OSVETA HDZ-a ZBOG GABRIJELE ŽALAC: Hitno mijenjaju zakon o kaznenom postupku, razvlastit će DORH!

screenshot

Dok se oporba bavi glavnom državnom odvjetnicom, HDZ zbog Gabrijele Žalac sprema osvetu Uskoku, navodeći da je jedna od glavnih ideja izmjena Zakona o kaznenom postupku “rasteretiti” DORH tako da se odustane od koncepta tužiteljske istrage, piše u utorak Jutarnji list.

Zbog pasivnosti Državnog odvjetništva prema sadržaju mobitela bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića oporba izvlači tešku artiljeriju kojom će glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek dočekati u Saboru.

Meta je Hrvoj-Šipek, a cilj HDZ i Plenković osobno. Sve su se dosadašnje afere od Plenkovića odbijale kao od teflona, no ova posljednja je drugačija i mogla bi ga u godini uoči izbora ozbiljno stajati rejtinga. Prilika je to koju oporba ne može propustiti i procjenjuje da, ako nokautira Hrvoj-Šipek, ima otvoren put prema Plenkoviću.

Ne shvaćaju, međutim, da je saborski doček koji joj pripremaju mačji kašalj u odnosu na to što sprema HDZ. Pritom HDZ-u nije na meti Hrvoj-Šipek (ona ionako nakon ovog mandata odlazi u mirovinu), nego institucija koju predstavlja.

Pod dirigentskom palicom Ministarstva pravosuđa i uprave počeo je rad na izmjeni Zakona o kaznenom postupku. Prema informacijama koje su iscurile iz radne skupine, jedna od glavnih ideja je “rasteretiti” – u prijevodu: razvlastiti – Državno odvjetništvo tako da se odustane od aktualnog koncepta tužiteljske istrage.

Nije jasno je li ideja da se istraga vrati na sudove, no kako bilo, intencija je da se ispitivanja osumnjičenika i svjedoka povjere policiji, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.