Svjesni smo da je VRO Oluja neoproštena pobjeda i da nam to nikad nećete zaboraviti i oprostiti.Svjesni smo da ćete uz domaće istomišljenike ( Loru Vidović, Vesnu Tešelić, Stipu Mesića,…) koji skupa s vama žale za fašističkom tvorevinom EX Jugoslavijom ne mogavši nam oprostiti jer smo srušili vaš san, napadati sve vrijednosti iz Domovinskog rata, naše istaknute pojedince poput Marka Perkovića-Thompsona, kao i naš braniteljski pozdrav iz Domovinskog rata”ZA DOM SPREMNI”, s kojim smo pozdravljali i s kojim ćemo pozdravljati i ubuduće, jer on jasno iskazuje našu želju da branimo naše domove, naš narod i našu Hrvatsku državu!

Na kraju nekoliko poruka za sve dobronamjerne Srbe:

Vrijeme je da vam se jednom zauvijek kaže dosta četnikovanja po hrvatskoj, živite u Hrvatskoj i od Hrvatske ali ne volite našu državu, volite samo hrvatske kune, ne navijate za reprezantacije Hrvatske već za reprezentacije Srbije, Hajduk i Dinamo već za Zvijezdu i Partizan. To je vaše pravo, a naše je pravo da vam poručimo:“Ako vam nije po volji život u hrvatskoj državi nemojte čekati, učinite to JUČER i potražite sebi po vašim mjerilima bolje mjesto za život kao što su to do sada učinili i neki prije vas“.

Vaši predstavnici (ratni zločinci) iz prošlosti  koje ste tako slijepo slijedili su vas doveli do neizdrživog stanja. Danas pokušavate slijediti i provoditi njihovu genocidnu i velikosrpsku politiku pod patronatom crkve i vaših predstavnika danas, a ta politika i ti predstavnici vas vode u propast! Osvjestite se i izaberite predstavnike koji se nisu okaljali i koji neće služiti samo sebi, a vas koristiti kao svoje oruđe u ostvarivanju svojih, a ne vaših ciljeva. Budite razboriti i ne dozvolite da vas kao i mnogo puta u prošlosti prodaju za šaku škuda kao što je to učinio i vaš vožd Slobodan Milošević kojeg ste vi na kraju prodali za šaku škuda kad vam nije ispunio obećanje o velikoj Srbiji,stoji u priopćenju koje je potpisao,

Predsjednik /Ivan Turudić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...

Biblijska poruka 12.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko će nahraniti toliki silan svijet?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,1-15 Ode Isus na drugu stranu Galilejskoga, Tiberijadskog mora. Slijedilo ga silno mnoštvo jer su gledali znamenja što ih je činio na...

General Tolj za RTV Herceg-Bosna: Obnoviti Herceg-Bosnu i pokrenuti reviziju haške presude Hrvatima u BiH

Foto:Screenshot/RTV Herceg-Bosna   „Nisam nikada bio političar niti sam to želio biti. Na ovo me natjerala muka i nevolja. A savjest mi je rekla da moram...