Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Osuđen Stipe Gabrić Jambo

Nekadašnji gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo nepravomoćno je u utorak osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog nezakonitog pogodovanja te zlouporabe položaja i ovlasti počinjenih u studenome 2007. godine, doznaje se na sudu.

 

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sutkinja Ivana Kanaet Samardžić, osudilo je Gabrića na sedam mjeseci zatvora zbog nezakonitog pogodovanja te na 14 mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti pa mu je izrečena jedinstvena kazna u trajanju od 16 mjeseci zatvora, s time da je primijenjen djelomični uvjet, objavio je Dnevnik.hr.

Prema tom uvjetu, bivši će gradonačelnik za slučaj pravomoćnosti ići u zatvor na osam mjeseci, dok ostatak kazne neće odslužiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Uz Gabrića, u istom postupku sudilo se nekadašnjem metkovskom pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo Miloradu Dodigu koji je oslobođen krivnje, dok je postupak protiv bivšeg pročelnika za financije Petra Čarapine obustavljen zbog njegove smrti.

Prema Uskokovoj optužnici, Gabrić je u studenome 2007. tražio od Dodiga da na teret gradskog proračuna Metkovića osigura novac za nabavu sadnica maslina koje bi se potom besplatno dijelile tijekom kampanje za parlamentarne izbore na skupovima koalicije HSS-HSLS u 10. izbornoj jedinici u kojoj je Gabrić bio nositelj liste.

Uskok je tvrdio da je Dodig trošenje novca za nabavu sadnica najprije prikazao kao nabavu u svrhu unaprjeđenje maslinarstva u Metkoviću, nakon čega je sadnice nabavio preko Neretvanske udruge maslinara, kojom je rukovodio i vodio financijsko poslovanje.

Sadnice su, prema optužnici, nabavljene od splitske tvrtke Antonio Trade, za što je Grad Metković izdvojio nešto više od 170.000 kuna.

Uz to, Gabrić se teretio i da je od Dodiga tražio da udruga maslinara kupi sadnice od tvrtke koju je vodila Gabrićeva supruga Grozdana, što je pročelnik i učinio oštetivši Grad Metković za 271.000 kuna.

Također, Gabrić se teretio i da je tražio od Čarapine da plati putovanja građana na hodočašća HSS-a u Mariju Bistricu, što je taj pročelnik i učinio oštetivši gradski proračun za 250.000 kuna.

Nedugo nakon izricanja presude, Gabriću je u utorak započelo suđenje zbog malverzacija s nekretninama putem kojih je, prema optužnici, došao do vlasništva i zarade od 1,2 milijuna kuna. Uz to, tereti ga se i za malverzacije s putnim nalozima kojima je proračun Metkovića oštećen za 67.000 kuna.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...