OTAC HRVATSKE VOJSKE: Na današnji dan rođen je ratni ministar Gojko Šušak

Gojko Šušak je bio hrvatski političar i ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. godine do svoje smrti 1998. godine. Rođen je u Širokom Brijegu, 16.3.1945. godine. Bio je jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana a kao ratni ministar je dao velik doprinos u ustrojavanju i jačanju Hrvatske vojske i njezinim ratnim operacijama.

Ministar Šušak počeo je služiti svojoj Domovini u presudno vrijeme.

U Hrvatskoj javnosti Gojko Šušak je ostao upamćen po kratkom izvješću “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!”, koje je dao Franji Tuđmanu kada je izvršena vojno redarstvena operacija “Oluja”. Ne čudi da je Šušak ostao upamćen po tome što je oglasio završetak “Oluje”, budući da je on možda i najzaslužnija osoba što je do te vojne operacije uopće i došlo.

Kao desna ruka i najbliži suradnik Franje Tuđmana, Gojko Šušak nije bio zadužen samo za obranu i oslobađanje Hrvatske u trenutku kad je Hrvatska vojska bila u procesu ustrojavanja, već i dijelom za uspostavu civilnih i vojnih obavještajni službi. U kompliciranim unutarpolitičkim odnosima tijekom stvaranja Hrvatske, Šušak je bio najvažniji Tuđmanov saveznik u “neutraliziranju” utjecaja i aktivnosti onih koji su bili protiv hrvatske neovisnosti, a kao vrstan političar znao je zaustaviti sve napore bivših udbaških krugova u preuzimanju ključnih institucija tijekom stvaranja moderne hrvatske države.

U vrijeme dok je živio u Kanadi bavio raznim političkim i kulturnim aktivnostima iseljeničke zajednice s vremenom je među hrvatskim iseljenicima stekao ugled, Šušak je po povratku u Hrvatsku postao ministar obrane, u vrijeme dok je Domovinski rat bio u punom jeku. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske tri dana nakon smrti.

Odlikovan je mnogim odličjima, među kojima su i Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Osim toga, nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Spomenimo da je Šušak često bio napadan, omalovažavan i osporavan u medijima, upravo zato jer su protivnici hrvatske neovisnosti znali da je on ključna osoba kako za uspjeh Hrvatske vojske i pobjednički ishod Domovinskog rata, tako i za uspješnu operacionalizaciju Tuđmanove politike u cijelosti.